Pretraga

S početkom godine na snagu stupio zakon za pomoćnike u nastavi: Ključan pravilnik još se čeka

A- A+

Zakon o osobnim asistentima stupio je na snagu 1. siječnja 2024. godine. Upravo taj zakon trebao bi konačno regulirati i radno-pravni status pomoćnika u nastavi i stručne komunikacijske suradnike, ali za to je ključan novi pravilnik koji je još uvijek u izradi. U izradi pravilnika sudjeluju i pomoćnici u nastavi, kao i Udruga pomoćnika u nastavi Republike Hrvatske. Već su imali sastanke u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a nedavno su objavili kako se sastanci nastavljaju te objavili svoje zahtjeve za koje će se zalagati pri izradi novog pravilnika koji bi pomoćnicima u nastavi trebao donijeti dugo traženi regulirani radno-pravni status.

transparent s prosvjeda pomoćnika u nastavi i novčanice i kovanice eura

Foto: srednja.hr

Pomoćnika u nastavi u Hrvatskoj ima više od 5.000. Oni svakodnevno rade s djecom kojima je potrebna određena vrsta pomoći prilikom nastave, a s njima idu i na izlete te ih nerijetko prate od kuće do škole i obrnuto. Njihov radno-pravni status ni nakon deset godina još uvijek nije u potpunosti riješen. Iako su se neke stvari popravile još prošle jeseni 2023. godine kada su dobili povećanje plaće od 40 posto, kao i s početkom ove godine kada je 1. siječnja na snagu stupio Zakon o osobnim asistentima, ključna stvar je ipak još uvijek u izradi, a to je novi pravilnik.

Udruga pomoćnika u nastavi predstavila svojih 17 zahtjeva za izradu pravilnika

U njegovoj izradi sudjeluju i sami pomoćnici u nastavi kao i Udruga pomoćnika u nastavi Republike Hrvatske te su se već nekoliko puta sastali s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Detalji pravilnika se još uvijek ne znaju, ali je Udruga pomoćnika u nastavi objavila zahtjeve koje su postavili MZO-u za izradu novog pravilnika.

– Ne znamo hoće li svi zahtjevi biti prihvaćeni. Možda djelomično, možda i više od toga. Možemo vam reći da smo kao udruga dali sve od sebe i da ćemo vas obavijestiti o daljnjem razvoju situacije. Odlučili smo tvrdoglavo nastaviti putem za kojeg smatramo da je jedini ispravan, a to je da svima u Hrvatskoj uvjeti rada budu jednaki, ugovori konkretniji, a plaće dostojne čovjeka u vremenu u kojem živimo. Nije lako pomicati planine i stalno dokazivati koliko vrijedimo mi i naše zanimanje, ali to ćemo i dalje raditi zato što svaka osoba koja predano radi ovaj posao to i zaslužuje, objavili su na Facebook stranici PUN – HR.

Radi se o ukupno 17 zahtjeva, što je za pet zahtjeva više od posljednjeg prosvjeda pomoćnika u nastavi, a svi se fokusiraju na rješavanje trenutnih gorućih problema kao što je plaća pomoćnika u nastavi koja ovisi o tome u kojoj županiji rade jer svaka županija za sebe određivala koliku će im satnicu dati. Uz plaću, najveći je problem i ugovor jer se uglavnom potpisuje na jednu školsku godinu te je pitanje hoće li se uspjeti zaposliti u istoj školi i iduće godine.


ZAHTJEVI UDRUGE POMOĆNIKA U NASTAVI ZA IZRADU NOVOG PRAVILNIKA

1. Ugovor na barem dvije do četiri godine, ovisno o razredu kojega dijete pohađa, ugovor koji se neće prekidati zadnjim danom nastavne godine.
2. Fiksna mjesečna plaća, od 800 eura neto za razrednu nastavu, 900 eura predmetnu nastavu i 1.000 eura srednju školu.
3. Poštivanje kolektivnog ugovora.
4. PUN/SKP moraju potpisivati ugovor o radu.
5. Isplaćivanje plaća po broju nastavnih umjesto sunčanih sati.
6. Ugovori koje potpisujemo u školama trebali bi biti jednaki za sve u RH.
7. Pravo na sistematski.
8. Priznavanje punog radnog vremena ili beneficirani radni staž.
9. Dodatne edukacije/seminari kako bi što kvalitetnije radili svoj posao i kako bi što bolje usmjerili dijete sa kojim radimo.
10. Pravna zaštita starijih i iskusnih PUN i SKP koji su se dokazali u ovom poslu.
11. Plaćanje smjenskog rada.
12. Posebno razredno odjeljenje.
13. Navođenje prava pomoćnik au nastavi.
14. U kolektivni ugovor navesti zanimanje i materijalna prava.
15. Dodatak na staž.
16. Koeficijent složenosti posla.
17. PUN/SKP žele biti na vijećima/sjednicama kada je tema učenik s kojim rade.


– Problemi po pitanju kolektivnog ugovora postoje zato što neki osnivači isplaćuju prigodne darove, neki ne, a također i razlika u iznosu prigodnih darova se razlikuje ovisno u kojem smo gradu, županiji. Nelogično je da ovisimo o dobroj volji lokalne vlasti. Centri za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju diljem Hrvatske zaslužuju veću plaću nego PUN/SKP zaposleni u redovnim razredima zbog težine posla te molimo da kolika god bude plaća za redovne PUN/SKP, da se imaju na umu kolege iz navedenih centara te njima dodatno uvećaju primanja, naveli su u Facebook objavi iz Udruge pomoćnika u nastavi.

‘Nećemo ispunjavati uvjete za dostojanstvenu mirovinu’

Smatraju i kako bi fiksna plaća napokon dovela do toga da su radnici zadovoljni i da tako neće odustajati od posla zbog preniskih primanja, a s time i djeca biti zadovoljna jer će imati potrebnu stabilnost tijekom obrazovnog procesa. Kod zahtjeva koji se tiče priznavanja punog radnog vremena ili beneficiranog radnog staža, iz Udruge ističu kako se po tom pitanju nešto ne riješi, da će Hrvatska imati novu generaciju korisnika socijalne pomoći.

– Jer mi nećemo ispunjavati uvjete za dostojanstvenu mirovinu, stoga tražimo puno radno vrijeme kakvo imaju odgajatelji u vrtićima, stručne službe u školi, a svi radne kao i mi nepuno radno vrijeme. Također tražimo i posebno razredno odjeljenje jer nije praktično da djeca dolaze dvokratno na nastavu. Ova kritika dolazi od pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika rade u tim razrednim odjeljenjima te smatraju da djeca mogu ići na nastavu dvosmjenski, ali ne i dvokratno, istaknuli su iz PUN – HR.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Pomoćnici u nastavi sve bliže rješavanju svog statusa: Evo na što sve trenutno imaju prava

MZO ima rok od šest mjeseci da donese pravilnik, ali očekuje se da bi mogao biti gotov i ranije

Podsjetimo, Zakon o osobnim asistentima stupio je na snagu 1. siječnja 2024., a Ministarstvo znanosti i obrazovanja sada ima rok da za najviše šest mjeseci donese sve pravilnike koji će određivati bitne stavke koje se odnose na pomoćnike u nastavi koji su postali dio Zakona o osobnoj asistenciji.

Predsjednik Udruge za pomoćnike u nastavi Ivan Milatić u srpnju prošle godine rekao nam je kako očekuje da će pravilnik ipak biti donesen i ranije, odnosno da bi sve trebalo biti spremno i prije 1. ožujka te da bi do tada pravilnik trebao biti poslan i na izglasavanje u Vladu.