Pretraga

Učenicima kultne zagrebačke gimnazije ove će godine predavati i jedan političar: Radi se o bivšem đaku

A- A+

Bojan Glavašević, saborski zastupnik i bivši učenik te škole, u Privatnoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu ove će godine predavati učenicima. Držat će im dvije izvannastavne aktivnosti, jednu o lingvistici, njegovoj struci, a drugu o politici. Pričali smo s njim i objasnio nam je kako će to izgledati.

bojan glavašević

Bojan Glavašević, saborski zastupnik MOŽEMO i bivši učenik PKG-a
Foto: Facebook stranica Bojan Glavašević

Privatna klasična gimnazija u Zagrebu ove godine planira set izvannastavnih aktivnosti, a neke će od njih voditi i njihovi bivši učenici.

Poznati političar će predavati o dvjema temama

Među njima se našao i Bojan Glavašević, nezavisni saborski zastupnik ispred liste MOŽEMO, koji će u toj školi kroz tekuću školsku godinu voditi dvije izvannastavne aktivnosti. Jedna se odnosi na “Pogled u lingvistiku” gdje će, kako navode iz Gimnazije, učenici naučiti ono najvažnije o najfascinantnijoj sposobnosti čovjeka – jeziku i govoru.

– Kako učimo jezike? Kako su jezici međusobno povezani i što točno sve možemo s njima? I kako uopće cijela priča funkcionira, od poezije do politike? Pogled u lingvistiku može dati odgovore na ta, i niz drugih pitanja. Upozorenje zainteresiranima: nova pitanja su vrlo izgledna, stoji na njihovim društvenim mrežama.

Glavašević će, kao dugogodišnji saborski zastupnik i političar pričati o “Politici kao pozivu” gdje će učenicima svoje nekadašnje škole prenijeti iskustva iz prve ruke. Odgovorit će tako na pitanja što znači baviti se politika i kako stvari, u praksi, funkcioniraju.

– Kakvi su odnosi moći, i kakvi ljudi donose odluke koje utječu na naše živote? Jesu li svi političari isti, ili postoje neke razlike među njima? Ova je radionica duboki zaron u svijet politike i aktivizma, nakon koje će polaznice i polaznici znati sve što o politici i političarima treba znati, a neke od njih će imati prilike i upoznati, i pitati ih sve što ih zanima, navodi PKG u svojoj objavi.

https://www.facebook.com/PKGzg/posts/367902181609288

‘Politika je važna jer je odrednica našeg društvenog života’

Ove je dvije aktivnosti Bojan Glavašević osmislio, kaže nam, kao program za cijelu školsku godinu. Pristup će biti raznolik i prilagođen uzrastu učenika. Pristup će biti raznolik. Neke će teme, kaže, sigurno obraditi kroz predavanja jer se o njima tako najbolje uči, ali definitivno u ovim aktivnostima ima mnogo prostora za radionice i neformalnije oblike učenja.

Za PKG kaže da je jedna vrlo posebna škola, upravo po tome što se znanje prenosi i usvaja na razne načine, ovisno o gradivu i o tome na koji način svaka osoba najbolje uči. Taj je pristup želio zadržati, pojašnjava nam, i kad bude govorio o lingvistici i politici.

– Politika je važna jer je jedna od odrednica našeg društvenog života. Ako razumijemo politiku, razumijemo kako možemo biti aktivni i snažni građani i građanke, kako možemo mijenjati društvo na bolje. Kako uopće možemo promišljati društvo, i kako stvarati viziju njegove budućnosti. Mislim da bi polaznicima moje iskustvo iz prve ruke, i prilika da i sami iz prve ruke neke stvari vide, čuju i pitaju, mogla biti korisna i zanimljiva, ističe Glavašević.

‘PKG mi je bio jedan od najboljih temelja za život’

Lingvistika, o kojoj će također predavati kroz ovu godinu, bitna je jer jezik upravo jedna od onih vrlo specifičnih ljudskih stvari koje prožimaju svaki aspekt naših života. U osnovnoj i srednjoj se o jeziku uči kroz gramatiku, književnost i djelomično prevođenje, ali čini se, kaže nam, da izostaje jedan velik komad priče.

– Čini mi se da izostaje jedan velik komad priče koji bi sve to povezao i omogućio jedno holističko razumijevanje jezika kao fenomena. Ako je itko prava publika za razgovor o jeziku, onda su to klasičarke i klasičari, i moram priznati da se jako veselim početku školske godine, veli Glavašević.

Na kraju dana PKG je njegova škola i na njega je, priznaje nam, ostavila jedan neizbrisiv trag.

– PKG je moja srednja škola, i, gledajući unazad, bez pretjerivanja mogu reći da je bila jedan od najvažnijih i najboljih temelja za život, u svakom smislu. Ovako se ukazala prilika da volonterski nešto vratim svojoj školi, i da, kao “alumni”, kako se to često voli reći, dio znanja prenesem današnjim klasičarima, zaključio je naš sugovornik.