Pretraga

Tko ide na skijanje, ne mora u školu

A- A+

Ovogodišnji školski kalendar bizaran je, jer drugo polugodište počinje usred tjedna, ali još je bizarnija odluka kojom se želi riješiti taj neobičan problem. Pomoćnik ministra Predraga Šustara otkriva kako je ministarstvo dopustilo školama da opravdaju sate učenicima koji će taj tjedan izostati s nastave zbog skijanja.

Prije par tjedana pričalo se o odgodi nastave radi ljetne sezone, ali ta inicijativa, barem za ovu godinu, nije uspjela produljiti ljetne praznike. Međutim, čini se da ljubitelji skijanja ipak imaju bolji utjecaj na vladajuće, a i dovoljno rano su se sjetili pobrinuti da im djeca mogu bez neopravdanih uživati u snijegu, visinama i planinama.

Maturanti krivi zbog ranijeg početka drugog polugodišta

– Nastava u drugom polugodištu formalno počinje u četvrtak, 12. siječnja, jer smo tako morali staviti zbog maturanata kojima nastava završava ranije pa u suprotnom ne bi uspjeli ‘odraditi’ potreban broj radnih dana. Školama smo, međutim, dopustili da onima koji se u to vrijeme nalaze na skijanju opravdaju te sate. Također, ako škola ima dovoljan broj radnih dana moći će preostala dva dana u trećem tjednu praznika pisati kao nenastavne dane, što znači i produžiti zimski odmor na puna tri tjedna, a s nastavom početi 16. siječnja, objašnjava Momir Karin, pomoćnik ministra obrazovanja, za Slobodnu Dalmaciju.

Teško je reći koliko je na odluku utjecalo to što je i legendarna Janica Kostelić u timu trenutno tehničkog ministra Predraga Šustara, ali ove godine svakako očekujemo veliku popularizaciju ovog zimskog sporta u Hrvatskoj.

Moguće je da ćemo zahvaljujući genijalnosti iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta već kroz sljedećih par godina imati nove pobjednike Svjetskog kupa.

Zabrinuti zaljubljenici u sanjkanje

Jedino je šteta što nije jasno na koga se sve ta odluka odnosi. Mogu li ispričnicu za četvrtak i petak dobiti isključivo skijaši koji će s Lukom i Bornom uživati u Schladmingu i nekom drugom inozemnom skijalištu, ili će se sati opravdati i posjetiteljima Sljemena ili Platka.

Osim toga, što je sa snowboarderima? Čini se kako su u Ministarstvu shvatili koliko oni muke zadaju vrijednim skijašima, koji pokušavaju uživati u uređenim stazama, dok im ih ovi nemilice uništavaju.

Nejasan je i status zaljubljenika u klizanje te sanjkanje. Hrvatska uz nekoliko malih skijališta nudi i veliki broj prekrasnih sanjkališta, uglavnom neotkrivene dragulje koje tek treba otkriti. Zato se nadamo da će u Ministarstvu biti sluha i za ove, u Hrvatskoj također vrlo popularne zimske sportove koji bi mogli pridonijeti i razvoju zimskog turizma u Hrvatskoj.

Volimo ponekad pogledati i skijaške skokove. Stoga se nadamo da će se i za njihove neopravdane naći razumijevanja pa da se i u tom sportu razvije neki hrvatski talent, koji će moći letjeti rame uz rame s velikanima iz Slovenije, Austrije i Skandinavije.