Pretraga

‘Upisnine’ u srednje škole i do 300 kuna, ali nitko ne objašnjava na što se novac troši

A- A+

Dio srednjih škola naplaćuje učenicima naknadu za povećane troškove obrazovanja čiji iznos varira, a ovisno o pojedinoj školi ili programu njena visina je i do nekoliko stotina kuna. Nedorečeni zakon, kao i Odluke o upisu u srednje škole omogućuju školama naplatu ove naknade, a dobra je volja službenika škole hoće li ili ne objaviti učenicima na što će se ta naknada utrošiti.

Screenshot: web stranica Škole za cestovni promet

Mnoge je srednjoškolce, pogotovo one koji su tek upisali prvi razred, dočekala neugodna vijest kako na račun škole moraju uplatiti određenu svotu novca, tzv. ‘naknadu za povećane troškove obrazovanja’. Praksa naplate tih troškova postoji već godinama, a same škole odlučuju kolika je visina te naknade.

Izdvojeni članak

Škole i dalje od učenika uzimaju tisuće kuna participacija, a MZOS ne vrši kontrolu nad njima

Zakon nedorečen oko toga na što se naplaćuje

Naplaćivanje naknade za povećane troškove obrazovanja sasvim je legalna, budući da i u ovogodišnjoj Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole stoji sljedeće:

– Za pojedine programe obrazovanja mogu se utvrditi povećani troškovi obrazovanja. Odluku o iznosu participacije te cijeni obrazovanja za svaku godinu obrazovanja donosi školski odbor, uz suglasnost osnivača školske ustanove, a objavljuje se u natječaju za upis. Škola može potpuno ili djelomično osloboditi učenika obaveze plaćanja povećanih troškova obrazovanja, a odluku o oslobađaju plaćanja donosi školski odbor na prijedlog ravnatelja te uz suglasnost osnivača, stoji u Odluci.

Ova stavka postoji i u samom Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. U članku 141. toga Zakona stoji kako se sredstva za financiranje osiguravaju državnim proračunom, proračunima jedinica lokalne i područne samouprave, sredstvima osnivača (ako je osnivač druga fizička ili pravna osoba), prihodima koji se ostvaruju obavljanjem vlastite djelatnosti, donacijama i na posljetku – uplatama roditelja za posebne usluge i aktivnosti škole.

Nigdje nije detaljno razjašnjeno o kojim se posebnim uslugama i aktivnostima radi, a već smo pisali kako se učenici često niti ne raspituju za što uplaćuju taj novac. Naplaćivanje naknade škole uglavnom pokušavaju opravdati kupnjom potrošnog materijala, poput toaletnog papira, sapuna ili kreda.

Ministarstvu obrazovanja poslali smo upit vode li evidenciju škola koje naplaćuju upisnine i mogu li nam dostaviti popis tih škola, ali odgovor nismo dobili.

Izdvojeni članak

Zbog lošeg zakona škole uzimaju učenicima tisuće kuna godišnje

Ovisno o programu, upisnina i do 300 kuna

Visina naknade, budući da o njoj odlučuje školski odbor, varira od škole do škole pa smo samostalno odlučili istražiti koliko ona iznosi u pojedinim školama.

U sva tri programa zagrebačke Škole za cestovni promet ova se naknada naplaćuje i ona iznosi 100 kuna. Učenici obavijest mogu pročitati na stranicama škole, ali uz uputu o uplati nigdje ne piše na što će se njihov novac utrošiti niti o kojim se točno ‘povećanim troškovima’ radi.

U zagrebačkoj Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga visina naknade ovisi o upisanom programu. Tako će, primjerice, povećani troškovi za kemijske i ekološke tehničare iznositi 150 kuna, dok će kozmetičari morati platiti naknadu od 300 kuna. Niti ova škola u obavijesti o upisu nije navela za što će se novac utrošiti.

I Škola za medicinske sestre Vinogradska naplaćuje povećane troškove. Na upis u ovu školu tako je sa sobom, osim osnovne dokumentacije, potrebno ponijeti i potvrda o uplati za povećane troškove obrazovanja u iznosu od 200 kuna.
Srednja strukovna škola Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira također traži da povećani troškovi budu plaćeni, a iznos koji roditelji učenika moraju izdvojiti je 150 kuna.

‘Dokaz o upisu u razred’

Neke škole idu toliko daleko, pa uplatnicu s uplatom naknade za povećane troškove obrazovanja nazivaju ‘dokazom o upisu u razred’.

– Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda trebaju dokaz o uplati naknade za povećane troškove obrazovanja u iznosu 100 kn donijeti razredniku najkasnije tijekom prvog tjedna nastave kao dokaz o upisu u dotični razred, stoji na stranici Prve tehničke škole Tesla.

Jedna od rijetkih škola koja je objavila listu troškova jest Srednja škola Isidora Kršnjavog. Iako nije javno objavljeno kolika je visina naknade, popis stvari na koje će se ona utrošiti stoji pored svakog obrazovnog programa ove škole. Tako gimnazijalci, medicinari i ekonomisti ne moraju plaćati povećane troškove, dok ih ostale, strukovne škole plaćaju. Naknada će biti utrošena na test zaštite na radu, radnu odjeću učenika te dnevnik ili mapu radioničkih vježbi/praktične nastave.