Pretraga

Ministarstvo ima plan riješiti manjak nastavnika: Zapošljavat će umirovljenike

A- A+

Problem manjka nastavnika, koji je posebice vidljiv u matematici, Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira riješiti zapošljavanjem nekadašnjih nastavnika – umirovljenika. Čak i iz udruge ravnatelja podržavaju takvu ideju.

radovan fuchs

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs
Foto: Denis Gaščić, srednja.hr

– Ideja je da se rad umirovljenih učitelja i nastavnika omogući ponajprije u slučajevima kada se nitko stručan ne javi na natječaj. Dakle, ni na koji način oni ne bi oduzimali prednost mladom, stručnom kadru, ali u situaciji kada se nitko takav ne prijavi, zašto ne dati šansu umirovljenom nastavniku koji želi nastaviti raditi u struci?, pitaju se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iz Ministarstva su za Slobodnu Dalmaciju otkrili kako manjak nastavnog kadra planiraju rješavati zapošljavanjem – umirovljenika. Nastavnici koji su nekoć predavali u školama ionako imaju sve kompetencije, a ovako bi mogli dodatno i zaraditi.

– Svjesni smo da to neće u potpunosti riješiti problem nedostatka stručnog kadra, zbog toga radimo i na drugim mjerama za stimuliranje mladih za upis u ta zanimanja – odgovorili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Slobodnoj Dalmaciji. Detalje o vrsti i stavkama ugovora koje bi umirovljenici potpisivali, nisu otkrili.

Udruga ravnatelja: Bitna je samo motivacija

Iz udruge ravnatelja pozdravljaju povratak starih nastavnika u školske klupe.

– U potpunosti podržavam takvu ideju. Imamo velikih problema da nam se uopće na natječaj javi netko tko ima kvalifikacije za određene predmete. Tu je i pitanje motivacije, kvalitete kandidata. Imate nekih koji dolaze u škole iz drugih struka misleći da će se na nastavničkom poslu odmoriti, što je potpuno krivo – ističe Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole, koja poručuje kako mladi ne trebaju brinuti jer će oni uvijek imati prednost pri zapošljavanju.

Traže se i druga rješenja

O manjku nastavnog kadra i velikom broju nestručnog kadra govori se neko vrijeme. Na inicijativu saborskog zastupnika Damira Bakića, inače sveučilišnog profesora matematike, u utorak je održana  sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, na kojoj su zastupnici i njihovi gosti tražili odgovore na problem kroničnog nedostatka nastavnika matematike. Čule su se razne ideje, a neki su predložili kako bi se struka nastavnika matematike popularizirala kad bi se nastavnicima rješavalo stambeno pitanje i povećavala plaća.

Izdvojeni članak

U Saboru raspravljali o manjku nastavnika matematike: Treba im dati stanove i više novaca

Analiza profesora Bakića pokazala je i kako je svaki šesti nastavnik matematike nekvalificiran za posao koji radi.

Izdvojeni članak
matematika

Sazvana sjednica saborskog odbora: Očajnički nam nedostaje nastavnika matematike

Kako piše Slobodna, glavni problem su predmeti iz takozvane STEM skupine: nestručnih nastavnika matematike je 262 (7,42 posto), informatike 231 (oko osam posto), fizike 161 (nešto iznad deset posto!), biologije 53 (oko tri posto), kemije 41 (2,5 posto), stranih jezika 71 (1,21 posto), a u srednjim školama veliki je problem s manjkom stručnog kadra za strukovne predmete.