Pretraga

Ukidaju se anonimne prijave, a mi smo provjerili gdje su prosvjetni inspektori najčešće urgirali

A- A+

Ministarstvo je danas napravilo prvi veliki korak u ukidanju anonimnih prijava – u javnu raspravu pušten je obrazac za izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. A dok se čekao taj ministrov potez, provjerili smo statistiku anonimnih prijava. Inspekcija je lani najviše posla imala u Dalmaciji, a najmanje u Zagrebu. U 2019. godini dobili su 1869 prijava, od kojih je svaka peta bila anonimna.

ilustracija: Amy Hirschi za Unsplash

U prošloj školskoj godini bilo je 757 inspekcijskih nadzora, kažu podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Skoro svaki treći nadzor obavljen u Dalmaciji

Najviše nadzora, njih 243, obavila je Područna služba u Splitu, dok ih je najmanje (ako izostavimo nadzore Samostalnog sektora), obavila Služba u Zagrebu.

Organizacijska jedinica Inspekcijskih nadzora
Područna služba prosvjetne inspekcije Osijek 189
Područna služba prosvjetne inspekcije Rijeka 154
Područna služba prosvjetne inspekcije Split 243
Samostalni sektor prosvjetne inspekcije 39
Služba prosvjetne inspekcije Zagreb 132
Ukupno: 757

– Nadzori se obavljaju planirano i na temelju podnesaka, pojašnjavaju iz Ministarstva na naš upit rade li nadzore i kad nemaju prijava.

U 2019. godini imali su ukupno 1.869 prijava. Od toga je 1479 bilo potpisanih i 390 anonimnih. To znači da je 20,87 %, odnosno svaka peta, prijava došla iz anonimnih izvora.

U posljednjih pet godina, otkrili su danas iz Ministarstva, zabilježeno je 11.367 prijava od kojih je čak 23,15 % bilo anonimno.

Nekima zabrana obavljanja poslova, a nekima naredba za ispravak pogreški

Zanimalo nas je i koji su najčešći razlozi izlaska inspekcije na teren te koji su najčešći utvrđeni propusti.

– Po obavljenim nadzorima najviše su puta su iz nadležnosti prosvjetne inspekcije izrečene mjere kojima se naređuje usklađivanje statuta i drugih općih akata sa zakonom i drugim propisom. Često je izrečena i mjera zabrane obavljanja poslova na temelju ugovora o radu ako je u postupku povrijeđen zakon ili drugi propis te mjera kojom se ustanovi ili radnicima naređuje planiranje rada u skladu s propisima. Nadalje, češće su mjere vezane uz usklađivanje s državnim pedagoškim standardom, kao i one vezane uz vođenje uredskog poslovanja. U odnosu na radnike ustanova izrečene su mjere vezane uz pravilno zaduživanje, a u odnosu na učenike češće je naređeno ispravljanje nedostataka i propusta u slučaju neispunjavanja obveza izvješćivanja roditelja o uspjehu, napredovanju, teškoćama učenika ili neispunjavanja drugih obveza. Također, među čestim mjerama bile su i one koje se odnose na rad školskog odbora, otkrivaju iz MZO-a.

Izdvojeni članak

Napravljen prvi konkretan korak u ukidanju anonimnih prijava: Poznato koje će podatke ostavljati prijavitelji nastavnika

Podsjetimo, Ministarstvoje danas u e-Savjetovanje pustilo Obrazac prethodne procjene za Zakon o prosvjetnoj inspekciji, čime je napravljen prvi konkretan korak u ukidanju anonimnih prijava, koje nastavnici zahtijevaju već godinama. Izmjenama zakona važeće bi trebale biti samo one prijave koje sadržavaju ime i prezime prijavitelja, njegovu adresa stanovanja te podatke za kontakt.