Pretraga

Ovaj grad u Hrvatskoj zabranio je mobitele u školama: Ne smiju ga koristiti ni na hodnicima

A- A+

Od ovog mjeseca učenicima u osnovnim školama u Splitu zabranjeni su mobiteli, odnosno ne smiju ih koristiti u prostoru škole. I dok učenici jedne osnovne škole u Osijeku ovu zabranu već prakticiraju, odluka za splitske učenike na snagu je stupila tek u listopadu. Tako će sve dok traje nastava mobitel morati imati ugašen u torbi i smiju ga upaliti tek kada napuste prostor škole. Mobitel se iznimno smije koristiti samo u obrazovne svrhe tijekom sata.

Foto: Pexels

Učenicima u Splitu od ovog je mjeseca zabranjeno korištenje mobitela dok se nalaze u školi. U Osnovnoj školi Ivana Filipovića u Osijeku je ovakva mjera na snazi već neko vrijeme, a kako je objavio HRT, škola je za time posegla jer su nastavnici primijetili da su zbog mobitela imali problema sa smanjenom pozornošću, s tjeskobom te slabog vokabulara. Učenici su se s ovom zabranom poprilično dobro složili, a zabranu su podržali nastavnici i roditelji.

– Sada primjećujem da su slobodniji, češće prilaze k nama učiteljima. S nama razgovaraju. Međusobno se više druže, razgovaraju, osmjehuju, kreću tijekom odmora, rekla je Darija Atlagić, nastavnica hrvatskog jezika, OŠ Ivana Filipovića za HRT.

Korištenje mobitela dozvoljeno je na nastavi u obrazovne svrhe

Mobiteli učenici na početku nastave predaju u kutije koje se onda nose u zbornicu. Iznimka ove zabrane su učenici koji imaju zdravstvenih poteškoća, a ako je potrebno da učenik koristi mobitel kako bi kontaktirao roditelje, to će se u iznimnim situacijama dozvoliti. Uz to, korištenje mobitela dozvoljeno je na nastavi u obrazovne svrhe ako nastavnik to zahtjeva.

Ovakvu odluku odlučio je primijeniti i grad Split i to na sve osnovne škole kojima je grad osnivač. Na snagu nastupa od ovog mjeseca, ali za razliku od učenika iz Osijeka, neće morati predati mobitele na početku nastave. Kako prenosi Dalmatinski portal, učenici moraju mobitel ugasiti prije samog ulaska u prostorije škole i držati ga ugašenim i spremljenim u torbi sve dok ne napuste školsku zgradu.

Izdvojeni članak
Učenici koriste mobitel u školi

Čak 86% učitelja u Hrvatskoj podržava zabranu mobitela u školi, iznenađuje postotak učenika koji su za to

Pitanje je vremena kada će ovo zabrana mobitela u školama postati standard, a ne iznimka

– Usuglasili smo se o zabrani mobitela na nivou ravnatelja. Sljedeći korak je pojedinačni dogovor u preko vijeća roditelja i izmjene Kućnog reda u školama, izjavio je Davor Šimić, predsjednik aktiva ravnatelja splitskih osnovnih škola za Dalmatinski portal.

Ovo su samo neki od niza primjera gdje se ovakva zabrana u hrvatskim školama već odavno primjenjuje, a pitanje je vremena kada će ovo pravilo postati standard, a ne iznimka. Mnoge škole organizacijom raznih akcija i projekata pokušavaju smanjiti upotrebu mobitela, odnosno svesti ga na minimum i educirati učenike o tome kako je važno mobitele i društvene mreže koristiti u umjerenoj količini.