Pretraga

Profesor s Geodetskog fakulteta dobio međunarodno priznanje koje su do sada primila dva znanstvenika NASA-e

A- A+

Bojan Vršnak s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobio je prestižno međunarodno priznanje za izuzetan znanstveni doprinos u području svemirske meteorologije. Nagrada mu je dodijeljena za cjelokupne rezultate u području eruptivnih procesa na Suncu.

degruyteropen.com

Bojan Vršnak fizičar je koji se uglavnom bavi eruptivnim procesima u Sunčevoj atmosferi s naglaskom na uzrocima pojave koroninih izbačaja i njihove dinamike, te utjecaja na heliosferu i bliski svemirski okoliš.

Od 1981. zaposlen je u Opservatoriju Hvar Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a 2000. je izabran u trajno zvanje znanstvenoga savjetnika.

Nagrada Kristian Birkeland Medal for Space Weather and Space Climate dodijeljena mu je na 14. europskom tjednu svemirske meteorologije (14th European Space Weather Week) koji se održava od 27. studenog do 1. prosinca 2017. u Ostendu u Belgiji.

– Bilo je to za mene veliko iznenađenje jer čak nisam znao ni da sam nominiran, rekao nam je za nagradu koja mu je dodijeljena za cjelokupne rezultate u području eruptivnih procesa na Suncu.

Ovu nagradu dodjeljuje Europska svemirska agencija (European Space Agency), Belgian Solar-Terrestrial Centre of Excellence i Space Weather Working Team, u suradnji sa znanstvenim časopisom Journal of Space Weather and Space Climate i to od 2013. godine.

U suradnji sa svojim timom, dr. sc. Bojan Vršnak razvio je analitički magnetohidrodinamički model helisferskoga gibanja CMEa (tzv. Drag Base Model; DBM ), koji je našao široku primjenu u području svemirske meteorologije. DBM je znatno brži od numeričkih magnetohidrodinamičkih modela, uz istovjetnu, pa čak i bolju točnost, te je vrlo pogodan za izdavanje ‘real-time’ upozorenja o mogućnostima pojave geomagnetskih i ionosferskih oluja koje predstavljaju značajnu ugrozu za razne visokotehnološke sustave na Zemlji i u svemiru (npr. elektro-energetske mreže, komunikacijski i navigacijski sustavi, avijacija, GPS, umjetni sateliti svih namjena, ljudske posade u svemiru).

Izdvojeni članak

Prvi put na rubu Sunčevog sustava- Pluton je crven i veći od očekivanog

Zamolili smo ga i da nam pokuša laički objasniti što je to čime se bavi u svojim istraživanjima i zašto je važno.

– Na Suncu se događaju snažne erupcije koje su posljedica nestabilnosti magnetskog polja u njegovoj atmosferi (tzv korona). Erupcije se očituju u obliku Sunčevih bljeskova (nestabilna područja u koroni bivaju zagrijana na nekoliko desetaka milijuna stupnjeva, te odašilju u međuplanetarni prostor, tj. heliosferu, snopove čestica visokih energija koje uzrokuju poremečaje u Zemaljskom okolišu, a mogu onesposobiti svemirske satelite, njihovu opremu a naravno i astronaute. S druge strane, erupcije se očituju i kao tzv. Koronini Izbačaji (Coronal Mass Ejection, CME), koji putuju do Zemlje 1 -5dana te uzrokuju geomagnetske oluje i polarnu svjetlost. Ova pojava također ugrožava našu svemirsku tehnologiju, ali i zemaljske stvari kao sto su elektroenergetski sustavi, telekomunikacije, avijaciju, GPS, odgovara Vršnak.

Dosadašnja četiri dobitnika ove nagrade dva su znanstvenika iz NASA-e, jedan sa Sveučilišta Massachusetts Lowell (Center for Atmospheric Research) i jedan iz Physikalisch-Meteorologisches Observatorium Davos Weltstrahlungszentrum.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap