Pretraga

Incident u zagrebačkoj školi, došla i policija: Učiteljica se iz straha s djecom zaključala u razred

A- A+

Policija je imala intervenciju u jednoj zagrebačkoj školi. Nasilno dijete je, prema navodima roditelja zlostavljalo cijeli svoj razred te njegove žrtve dva tjedna nisu htjele ići na nastavu. Nasilni učenik u međuvremenu nastavu sluša odvojeno. No, njegovi roditelji su ovog četvrtka nenajavljeno došli u školu tražeći da ga se vrati u razred.

policija

Policija | foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Napeta situacija u jednoj zagrebačkoj školi dodatno je eskalirala zbog roditelja nasilnog djeteta koji su upali u školu. Kako smo ranije pisali, 15 od 16 učenika u dobi od 9 godina, čak dva tjedna nije dolazilo na nastavu zbog jednog kolege u njihovom razredu koji ih je sustavno zlostavljao.

Odvjetnica: ‘Roditelji se boje za svoju djecu’

U međuvremenu javlja Index.hr, đaci su se vratili, a nasilni učenik svoje satove sluša odvojeno od drugih učenika. No, sada je došlo do novog preokreta zbog roditelja agresivnog djeteta. Kako navodi odvjetnica roditelja  Ana MarijaVegar, nenajavljeno su upali u školu i tražili da se njihovo dijete vrati u razred. Pozvana je policija, a razred žrtava, sa svojom učiteljicom, bio je zaključan u učionici. Odvjetnica ogorčenih roditelja je upozorila da, ako se nasilnog dječaka ne prebaci u drugu školu, onda će se 15 zlostavljanih učenika ispisati iz škole.

– To je sve zato što sustav ne funkcionira. Ovo stanje je neodrživo. Roditelji se boje za svoju djecu, što će biti sutra. To se odvija pred tim djetetom. Roditelji koje zastupam nisu nastrojeni u smislu nekog lova na vještice prema tom djetetu. Njima je apsolutno jasno da to dijete viče upomoć, ali njemu nitko ne pomaže. To dijete više svoja prava ne može ostvariti niti u tom razredu niti u toj školi, rekla je Vegar, prenosi Index.hr.đ

Izdvojeni članak
učionica s klupama (crno-bijela slika)

Cijeli razred dva tjedna nije išao na nastavu zbog učenika koji ih sustavno maltretira i zlostavlja

‘Sjetite se što je bilo u Beogradu prije godinu dana’

U isto vrijeme, Jutarnji list je dobio potvrdu da je policija došla i da su obavili razgovor s roditeljima agresivnog djeteta. Ravnateljica škole tvrdi za taj medij da su roditelji potpuno nesuradljivi, a učiteljica se bojala da neće pokušati na silu uvesti dijete u razred. Majka jednog od napadnutih učenika, zahvalna je nastavnici na reakciji.

– Učiteljica je srećom bila pribrana. Zaključala se s našom djecom u razred i rekla im da je to probna vježba za kriznu situaciju. Svi smo dojurili do škole i u šoku smo. Sjetite se što je bilo u Beogradu prije godinu dana. Ovo je prestrašno što djeca i mi proživljavamo mjesecima, rekla je majka jedne od žrtvi, prenosi Jutarnji.hr.

 

Izdvojeni članak
učionica s klupama (crno-bijela slika)

Cijeli razred dva tjedna nije išao na nastavu zbog učenika koji ih sustavno maltretira i zlostavlja

Ovog tjedna policija je bila i u splitskoj školi

Roditelji žrtava su još od ranije bili ogorčeni, tvrdeći da zagrebačka škola nije sankcionirala nasilnika pa su u brizi za vlastitu djecu angažirali odvjetnicu Vegar. Razredna učiteljica je još od veljače bila na bolovanju.

– Nad 15 djece traje dugotrajno fizičko, psihičko i seksualno uznemiravanje. Što se tiče seksualnog zlostavljanja, treba reći da dječak ne razlikuje vršnjake od vršnjakinja, to nasilje se vrši nad svima tako što ih pritisne uz zid i imitira seksualni čin te uzvikuje ‘one minute sex‘, guranje prstiju djevojčicama i dječacima oko genitalija, diranje svog spolovila pa zatim diranje djevojčica po licu, opisala je odvjetnica ranije nasilje koje su žrtve prolazile.

Nažalost ovo nije izolirani incident. U utorak je došlo i do policijske intervencije u Osnovnoj školi Dobri u Splitu, gdje su roditelji prijetili djelatnicama škole.  Inače, radnici koji obavljaju poslove iz djelatnosti socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, dakle i nastavnici i pedagozi i ravnatelji, tretiraju se u Kaznenom zakonu kao službene osobe. Pa time i raste kazna počiniteljima eventualnih prijetnji zlom s ciljem zastrašivanja ili uznemiravanja, a može iznositi i do šest godina zatvora.