Pretraga

Stožer kaže da o modelu nastave brine povjerenstvo MZO-a: Zanimali su nas detalji o tom tajnovitom tijelu

A- A+

Ravnatelj Stožera civilne zaštite Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak više su puta kazali kako o obliku održavanja nastave brigu vodi povjerenstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, čija je članica i zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Pitali smo stoga MZO o kakvom se povjerenstvu radi.

MZO | foto: srednja.hr

– Gospodin Capak javno je iznio informaciju da o eventualnom zatvaranju škola odlučuje nacionalno povjerenstvo koje vode njegova zamjenica i ministar Fuchs, a ne nacionalni stožer. Nakon ove izjave gospodina Capaka dobili smo upit od strane učitelja o kojem se to povjerenstvu radi i jesmo li, kao članovi radne skupine održali kakav sastanak. No, jedino povjerenstvo odnosno radna skupina koju su vodili ministar Fuchs i zamjenica gdina Capaka bilo je ono koje je održano u mjesecu kolovozu i to za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021., kaže glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Dodaje kako, budući da je početak pedagoške, nastavne i akademske godine bio već davnih dana, doista ne znaju o kojem se to povjerenstvu radi.

– To sve samo govori u prilog tome da se odgovornost za eventualnu takvu odluku prebacuje na nekog drugog. No pitanje svih pitanja jest na koga, odnosno o kojem se to povjerenstvu točno radi – o onome koje ne postoji ili o onome koje postoji, a o čijem postojanju struka nije informirana. Kako se o formiranju bilo kojeg povjerenstva mora donijeti formalna odluka, ona ne postoji ili postoji u MZO-u, ističe Tuškan.

MZO: ‘Sve je jasno definirano’

A o kakvom se povjerenstvu radi, pitali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Otkrili su nam kako povjerenstvo koje je danas spomenuo docent Capak nema veze s radom skupinom za početak školske godine.

– Situaciju u školama redovno prati interno povjerenstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja čija je članica i dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te stručni kolegij ministarstva kojeg čine dužnosnici te rukovoditelji pojedinih ustrojstvenih jedinica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (primjerice Uprava za odgoj i obrazovanje, Kabinet ministra, itd), pišu u odgovoru.

Na naš ponovljeni upit zašto u tijelo odlučivanja nisu uključeni predstavnici nastavnika, odnosno sindikata, odgovorili su kako je ‘sve jasno definirano u dokumentu Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021.‘.

– U navedenom dokumentu jasno je propisano tko odlučuje i koje su čije ovlasti/odgovornosti, zaključuju iz MZO-a.

Međutim, u navedenom dokumentu nismo uspjeli pronaći odredbe o sastavu tog povjerenstva.

Povjerenstvo koje svi spominju…

Podsjetimo, danas je ravnatelj HZJZ-a kazao kako su protiv toga da se zatvaraju škole, osim ako to nije prijeka potreba, spomenuvši pritom navedeno povjerenstvo.

– To je i stav nacionalnog povjerenstva koje vodi ministar Fuchs i moja zamjenica. Tako da vjerojatno za osnovne škole ta mjera u ovom trenutku ne dolazi u obzir. Ali dolazi u obzir za neke srednje škole ili možda za dijelove srednjih škola, da se provodi kombinacija B (mješovito) i C (potpuno online) modela, ali kažem, o tome odlučuje ministar Fuchs i njegovo povjerenstvo, a ne Nacionalni stožer. Mi jedino možemo razgovarati i pregovarati, rekao je Capak.

Izdvojeni članak

Capak: ‘Mi smo protiv toga da se zatvaraju škole, osim ako to nije prijeka potreba’

Isto je povjerenstvo u petak spomenuo i Davor Božinović.

– Kao što vam je poznato, kad govorimo o školskom sustavu, postoji posebno povjerenstvo pri Ministarstvo znanosti i obrazovanja u kojem je i zamjenica ravnatelja HZJZ-a jedna od članica. Oni donose odluke o školama, a Stožer nije kad na nacionalnoj razini donosio takve odluke. O prijedlozima tog Povjerenstva odlučuje Vlada, kazao je ravnatelj nacionalnog stožera.