Pretraga

Pomoćnici u nastavi sve bliže rješavanju svog statusa: Evo na što sve trenutno imaju prava

A- A+

Radno-pravni status pomoćnika u nastavi već godinama nije reguliran, a satnica im ovisi o tome u kojoj županiji rade. Još je u srpnju ove godine bilo najavljeno kako bi u sklopu nadolazećeg Zakona o osobnim asistentima većina njihovih problema trebala biti riješena. Da su tom koraku sve bliže nedavno su potvrdili i iz Udruge pomoćnika u nastavi koji su imali sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te da im je potvrđeno kako će pomoćnici u nastavi sudjelovati u izradi novog pravilnika koji dolazi u sklopu Zakona. Uz to, nabrojali su i na što sve pomoćnici u nastavi imaju pravo, kao što je računanje satnice po broju školskih sati, pravo na sistematski kao i pravo na sve iz kolektivnog ugovora.

prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Zakon o osobnim asistentima trebao bi na snagu stupiti 1. siječnja 2024 godine. Taj zakon trebao bi konačno regulirati i radno-pravni status pomoćnika u nastavi i stručne komunikacijske suradnike i to novim pravilnikom koji dolazi u paketu sa Zakonom. Ovo je najavljeno još u srpnju ove godine, a iz Udruge pomoćnika objavili su kako su nedavno bili na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te da je razgovor oko toga protekao u konstruktivnom i pozitivnom tonu.

Pomoćnici u nastavi sudjelovat će u izradi novog pravilnika

– Bitno je istaknuti kako je službeno da će pomoćnici u nastavi sudjelovati u izradi novog pravilnika na što smo izuzetno ponosni te vam možemo obećati da ćemo uistinu uraditi sve što je u našoj moći da se status PUN/SKP napokon regulira, na zadovoljstvo svih sudionika ovog procesa, počevši od djece zbog kojih smo tu, pa nadalje. Sve će biti završeno prije 1. ožujka 2024., a tada ide na izglasavanje u Vladu. Kad budemo imali nacrt/prijedlog pravilnika bit ćete upoznati s istim, poručili su iz Udruge.

To znači kako su pomoćnici u nastavi sve bliže rješavanju svojih problema. Jedan od glavnih problema bila je i plaća koja se s početkom ove nastavne godine povećala, odnosno povećao se iznos koji je osiguravalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i to za 40 posto zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda koja su za naredno razdoblje povećana. Podsjetimo, satnica pomoćnika u nastavi ovisi o osnivačima pa se tako ona razlikuje od županije do županije kao i od grada do grada.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Stiže novi pravilnik za pomoćnike u nastavi: ‘Od jeseni će konačno moći reći da primaju plaću’

Imaju pravo na satnicu po školskim satima, sistematski i na sve iz kolektivnog ugovora

Kako nam je ranije ove godine objasnio predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi, Ivan Milatić, pomoćnici u nastavi bi novim pravilnikom trebali biti zaštićeniji u smislu ostvarivanja raznih prava. Također bi, unutar istog pravilnika, trebali biti detaljno razrađene sve obaveze, prava, materijalna prava, kao i obaveze na temu potrebnih edukacija i slično.

– Imate pravo na računanje satnice po broju školskih/nastavnih sati, na sve iz kolektivnog ugovora, pravo na sistemski jednom u tri godine kao i svi djelatnici. Svi koji smatraju da su im prava prekršena neka se jave ministarstvu rada i socijale. Svi koji niste dobili regres od svojih osnivača pod izlikom da nemaju sredstva obratite im se još jednom. Od školske godine 2024./2025. naši ugovori više ne bi trebali biti prekidani zadnjim danom školske godine, što bi značilo da nema više biroa. Ovih trenutnih 711 eura bruto koje osnivači dobiju od MZO-a nisu gornja granica plaće. Naravno, osnivači imaju opciju sudjelovati s većim iznosom sufinanciranja. Svi osnivači koji su PUN/SKP dali loše, odnosno nevaljane ugovore su upozoreni, a također će sve nepravilnosti biti proslijeđene i na još nekoliko adresa zato što je nevjerojatan broj prijava koje smo, nažalost, primili, poručili su iz Udruge pomoćnika u nastavi.