Pretraga

[Video] Srednjoškolci kroz anketu s 3.500 odgovara istražili kako živi i razmišlja prosječan Hrvat

A- A+

Profesor je kroz projektnu nastavu svojim učenicima htio približiti geografske vještine te su đaci krenuli s istraživanjem kvalitete života u Hrvatskoj. Iako im to nije bila ambicija, za njihov projekt zainteresirali su se mediji diljem Hrvatske pa je na anketu, koju su pripremili učenici Bruno Bašić, Marko Pejić i Toni Tunjić, odgovorilo čak 3.500 osoba.

foto: screenshot|YouTube

Učenici Gimnazije fra Marijana Lanosovića Bruno Bašić, Toni Tunjić i Marko Pejić su kroz projektnu nastavu pokrenuli istraživanje, koje su popratili brojni mediji. Na njihovu anketu, s kojom su htjeli istražiti indeks društvenog razvoja u Hrvatskoj za 2015. godinu (HDI), odgovorilo je čak 3.500 ljudi.

Bruno i Toni napravili su i izvrsnu video animaciju, kroz koju su na vrlo vizualan i upečatljiv, ali jednostavan način, prikazali analizu rezultata istraživanja. Njihov rad, za koji je glas dao i voditelj Radio Slavonije, možete pogledati na dnu našeg članka.

Izdvojeni članak

[Video] U sklopu PiG-a maturanti iz Slavonskog Broda osmislili ‘nove hrvatske proizvode’

Učenici će rezultate predstaviti i na stručnom vijeću za nastavnike geografije

– U početku nismo očekivali da se toliki broj ispitanika obradi, jer nam nije bila ideja da to odradimo putem medija, nego na uzorku ispitanika koji je učenicima dostupan u njihovom mjestu stanovanja. Rekli bismo da se uzorak može poopćiti na cijelu populaciju Hrvatske, iako većina anketiranih pripada mladoj i zreloj dobi, jer nisu objavljivali samo lokalni mediji već i teen385, popularni portal za mlade na području čitave Republike Hrvatske, ali i ostali mediji koji se mogu slušati na prostoru cijele Hrvatske, rekao nam je mentor ovog srednjoškolskog trojca i profesor geografije Ivica Blažević.

Učenici drugog razreda Gimnazije fra Marijana Lanosovića iz Slavonskog Broda, za svoj su trud i rezultate nagrađeni ocjenom iz Geografije, a pohvaljeni su i od strane nastavničkog vijeća te ravnatelja škole.

Dečki će rezultate projekta predstaviti i na stručnom vijeću za nastavnike geografije Brodsko-posavske županije, kao primjer dobre prakse u nastavi, na čemu se temelji i cjelovita kurikularna reforma.

Zbog odličnog uspjeha uvest će još više projektne nastave u školi

– Mislim da bi dečkima veća nagrada od ocjena bila ta da ih se prepozna na nekim višim nivoima društvenog i gospodarskog života Hrvatske, te da ih se uključi u ozbiljnije projekte kojima bi se u doglednoj budućnosti bavili jer definitivno imaju volju, želju i sposobnosti za takav rad, smatra profesor Blažević te ističe kako mu je ovo prvi put da s đacima provodi ovakve projekte, ali i kako su rezultati prvog pokušaja svima dali zamah pa da se u školi krenu sve više baviti projektnom nastavom.

Bruno, Toni i Marko ističu da su uživali u sudjelovanju i izradi projekta, a iznenadila ih je i zainteresiranost ljudi za istraživanje s kojim su počeli bez toliko ambicioznih ciljeva.

– Stekli smo određena znanja što se tiče načina provođenja projekata, izlaganja i naravno, posebno nam se svidjela samostalnost koju smo imali, jer nismo imali pomoć u smislu da je netko drugi izrađivao anketu, prezentaciju ili video. Možemo reći da smo prezadovoljni kako je sve ispalo, rekli su nam učenici drugog razreda Gimnazije iz Slavoskog Broda, čiji je osnivač Hrvatska franjevačka provincija sv.Ćirila i Metoda.

Izdvojeni članak

Zagrebački gimnazijalci pokazali svijest o važnosti kupovine hrvatskog

Željeli dobiti realnu sliku kako živi i razmišlja prosječan Hrvat

Istraživanje kvalitete života u Hrvatskoj im je bilo jako zanimljivo. S obzirom na stanje u državi željeli su dobiti realnu sliku kako živi i razmišlja prosječan Hrvat.

Prema rezultatima provedene ankete, između ostalog, zaključuju kako prosječan hrvatski građanin, kojeg su nazvali Domagoj Horvat, smatra da bi srednjoškolsko obrazovanje trebalo biti obavezno te je zadovoljan svojim radnim mjestom. Misli da bi se Hrvatska trebala više usredotočiti na zdravstvo, financije i obrazovanje. Četiri sata na dan provodi na društvenim mrežama i novinarskim portalima, koji su mu glavni izvor informacija.

– Razlika je između službenih HDI rezultata, koji su izašli za 2015. godinu, i rezultata koje smo mi dobili, zato što se službeni rezultati prikupljaju u većim gradovima u Hrvatskoj, kao što su Zagreb i Split, a naš projekt je koliko toliko zahvatio čitavu Hrvatsku i sve dobne skupine, objasnili su mladi geografi.

Na dnu pogledajte video i upoznajte Domagoja Horvata. Osim toga, na ovom linku saznajte što su učenici iz Slavonskog Broda’ otkrili u istraživanju medija tijekom predizborne kampanje.