Pretraga

Tužna priča učiteljice: 11 godina ne mogu pronaći stalni posao, svako ljeto završim na burzi

A- A+

Učiteljica koja 11 godina radi po zamjenama ispričala nam je svoju priču. Ona je jedna od mnogobrojnih radnikâ školâ koji svako ljeto, krajem nastavne godine, dobivaju otkaz. Većina natječaja u školama je, kaže, namještena. Testiranja smatra samo formalnim jer se ionako zna koga će se zaposliti. Iako je u proteklih godinu dana poslala stotinjak molbi, stalni posao nije uspjela pronaći.

Foto: Srednja.hr

– Magistra sam primarnog obrazovanja. Diplomirala sam kao redoviti student na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2010. godine. Završila sam smjer razredne nastave i pojačani modul Hrvatski jezik. Moja priča traje već 11 godina. Za vrijeme studiranja bilo nam je rečeno kako ćemo moći predavati Hrvatski jezik u višim razredima OŠ, no to se pokazalo kao nemoguće, barem u mojem slučaju, počinje učiteljica svoju priču koja možda najbolje svjedoči problemima s radnim uvjetima u sustavu odgoja i obrazovanja.

Nakon što smo objavili kako je u lipnju najviše novonezaposlenih došlo iz sektora obrazovanja te nakon što su nam iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otkrili kako to nije neuobičajeno jer veliki broj nastavnika krajem svake nastavne godine ostaje bez posla, jedna učiteljica, koja je odlučila ostati anonimna, ispričala nam je svoju priču o lošim radnim uvjetima u školama, odnosno o tome kako je svako ljeto godinama ostajala bez posla.

Izdvojeni članak

U lipnju se najviše otkaza podijelilo u školama: ‘Ljudi rade kao vječne zamjene’

– Odmah po završetku studij krenula sam sa slanjem molbi na objavljene natječaje, ali i s osobnim odlaskom u sve obližnje škole. Ispostavilo se da radno mjesto nastavnika Hrvatskog jezika u praksi dobivaju kroatisti i da tu ne mogu naći zaposlenje. No dobro, prioritet mi je bio razredna nastava. U veljači 2011. godine dobila sam prvi posao, naravno zamjenu. Posao sam dobila tako što me kontaktirala djelatnica HZZ-a jer je škola hitno trebala djelatnicu, a ja sam bila tad u evidenciji nezaposlenih. Bilo je to mjesto na kojem je kolegica dala sporazumni otkaz. Nakon 60 dana rada, objavljen je natječaj za to radno mjesto, na neodređeno, no to mjesto dobiva kolegica koja je već radila u toj školi na zamjeni, a ja dobivam to njeno mjesto zamjene. Za vrijeme ljetnih praznika dobivam otkaz, priča naša sugovornica kako je prvi puta ostala bez posla.

Naime, kolegica koju je mijenjala vratila se za vrijeme godišnjih praznika kako bi koristila godišnji odmor.

– Ujedno je i tim zapošljavanjem započelo prikupljanje staža kako bih mogla položiti stručni ispit. Najesen u istoj školi ponovno dobivam posao na određeno, zamjenu za bolovanje, na isto mjesto s kojeg su me u lipnju odjavili. Odradila sam tu nastavnu godinu i naravno po završetku nastave, kolegica se ponovno vraća na godišnji, a ja dobivam otkaz. No, uspjela sam odraditi staž i položiti stručni ispit, kaže učiteljica.

Prevare s bolovanjima

Uglavnom, smatra kako je priča koja pogađa mlade nastavnike uvijek ista: “Zaposlite se kao zamjena i škola Vas odjavljuje s krajem nastave jer se osoba koju mijenjate vraća i koristi godišnji odmor, na koji ima pravo prema Zakonu, a nas se odjavljuje jer Ministarstvo ne plaća dvije osobe na istom radnom mjestu”.

– S početkom nove školske godine, prekida se godišnji, odlazi se ponovno na bolovanje/porodiljni a nas se ponovno zove na to radno mjesto. E sada, je li to pravedno, nije nimalo. To je moje skromno mišljenje. Svi se pravdaju teškim financijskim stanjem. Pitanje je tu i nemoralnog ponašanja kolega koji se vraćaju za vrijeme praznika kako bi iskoristili godišnji odmor, dobili punu plaću, pokupili regres… Međutim, činjenica je da je ta zamjena odradila sav posao cijele godine i u većini slučajeva odradila i svu potrebnu dokumentaciju koju treba predati. Pita li se zamjene u kakvim su financijskim situacijama?!? I mi imamo obitelji, djecu, a istovremeno dugotrajnu nesigurnu financijsku situaciju jer nikada ne znate kad će netko koga mijenjate nazvati i vratiti se na posao, upozorava učiteljica.

‘Nedostaje ti jedan dan za prava na naknadu za nezaposlene’

No otkaz nije jedini problem jer nastavnici na zamjenama problema mogu imati i s dobivanjem naknade za nezaposlene.

– Koliko puta se dogodi da čak nemamo ni prava na naknadu na Zavodu za zapošljavanje jer nedostaje možda samo jedan dan da bi imali to pravo, no osoba se vratila natrag na rad i zamjenu se ne pita koja će ona prava imati ili ne. Da ne govorim o stažu. Radni staž osoba koje rade po zamjenama je isprekidan. Ne smijem zaboraviti napomenuti da te zamjene ne traju uvijek cijelu nastavnu godinu. Ja sam osobno radila zamjene u trajanju i po dva tjedna pa ponovno tražila posao, Ponekad je to bilo 2 mjeseca. Bilo je naravno i duljih zamjena, ističe naša sugovornica.

