Pretraga

Za sve koji strepe od mature iz Hrvatskog: Postoji igrica koja vas uči razlikovati č/ć i ije/je

A- A+

Među najčešćim jezičnim dilemama koje imaju brojni školarci ona je u kojim se riječima nalazi č, a u kojima ć te kako razlikovati dug i kratak odraz jata, odnosno ije i je. Dobra vijest je da postoji igrica koja će vam ove probleme olakšati.

foto: srednja.hr

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokretač je portala hrvatski.hr, namijenjenog učenicima svih uzrasta i nastavnicima.

Izdvojeni članak

Šeflja, kaciola i grabilica: Ovo su riječi s najviše sinonima u hrvatskome jeziku

Ono što mnogi đaci kojima ‘šteka’ korištenje č/ć, ije/je ili đ/dž ne znaju, jest da je upravo na tom portalu moguće pronaći igricu koja ih tome uči. Zaigrati ju moguće je na ovoj poveznici.

Kako igrica funkcionira? S vrha ekrana ‘padaju’ vam riječi koje sadržavaju č, ć, ije, je, đ, dž, a vi ih morate brzo i točno otipkati na vašoj tipkovnici. Postoji više razina na kojima se igrica može zaigrati, a točnim unosom tražene riječi igrač prelazi na višu. Što je razina viša, riječi brže ‘padaju’ i složenije su.

Inače, kao dobru pripremu za maturu iz Hrvatskog jezika ili ponavljanje prije testa za taj predmet u školi, na istom portalu možete odigrati još nekoliko jezičnih igrica, poput Križaljke, Kaladonta, Pravopisnih vježbi, Leteće glagoljice i zanimljivih kvizova s područja jezika.