Pretraga

Toni Milun objasnio zašto treba uvesti financijsku pismenost u osnovne škole, dao i primjere lekcija

A- A+

Teme financijske pismenosti još uvijek nisu dovoljno pokrivene u hrvatskim školama. O njima se može nešto naučiti u takozvanim međupredmetnim temama ili, tamo gdje postoje, na satovima građanskog odgoja i predmeta ‘Škola i zajednica’. Da je financijska pismenost važna od najranije dobi i da bi se trebala podučavati u osnovnim školama smatra omiljeni profesor matematike Toni Milun. Na svom je Facebook profilu nabrojio niz tema koje bi mogle biti korisne za djecu, a povezane su s financijama.

 

Screenshot: YouTube

‘Bi li bilo korisno djeci da u osnovnoj školi imaju financijsku pismenost‘, pitao se na svom Facebook profilu popularni profesor matematike, Toni Milun. U svojoj objavi nabraja razloge zašto je potrebno uvesti financijsku pismenost već u osnovne škole. Na razmišljanje o ovoj temi potaknula ga je jedna osoba koja je izjavila da se financijska pismenost ne bi trebala uvoditi u osnovne škole jer bi to bilo preveliko opterećenje za djecu.

‘Tenisice ne koštaju 100 eura, već barem dva dana rada tvog roditelja’

– Naravno da djeca u osnovnoj školi neće učiti, na primjer, otplatnu tablicu kredita, ali postoje stvari koje i oni mlađi od 14 godina mogu naučiti te koje bi im koristile u toj dobi. Jedna od njih je i da se novac na bankomatima ne stvara sam od sebe. Osobno sam čuo djecu od sedam, osam godina da misle baš suprotno i kažu mami kada nema novaca – pa odi na bankomat, napisao je Milun.

Milun smatra da bi djecu u osnovnoj školi trebalo, u sklopu financijske pismenosti, naučiti razliku između želja i potreba. Izdvaja primjer da kada si žedan potrebu možeš zadovoljiti vodom, a kupovina gaziranog pića je zadovoljenje želje. Istaknuo je da je lijepo imati želje i njihovo ispunjavanje daje ‘onaj životni sok’, ali da nikome na svijetu nisu ispunjene sve želje. Nabrojao je još nekoliko stvari koje bi mogle biti mini lekcije za financijsku pismenost.

– Koliko ‘vremena’ košta neka nova igračka, to jest koliko roditelji trebaju raditi da bi ti kupili nove tenisice. One ne koštaju 100 eura, već barem dva dana rada tvog roditelja, a vjerojatno i više. Tu su i teme ostvarivanje ciljeva, planiranja i ulaganja, naglasio je Milun.

Upravljanje novcem važno kao redovito spremanje kreveta

Milun tvrdi da se jako puno toga može naučiti upravo u tim nižim razredima kada djeca najbolje upijaju znanje i tada im se stvaraju navike koje ostaju za cijeli život. Milun misli da je dobro upravljanje novcem jednako važna navika kao i redovito spremanje kreveta, a možda čak i važnija.

– Želiš kupiti novi bicikl ili auto kad postaneš punoljetan? Evo prijedlog. Ako svaki mjesec kupiš tri čokoladice manje ili uštediš od džeparca, za koliko vremena ćeš moći kupiti svoj novi bicikl ili auto?, zaključio je Milun još jednim prijedlogom za financijsko opismenjavanje u osnovnim školama.