Pretraga

‘Nastavnici moraju prijaviti zlostavljanje čak i kada se ne događa u školi’

Nastavnici moraju prijaviti cyberbullying bez obzira što se ne događa u školi. Ne mogu to samo ignorirati. Smatra to Tanja Dejanović Šagadin, školska psihologinja i psihoterapeutkinja koja godinama radi s djecom počiniteljima i žrtvama nasilja, kako vršnjačkog tako i cyberbullyinga.

nastavnica piše na ploči

Ilustracija: Pexels

Gošća posljednje epizode podcasta srednja.hr bila je Tanja Dejanović Šagadin, školska psihologinja iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak te psihoterapeutkinja pri Psihološkom centru TESA. Razgovarali smo s njom o vršnjačkom i online nasilju, a u jednom smo se trenutku dotakli i uloge nastavnika u prepoznavanju i sprječavanju nasilja.

Kada se događa vršnjačko nasilje, iznimno je važna suradnja roditelja, nastavnika i stručnih suradnika – bilo da su pedagozi ili psiholozi. No, ono na što se često odmahuje rukom jest cyberbullying. Na društvenim mrežama ima ruganja, ismijavanja i zlostavljanja i to zna doći do nastavnika.

U tim je situacijama važno ne reagirati na način – ‘to se događa van škole i nije moja briga’. Ne, to nije ispravno. Kako nam je rekla školska psihologinja Tanja Dejanović Šagadin, cyberbullying je kazneno djelo, ima opasne posljedice i nevjerojatan doseg. Nastavnici ga, neovisno o tome što se ne događa nužno u samoj školi, moraju prijaviti.

Ne smiju samo na to zatvoriti oči. Situacija ponekad zna biti takva da ipak činjenica da je netko s nekim u razredu dovodi do toga da se ta osoba zlostavlja u online okruženju. A čak i ako nije to nije problem koji se može i smije ignorirati. Nastavnici bi svako takvo saznanja trebali prijaviti policiji, smatra naša sugovornica, o čemu više možete vidjeti i čuti u kratkom videu ispod.

Cijeli podcast pogledajte u videu ispod. Dodali smo i točke na vremensku crtu pa točno možete preslušati po temama koje vas posebno zanimaju.