Pretraga

Upoznajte najbolju profesoricu biologije u Hrvatskoj: Veseli me učenička znatiželja i pitanja na koja ponekad nemam odgovor

A- A+

Profesorica Žaklin Lukša, koja predaje u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, najbolja je profesorica biologije u Hrvatskoj. Odlukom povjerenstva Biološkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, dobitnica je Nagrade dr. Srećko Jelenić, nazvane po prerano preminulom profesoru Odsjeka, koji je bio profesorici Žaklin kolega iz studentskih dana.


Inače svoju stručnost i ljubav prema području biologije, profesorica Žaklin Lukša osim u školi, prikazivala je i kao predvodnica odnosno voditeljica Stručne radne skupina za izradu nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Biologija.

Još kao apsolventica počela predavati biologiju

Izdvojeni članak

Profesor s Geodetskog fakulteta dobio međunarodno priznanje koje su do sada primila dva znanstvenika NASA-e

Profesorica Lukša predaje biologiju već gotovo 30 godina, a s radom u školi počela je još kao studentica.

– Biologiju sam počela predavati već kao apsolventica 1989. godine. Od tada sam promijenila niz škola, strukovne, osnovna, a od 2001. godine sam na Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu. Uz to predajem kao vanjski suradnik na Učiteljskom fakultetu na odsjeku u Čakovcu kolegij Metodike nastave prirode i društva, bogatu karijeru nam u par crta sažima profesorica Lukša.

Njenu kandidaturu za najbolju profesoricu biologije predložile su kolegice s Biološkog odsjeka PMF-a uz podršku kolegica i kolega iz Županijskog stručnog vijeća Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. A kada kolege istaknu da ste sjajni u tome što radite, to je svakako sjajan osjećaj. No, ova nagrada za profesoricu Lukšu i iz osobnih razloga ima veći značaj.

– Svako priznanje rada uvijek vam puno znači, a Nagrada Srećko Jelenić za mene ima posebno značenje. Srećko je bio moj studenski kolega, proveli smo zajedno četiri godine na zajedno na Biološkom odsjeku, bili smo prijatelji i Srećko je svake godine dolazio u Gimnaziju kako bi mojim učenicima približio genetiku. I on je bio učenik ove škole. Zbog svega toga ovu nagradu doživljavam vrlo emotivno. I svakako će me potaknuti da i dalje nastojim biti što bolja u svom poslu. Uz čestitke kolegica i kolega posebno su drage čestitke učenika, kako sadašnjih, tako možda još i više mnogih bivših učenika. Mnogi od njih javili su mi se ovih dana s čestitkama i prekrasnim porukama. Ne mogu reći čime sam točno osvojila nagradu, mislim da je to moj cjelokupni rad s djecom, iskazuje profesorica svoje dojmove, izazvane dobivanjem nagrade.

Uvijek se trudim svoj posao obaviti najbolje što mogu

Kao i drugim poslovima, tako i u onom nastavničkom valja odvojiti privatno od poslovnog. To profesorici Lukši uspijeva i iz razloga što jednostavno ne može odoljeti mladalačkom šarmu.

– Osobno se uvijek trudim da svoj posao obavim najbolje što mogu ali mislim da je najvažnije da uživam u svom poslu, a to onda osjećaju i učenici. Čak i kad vam nije baš neki dan u razredu ne možete dugo biti ozbiljni i odoljeti njihovom mladenačkom šarmu. Rad s učenicima svakako je najljepši dio ovog posla. Uvijek me veseli njihova znatiželja, pametna pitanja na koja ponekada ne znam odgovoriti… Posebno uživam u radu s učenicima izvan obavezne nastave, u različitim projektima i istraživanjima koja njih zanimaju, u terenskoj nastavi …, a osim toga predajem i najljepši predmet, zar ne?, retoričkim pitanjem poentira Žaklin Lukša.

Izdvojeni članak

Perpetuum mobile TV Studenta: Mentorica i prijateljica studenata na putovanju koje nikad ne završava – Tena Perišin

O najljepšem predmetu bi se dalo raspravljati, ali da smo svi imali kroz školovanje predmete koji su nam postali dragi samo zbog profesora, to svakako. Pa čak i kad su nas tu i tamo razbuđivali slabijim ocjenama.

– Znam da se nikad ne možete svima svidjeti i da nikada neće biti svi zadovoljni (posebno s ocjenama) ali nastojim u svom radu biti što pravednija i jednaka prema svim svojim učenicima. Ponekad možda i ne uspijem u tome u potpunosti, ali trudim se da toga bude što je manje moguće, govori profesorica Lukša.

S obzirom da je najbolja hrvatska profesorica biologije, a uz to je i voditeljica Stručne radne skupina za izradu nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Biologija, tražili smo profesoricu Žaklin neki savjet za maturante, koji će na državnoj maturi polagati ovaj predmet, a kojih je samo ljetos bilo preko 6.500.

– Dragim maturantima koji će izabrati biologiju mogu samo poručiti da se uhvate posla! Šalim se, ali nema nikakve tajne formule za uspjeh već jednostavno treba učiti. Vlastite bilješke, vlastiti trud ne mogu zamijeniti nikakve pripreme. Koristite postojeće testove na stanici NCVVO-a kako bi provjerili svoje znanje i dobro proučite Katalog koji postoji za biologiju. I to je to! Želim svima puno sreće na tom i svim drugim ispitima!, za kraj poručuje profesorica Žaklin Lukša.