Pretraga

Školska pedagoginja o gledanju nogometa u školi: ‘Nema potrebe da se nadoknađuje nastava’

A- A+

Čak i ako se u školama bude gledalo Svjetsko prvenstvo, nema potrebe da se zbog toga organizira nadoknada nastave. Tvrdi to školska pedagoginja Ivana Gašparac, nakon što je resorni ministar Radovan Fuchs najavio da će se utakmice u kojima igra Hrvatska moći gledati i u školi, pod uvjetom da se propušteno gradivo nadoknadi.

razred učionica

Foto: Unsplash; Zehua Chen

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koncem prošlog tjedna najavio je da će se i u školama gledati Svjetsko prvenstvo, ako većina tako odluči. Jedini uvjet je da se propušteno gradivo nadoknadi. Njegove su izjave uzburkale struku.

Izdvojeni članak
škola-hodnik

Pojedine škole skraćuju sate zbog utakmice: ‘To je u duhu zajedništva i domoljublja’

‘Ne prate svi nogomet, niti ga moraju pratiti’

Školska pedagoginja Ivana Gašparac za N1 je objasnila kako se početkom godine donosi plan i program rada škole, no da određena odstupanja mogu postojati. Međutim, Svjetsko prvenstvo u nogometu ne vidi kao jedan od razloga za odstupanje od predviđenog plana.

– Ne prate svi nogomet, niti ga moraju pratiti. Ishode svi učenici trebaju usvojiti. Ne vidim zašto bi se gubilo 90 minuta od nastave za nešto što nema veze sa samom nastavom, rekla je Gašparac za N1.

Fuchs je rekao da će se propušteno gradivo, u slučaju gledanja utakmice u školi, morati nadoknaditi. Gašparac se na to posebno osvrnula pa istaknula da nema potrebe za nadoknadom.

– Svi su bili zabrinuti za nadoknade koje su nastale zbog potresa, online nastave i štrajka učitelja, a za nadoknade ovakvog tipa stvarno nema potrebe. Zašto bi učitelj koji je na svom radnom mjestu unutar radnog vremena bio prisiljen odrađivati nadoknade, pogotovo ako se ne slaže s odlukom da se gleda, a nije nikakva izvanredna situacija da bi se moralo, mišljenje je školske pedagoginje.

Također ističe da se sve ono pozitivno što bi gledanje nogometa moglo donijeti – kao što je osjećaj zajedništva i nacionalnog ponosa – već obrađuje kroz nastavu i projekte.

Pojedine škole skraćuju satove

Hrvatska će nogometna reprezentacija prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu, protiv Maroka, odigrati u ovu srijedu, 23. studenog u 11 sati. Uoči te utakmice neke su škole već najavile da će nastavni satovi biti – skraćeni. U osnovnoj školi ‘Bol’ u Splitu zbog utakmice će se za deset minuta skraćivati nastavni sati.

– Mi smo zaključili da ne igra Hrvatska baš uvijek na Svjetskom prvenstvu tako da ćemo mi malo skratiti nastavu. Smatramo da u duhu zajedništva i u duhu domoljublja bi bilo jako lijepo da pogledaju utakmicu, rekla je za danas.hr ravnateljica škole Tatjana Rađa.

Izjava ministra Fuchsa uzburkala je i druge važne dionike obrazovnog sustava pa tako i sindikaliste.

– Birati između gledanja utakmica s Marokom i između savladavanja obrazovnih sadržaja – to nije uopće stvar izbora. Svaka poruka koju ministar Fuchs pošalje poruka je – da obrazovanje njihove djece nije važno, kazala je Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u školama.

Izdvojeni članak
ministar radovan fuchs, nogomet u pozadini

Ministar Fuchs prelomio, i u školama će se moći gledati Svjetsko prvenstvo: Evo pod kojim uvjetom

Bivša ministrica oplela po Fuchsu

O svemu se tijekom vikenda oglasila i bivša ministrica, profesorica varaždinskog FOI-ja Blaženka Divjak. Na svojim je društvenim mrežama izrazila šok i nevjericu kad je čula što je rekao njen nasljednik. Istaknula je da ne vidi kako je za učenike dobro da prate Svjetsko prvenstvo, a onda se dotakla i etičke komponente.

– Poginule su i povrijeđene na tisuće potplaćenih stranih radnika te bismo trebali razmisliti o bojkotu Svjetskog prvenstva u Kataru i njegovih sponzora, a ne o preporuci gledanja. O tome bismo trebali govoriti učenicima jer je to moralna i etička dilema, koja može naći svoje mjesto u kurikulumu npr. Međupredmetne teme Građanskog odgoja i obrazovanja, očitala je bukvicu Divjak svojem nasljedniku, kazala je Divjak.