Pretraga

Sindikalist prijeti prosvjedima: Nekim nastavnicima plaća je sa 7.000 kuna pala na 4.200

A- A+

Sindikalist Željko Stipić istaknuo je kako se plaće nastavnika sa 7.000 kuna za vrijeme bolovanja smanjuju na 4.200 kuna. Smatra da su nastavnici tako kažnjeni zato što im se dogodila bolest. Za vrijeme online nastave troše vlastitu struju i internet pa Stipić upozorava da bi, ako se stanje ne popravi, nastavnici mogli krenuti u prosjede.

Foto: Srednja.hr

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, tvrdi da se pandemija koronavirusa odražava na status učitelja i nastavnika jer oni u tim okolnostima rade više, a nagrađeni su manje, javlja HRT.

– Mi ćemo biti uporni i u rješavanju pitanja statusa radnika u školama, ići ćemo do kraja, ne isključujemo ni mogućnost prosvjeda, kazao je Stipić na konferenciji za novinare u Splitu.

Istaknuo je kako bi učitelje koji dodatno rade individualno putem interneta s učenikom koji je zbog epidemije u samoizolaciji trebalo dodatno platiti.

– Svi učitelji i nastavnici koji rade online, oni to najčešće rade na svojim računalima i pritom troše svoje energente i plaćaju svoje telefonske i internetske račune. Krajnje je vrijeme ne samo da se svim njima dadne neka mjesečna naknada, nego da se reguliraju tri mjeseca (za vrijeme epidemije) kada su oni tako radili, a to nije bilo vrednovano, pojasnio je Stipić.

Plaće im se znatno smanje…

Upozorio je da i na problem smanjenja plaća nastavnika koji idu na bolovanje, a njih, kaže, sve više. Kako tvrdi, plaće im se sa 7.000 kuna za vrijeme bolovanja smanje na 4.200 kuna.

Izdvojeni članak
sanja šprem

Pogledajte prosječne i medijalne plaće u prosincu, prve nakon završetka najdužeg štrajka u povijesti

– To znači da su učitelji i nastavnici ozbiljno kažnjeni zato što im se dogodila bolest. To upućuje kako prosvjetne vlasti nedovoljno ozbiljno shvaćaju da kada nekomu nametneš obavezu i od nekog nešto tražiš, onda prema toj drugoj strani moraš i imati neke obveze; ne možeš se ponašati u stilu – ‘to je tvoja briga’, poručio je Stipić.

Dodao je i kako su ‘radnici u školama prisiljeni raditi u okolnostima koje su im nametnute i na koje ne mogu utjecati, ali su mnogi kažnjeni time što im je smanjena plaća’. Kažnjeni su, tvrdi Stipić, jer ne znaju pod koji će uvjetima otići na bolovanje, time što nije reguliran njihov status i što sami plaćaju ono što ne bi trebali plaćati.

‘Ministar nam ne odgovara’

Dodao je da su sindikati prije mjesec dana ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu uputili prijedlog za rješavanje ovih pitanja ali još nisu odbili odgovor.

Na upit u vezi s povećanjem osnovice za plaće, Stipić tvrdi da je ministar financija Zdravko Marić kontradiktoran.

– Ministar Marić u jednoj rečenici kaže da je deficit proračunski manji nego što su očekivali, a onda kaže da će otvoriti razgovore o smanjenju plaća u javnim službama, a to je kontradikcija. Dakle, potpisivao si s njima sporazum u okolnostima kad si mislio da će situacija biti lošija, a sada kad je situacija bolja, ti im najavljuješ ‘zamrzavanje’ ili, ne daj Bože, čak smanjenje plaće, zaključio je Stipić.