Pretraga

Profesor na YouTube kanalu objašnjava gradivo Kemije za osnovnu, srednju i faks

A- A+

Ivica Petar Čališ profesor je koji na Youtube kanalu Nova Eva kroz projekt Vjera i znanost objašnjava gradivo Kemije za osnovnu, srednju školu te fakultet. Osim samog gradiva, na kanalu će biti objavljeni i svi riješeni zadaci s državne mature iz Kemije.

Screenshot YouTube

Magistar edukacije kemije, Ivan Petar Čališ, učenicima i studentima na YouTube kanalu pruža besplatne instrukcije. Do ideje za projekt Vjera i znanost došao je prije nekoliko godina.

Izdvojeni članak

Zemlja znanja: Svaki drugi srednjoškolac u Hrvatskoj koristi privatne instrukcije

– Naime, ja sam profesor kemije, a tada student, u razgovoru s lokalnim župnikom don Ivanom Šibalićem na Knežiji (Zagreb) dogovarao sličan projekt s obzirom na to da smo imali mogućnosti. Studio Nova Eva (kao što se može vidjeti na kanalu) radi i vjeronauke, pjesme duhovne tematike i slično. Uočila se potreba među mnogim učenicima i studentima za instrukcijama koje su mnogima preskupe. Zbog toga smo krenuli u projekt Vjera i znanost gdje iz normalne kršćanske ljubavi ne tražeći ništa za to, profesori ili studenti objašnjavaju gradivo, kaže nam profesor Čališ.

Uskoro će biti objavljene i riješene državne mature

Na kanalu trenutno u sklopu projekta Vjera i znanost profesor objašnjava gradivo Kemije osnovne i srednje škole te fakulteta, a kako nam kaže, poseban naglasak bit će na riješenim zadacima svih državnih matura koje će uskoro krenuti objavljivati. Budući da je profesor od prije godinu i pol dana u kolicima, sve su prilagodili tome.

– Vjerojatno ćemo krenuti i na druge predmete čim nađemo predavače koji su vrlo kvalitetni. To je posljedica toga što na župi postoje besplatne instrukcije za djecu, besplatne pripreme za maturu i još mnoštvo sadržaja. Stoga je ovo bio prirodan slijed. Inače projekt vode salezijanci – red redovnika u Crkvi koji se osobito bave odgojem mladih. Isto tako postoji mobilna aplikacija Nova Eva koja se bavi duhovnosti i najpoznatija je molitvena aplikacija u Hrvatskoj, objašnjava nam profesor Čališ.

Kombinacija vjere i znanosti

Na pitanje kako se točno pri objašnjavanju gradiva Kemije kombiniraju vjera i znanost, profesor nam odgovara da se na početku pozdravi duhovnim pozdravom te se na kraju kaže duhovna poruka – citat nekog sveca koji upućuje da gradivo kemije i nije toliko bitno i da ima puno bitnijih stvari od kemije i škole.
– Vrlo jednostavan program. Osim toga, predavači snimaju gradivo iz kršćanske ljubavi dajući svoje darove znanja drugima na korištenje ne očekujući uzvrat, dodaje Čališ.