Smatra kako bi napuštanje bolovanja trebalo na neki način regulirati, pogotovo u prosvjeti. Jer, “ili si na bolovanju ili nisi”.

– Postavili ste mi pitanje jesam li radila po istim školama ili mijenjala. To je druga strana priče. Moje iskustvo je, rekla bih, ružno, no još nisam odustala. Makar, volja i nada mi polako blijede. Radila sam u jednoj školi na zamjenama u periodu 3 godine, naravno s prekidima preko ljeta ili po nekoliko tjedana. U trenu kad sam pomislila i kad je bilo prilike za stalno zaposlenje, posao dobije netko tko je podoban po nekoj drugoj liniji, političkoj, obiteljskoj, nije bitno…To mi se dogodilo u dvije škole, kaže naša sugovornica.

Problem joj je bila čak i trudnoća. Zapravo, odnos ravnateljâ prema njoj kao trudnici.

– U ovih 11 godina rodila sam i dvoje djece i imala prekid u traženju posla u prosvjeti od 2017. do 2019. zbog nekih zdravstvenih razloga djeteta. Dobivala sam pozive na kratke zamjene koja sam morala odbiti, nažalost. Žalosno je što su pojedinci to shvatili kao namjerno odbijanje kratkih zamjena, pa u školi u kojoj sam provela 3 godine nikako nisam mogla dobiti posao. Naravno, u školi se nakon izbora promijenio i ravnatelj, pa su na nova zapošljavanja išla nekim drugim linijama, priča.

‘Na testiranje potrošiš novac pa shvatiš da je namješteno’

U protekloj godini, nastavlja očajna učiteljica, poslala je u najmanju ruku 100 molbi na natječaje i prošla ne zna koliko testiranja. No, za sva ta testiranja kaže da su samo formalna.

– Jer, javna je tajna, a to svi prosvjetari znaju, da kada se natječaj za radno mjesto objavi, netko je u sustavu i već radi 60 dana. Naravno, vjerujem da ima i iznimaka. I ja sam jednoj svjedočila. Prema Zakonu se može zaposliti osoba na 60 dana bez objavljivanja natječaja. U pravilu ta će osoba i dobiti posao na objavljenom natječaju nakon tih 60 dana. Naravno, pitanje je koga se zove i tko ima prioritet da dobije posao u nekoj školi. No, ako u školi posao za stalno dobije netko s tek položenim stručnim ispitom ili ga čak ni nema, a kolegica koja 10 godina radi kao zamjena ne dobije to mjesto na neodređeno, onda je sve jasno kako se poslovi u školama dobivaju, smatra učiteljica.
Na odlaske na testiranja u druge županije, dodaje, utrošila je vremena, ali i novaca.

– I ja sam gotovo sva radna mjesta dobila tako što su me zvali iz škola gdje sam već radila ili su imali moje dokumente, a tek za 60 dana se objavljivao natječaj za to radno mjesto.
Zadnji posao dobila sam preko redovitog natječaja. Eto, ima i takvih primjera, ali oni su rijetkost. Naravno, bila je to zamjena, kaže.

Trenutno je ponovno nezaposlena. Kratko nam to pojašnjava riječima: “ljeto je”.

– Kolegica koristi godišnji za vrijeme ljetnih praznika, a s početkom nove školske godine zatvara godišnji i ponovno će se tražiti zamjena za njeno radno mjesto (nadam se nastavku rada). Naravno, samo do zimskog odmora učenika jer se tada ponovno može koristiti godišnji odmor, dobiti puna plaća i božićnica, a zamjena ponovno na Zavod za zapošljavanje.

Što rade u Ministarstvu?

Pitamo našu sugovornicu u čemu je, po njezinu mišljenju, zapravo problem te kako bi ga ona riješila.

– U čemu je problem?! Pa problem je u Zakonu. Ja sam većinu zamjena imala za porodiljne i ponekad koje bolovanje pa su se otkazi vezali uz povratak s porodiljnog ili prekid bolovanja i korištenje godišnjeg odmora te svih dodataka za vrijeme praznika učenika. Problem je što Zakon dopušta povratak djelatnika i korištenje godišnjeg odmora, a istovremeno Ministarstvo ne plaća dvije osobe kad nastave nema. Kao što sam već rekla, ili si na bolovanju ili nisi. Ili će se regulirati takvi prekidi, odnosno ukinuti takva mogućnost ili će se osigurati da obje osobe ostanu zaposlene, pogotovo u slučaju kad se zna unaprijed da će osoba nakon iskorištenog godišnjeg odmora ponovno koristiti porodiljni ili otići na bolovanje. Pita li se itko u Ministarstvu tko priprema svu potrebnu dokumentaciju za početak nove školske godine ako se dobro zna da će se netko vratiti kako bi samo iskoristio godišnji i ponovno otvorio bolovanje s početkom nove školske godine?!? Nije se dogodilo jednom da uđem u razred pa sva planiranja, GIK – ove treba napisati i odraditi u brzinskom roku, kaže.

Na kraju ističe da rad na stalnim zamjenama nije nimalo ugodan.

– Sretni smo kad dobijemo bilo kakvu zamjenu, no stalno mijenjanje škola iziskuje mnogo strpljenja, mogućnosti privikavanja na novo radno okruženje, ljude, učenike…i ono što je najteže u svemu, baš kad se naviknete na novo okruženje, na učenike i oni na vas, morate otići s tog radnog mjesta i ponovno tražiti novu zamjenu. I ono što je vrlo važno reći, barem je kod mene tako, na svakoj zamjeni dajem 150% jer uvijek želite pokazati ono najbolje kako bi vas ponovno zvali i osigurali si neku novu zamjenu, zaključuje učiteljica.