Pretraga

[Svjetski uspjeh] U konkurenciji 507 škola pobijedili hrvatski nastavnici

A- A+

U sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta diljem svijeta se provodio Eratostenov eksperiment, mjerenje opsega Zemlje, i promatranje pomrčine Sunca u kojem je sudjelovalo je ukupno 507 škola, od čega 129 iz Hrvatske. Tri su kategorije u kojima se moglo natjecati- ‘ Foto natjecanje za Eratostenov eksperiment’, ‘ Foto natjecanje za Pomrčinu Sunca’ te ‘Eratostenov eksperiment pomoću scenarija istraživačkog učenja na ISE portalu’, a sva prva mjesta osvojili su nastavnici iz naše zemlje, Bojana Habek iz Gimnazije Fran Galović Koprivnica, Desa Roguljić iz OŠ Trilj i Zlatko Norac iz OŠ Ravne Njive Split.

Izdvojeni članak

Hubble svemirski teleskop – Od rugla do simbola znanosti

U sklopu Inspiring Science Education projekta u 507 škola diljem svijeta provodio se Eratostenov eksperiment te promatranje pomrčine Sunca.
Eratostenovim eksperimentom mjeri se opseg Zemlje po meridijanima, u vrijeme kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, dakle podne, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena.

Izdvojeni članak

Svemir na dlanu: Upoznajte zvjezdarnicu na Popovu tornju i sasvim besplatno otkrijte tajne astronomije

Svjetski uspjeh hrvatskih nastavnika

Tri su aktivnosti u kojima se moglo natjecati i sva prva mjesta osvojili su nastavnici iz Hrvatske. U kategoriji ‘Foto natjecanje za Eratostenov eksperiment’ pobijedila je Bojana Habek iz Gimnazije Fran Galović Koprivnica, za ‘Foto natjecanje za Pomrčinu Sunca’ najbolja je bila Desa Roguljić iz OŠ Trilj, a u kategoriji ‘Eratostenov eksperiment pomoću scenarija istraživačkog učenja na ISE portalu’ prvi je bio Norac iz OŠ Ravne Njive Split. Svi su oni kao nagradu dobili plaćen put, smještaj i edukaciju na ISE ljetnoj školi u Grčkoj.

U Hrvatskoj se eksperiment proveo 19. ožujka, a sudjelovalo je 129 škola, što Lijepu našu stavlja na drugo mjesto, iza Grčke sa 153 škole, što i ne čudi budući da je sam Eratosten bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. p.n.e.

Zanimljivo je da je on prije 2300 godina uspio nevjerojatno točno izračunati opseg Zemlje. Naime, jedno je vrijeme bio upravitelj Aleksandrijske knjižnice pa su mu bila dostupna sva znanja tadašnjeg doba. Kako se još tada pretpostavljalo da nam je planet okrugao, Eratosten je uočio kako sunčeva sjena ne pada pod istim kutem u podne 21. lipnja, prvi dan ljeta, u Aleksandriji i Sieni, današnji Asuan, koja se nalazi gotovo na sjevernoj obratnici. Kut u Sieni je iznosio 0°, a u Aleksandriji 7,5°, što je 50-ti dio kružnice. Tako je Eratosten pomnožio udaljenost između dva grada s 50 i dobio rezultat 39 600 km. Danas je poznato da opseg Zemlje po meridijanima iznosi 40 008 km.

Izdvojeni članak

Američka astronautkinja održala nezaboravno predavanje u I. Gimnaziji Varaždin

Cilj je potaknuti istraživačko učenje te popularizirati znanosti

Spomenimo na kraju da se ISE projekt, koji se provodi od 2013., financira iz EU programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP), a cilj mu je popularizacija znanosti uz korištenje tehnologije.

Kroz projekt se nastavnicima pružaju edukacija, podrška i primjeri implementacije raznih e-alata i e-resursa u nastavu prirodoslovnog i STEM područja, kako bi njihovi učenici bili motiviraniji i uspješniji u svom učenju. Do sada je u sklopu projekta održano 15 radionica i 4 webinara na različite teme, a sudjelovalo je gotovo 1.000 nastavnika diljem Hrvatske iz 313 škola, a u svijetu 5000 škola, 10 000 nastavnika, 100 000 učenika te veliki broj istraživača, znanstvenika te predstavnika nacionalnih i lokalnih vlasti.