Pretraga

Školski sindikat obrušio se na ministra rada: ‘Vlada nas je prevarila, radili ste nam iza leđa’

A- A+

U želji da im Vlada odgovori na pitanje kako će izgledati plaće u javnim i državnim službama, iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u utorak su organizirali prosvjed ispred Filozofskog. Nisu, naglašavaju, dobili ni obećani uvid u sustav novih koeficijenata prije donošenja Zakona o plaćama. No, ministar rada Marin Piletić tvrdi da su sindikatima prezentirani budući koeficijenti te da samo jedan sindikat ‘radi dramu’. U srijedu je na Piletićeve izjave reagirao Sindikat Preporod s još dva sindikata – navode da je Piletićeva izjava zlonamjerna i podsjećaju na svoju peticiju.

Marin Piletić i Željko Stipić | foto: mirovina.hr/srednja.hr; screenshot: HRT

Stotinjak ljudi okupilo se jučer na prosvjedu ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu, tražeći, među ostalim, odgovor na pitanje kako će izgledati novi sustav plaća zaposlenika u javnim i državnim službama. Prosvjed je organizirao Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Novi Zakon o plaćama Sabor je usvojio protekli petak. Na prosvjedu se mogla čuti i poruka kako je Vlada obećala da će dobiti uvid u sustav novih koeficijenata i to prije donošenja izmjena Zakona o plaćama, ali da to obećanje nije ispunjeno.

Ministar rada tvrdi da su svi sindikatima prezentirani prijedlozi koeficijenata

Na novinarski upit o nezadovoljstvu ovog sindikata, ministar rada Marin Piletić je na konferenciji za medije ustvrdio da je Vlada sa sindikatima krenula u izradu Zakona, koji se čekao godinama. Tvrdi i da Vlada sa sindikatima i socijalnim partnerima izrađuje nacrt konačnog prijedloga uredbi koje će definirati koeficijente.

– Samim time ćemo moći komunicirati o tome koliko će kojem radnom mjestu porasti plaće, izjavio je Piletić.

Ministar tvrdi i da su svi sindikati državnih i javnih službi bili na sastanku u Ministarstvu rada gdje su im prezentirane osnove same uredbe od koeficijentima.

– Tu su prezentirani postojeći koeficijenti te prijedlog same uredbe, odnosno budućih koeficijenta. Od svih 11 sindikata javnih službi nitko ne radi dramu izuzev ovog sindikata, izjavio je Piletić.

Izdvojeni članak

Ispred Filozofskog se danas prosvjedovalo: Premijer nas očito nije ozbiljno shvatio

‘Netočna je, a vjerojatno i zlonamjerna izjava Marina Piletića’

Na jučerašnji prosvjed došao je i Željko Stipić, čiji je Sindikat Preporod danas reagirao na dio Piletićevih tvrdnji. Priopćenje uz Stipića potpisuju Naida-Michal Brandl iz Akademskog sindikata i Rino Štorić iz Carinskog sindikata Hrvatske.

– Netočna je, a vjerojatno i zlonamjerna izjava Marina Piletića, ministra rada i mirovinskog sustava, izrečena povodom jučerašnjeg prosvjeda Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, da svi reprezentativni sindikati u državnim i javnim službama podupiru donošenje novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama. Sindikati koji ne podupiru donošenje ovakvog Zakona omogućili su svima koji su nezadovoljni novim Zakonom potpisivanje peticije, navode iz triju sindikata.

Ističu, spomenutu peticiju je potpisalo 9.500 osoba koje su tako iskazale svoje protivljenje donošenju ovakvog Zakona o plaćama.

– Dakle, ministre Piletiću, Zakon o plaćama nema podršku svih sindikata, a i skoro deset tisuća prikupljenih potpisa pokazuje što radnici o njemu misle. Ovaj je Zakon loš, najlošiji u mandatu Vlade Andreja Plenkovića, te nijedna laž ovu činjenicu neće i ne može promijeniti. Osim što je Vlada, uz podršku pojedinih sindikata, donijela zakon koji će ravnatelje dodatno sukobiti s radnicima, produbiti još više podjele među radnicima i sindikate oslabjeti, Vlada je i prevarila sindikate obećavajući im da će moći utjecati na sadržaj uredbe o koeficijentima. Vlada je ovaj posao uradila iza leđa većeg dijela sindikata i oni su joj poslužili tek kao paravan za prikrivanje vlastite samovolje, zaključuju supotpisinici priopćenja.

Snimku jučerašnjeg prosvjeda ispred Filozofskog i poruke koje je odaslao Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja možete pogledati ispod: