Pretraga

Ravnateljica Agencije čestitala Svjetski dan učitelja: ‘Ključ svakoga uspjeha je kvalitetan učitelj’

A- A+

Povodom obilježavanja Svjetstkog dana učitelja ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać uputila je čestitku svim nastavnicima i učiteljima. Poručila je da su učitelji nezamjenjiva karika u lancu učenja. Njih ne mogu zamijeniti ni tehnologija, ni roditelji, ma koliko vješti i uporni bili. “Ključ svakoga uspjeha”, istaknula je, “je kvalitetan i jak učitelj, onaj koji ulazi u razred, stane pred svoje učenike, zna da je svaki školski sat i svaka nova školska godina uvijek novi izazov”.

Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje | Foto: Dora Kršul, srednja.hr

– Kroz svjetsku povijest, bili su uzor i stupovi hrama znanja, oni koji su otkrivali svjetove i kojima se vjerovalo. Sokrat je poučavao Platona vjerojatno istim žarom kao što je kasnije Platon pod svodovima atenske Akademije prenosio svoje znanje Aristotelu, započinje svoje pismo povodom Svjetskog dana učitelja Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Učitelji su mogli biti, ističe dalje ravnateljica, i duhovni uzori, osobe u kojima su umjetnici tražili učitelje. Tako je pjesnik Dante Alighieri bio okrenut Vergiliju, a Francesco Petrarca sv. Augustinu, a hrvatski su renesansni pjesnici, piše, u njima prepoznali svoje učitelje.

‘Učitelj je dokazao da je bez njega nemoguće nadomjestiti nastavu

Svaki roditelj je svome djetetu prvi učitelj, ističe Brezak Stamać. Leopold Mozart, tada priznati nastavnik violine i teoretičar glazbe, bio je prvi učitelj velikomu Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Njegovu profesionalnu umjetničku karijeru izrazito je poticao,  a danas u glazbi i sportu imamo sjajnih primjera, piše, gdje su roditelji životni i sportski treneri svojoj djeci. No, učitelja se, ističe, ne može zamijeniti.

Izdvojeni članak

[VIDEO] O nastavi na daljinu s ravnateljicom AZOO-a: ‘Bez online škole naše obrazovanje bi potpuno stalo’

– Gdje je mjesto učitelju u 21. stoljeću, u vrijeme ulaska snažne digitalizacije u škole, na čijim krilima se održala nastava na daljinu? Pokazalo se, učitelj je danas, u vrijeme krize koju je donijela pandemija, svojim neizmjernim radom, za računalom na radnom stolu ili za katedrom, dokazao da je bez njega nemoguće nadomjestiti nastavu. Proljetos su to bili nastavni sati protegnuti cijeli dan i noć. Roditelji, „zarobljeni“ zadacima svoje djece i vlastitim poslom u domu umjesto u uredu, postali su manje ili više vješti učitelji, istaknula je.

No, pravoga učitelja, tvrdi, nemoguće je zamijeniti tehnologijom ili roditeljskim porivom želje da pomogne svom djetetu u školskim zadaćama.

‘Učitelj je vješti glumac, redatelj i scenarist’

U završnom djelu svog pisma ravnateljica AZOO-a ističe kako je ključh svakog uspjeha kvalitetan učitelj, koji je vješti sceanrist, glumac i redatelj svojoj vjernoj ‘publici’ – učenicima.

– Ključ svakoga uspjeha je kvalitetan i jak učitelj! Onaj koji ulazi u razred, stane pred svoje učenike, zna da je svaki školski sat i svaka nova školska godina uvijek novi izazov. Nema identičnoga nastavnog sata, neponovljiv je, kao što je neponovljiva izvedba iste kazališna predstave. Učitelj je vješti glumac, redatelj i scenarist kojega traži njegova vjerna „publika“, a oni su njegov razred. Svim učiteljima čestitam u svoje osobno ime, kao i u ime viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje – Svjetski dan učitelja! Čestitam na profesionalnoj ustrajnosti, odanosti i vjernosti poslu učitelja, zaključuje Brezak Stamać svoje pismo.