Pretraga

Zagrebačka gimnazija zaposlila nastavnicu koja je imenovana u Školski odbor te škole

A- A+

Ivana Valjak Ilić nova je nastavnica njemačkog jezika u zagrebačkoj IV. gimnaziji. Školski je odbor u petak odlučio dati suglasnost na njeno zaposlenje. Valjak Ilić od početka veljače je, istaknimo, odlukom gradskih vlasti imenovana za članicu tog istog Školskog odbora koji ju je na koncu i zaposlio. No, njen mandat u tom odboru, kaže, nikada nije verificiran. Zakonski, sve štima, no kako upozorava Damir Bakić, zastupnik MOŽEMO koji je sjedio u gradskom povjerenstvu za imenovanje članova školskih odbora, taj je postupak neetičan jer Valjak Ilić prije prijave na natječaj nije tražila razrješenje iz Školskog odbora.

Ivana Valjak Ilić, IV. gimnazija, kolaž

Foto: IV. gimnazija Zagreb | Screenshot N1

Krenimo redom; 1. veljače je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisuje odluku kojom Ivanu Valjak Ilić, po struci nastavnicu njemačkog jezika, imenuje u Školski odbor IV. gimnazije. Školski odbor inače je temeljno upravljačko tijelo škole koje, među ostalim, može razriješiti ravnatelja, donosi financijski plan i – posebno važno za ovu priču – daje suglasnost na zaposlenja u predmetnoj školi.


ŠKOLSKI ODBOR

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, Školski odbor ima sedam članova, od kojih jednog člana bira i razrješuje radničko vijeće, a ako radničko vijeće nije utemeljeno, imenuju ga i opozivaju radnici neposrednim i tajnim glasovanjem, na način propisan Zakonom o radu za izbor radničkog vijeća koje ima samo jednog člana, a ostalih šest članova imenuje i razrješava: učiteljsko, nastavničko, odnosno odgajateljsko vijeće dva člana iz reda učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, vijeće roditelja jednog člana iz reda roditelja koji nije radnik škole, osnivač tri člana.


Prijavila se za posao pa kad je saznala da će ga dobiti, onda tražila razrješenje

Ivana Valjak Ilić tom odlukom imenovana je, sumirajmo, u tijelo koje će upravljati IV. gimnazijom i donositi važne odluke, među ostalim, i o zaposlenju nastavnika. Tek dvadeset dana nakon njenoga imenovanja, 21. veljače, IV. gimnazija objavljuje natječaj za zapošljavanje jednog nastavnika ili nastavnice njemačkog jezika, u punoj satnici, za stalno. Natječaj traje do 1. ožujka.

Na taj se natječaj, kako ćemo doznati kasnije, prijavljuje i Ivana Valjak Ilić, netom imenovana članica Školskog odbora IV. gimnazije. Natječaj istječe, evaluiraju se pristigle prijave i obavljaju razgovori s kandidatima. Sve to vrijeme, naglasimo, Valjak Ilić je, s jedne strane, imenovana članica Školskog odbora i od Grada Zagreba, još uvijek, ne traži razrješenje. S druge strane, kao kandidatkinja prolazi proces na natječaju za zaposlenje na koje će, niti mjesec dana kasnije, davati suglasnost upravo Školski odbor. Sve to je, naglasimo, potpuno zakonito.

IV. gimnazija polako privodi proces kraju. U četvrtak, 24. ožujka, dobivamo neslužbenu informaciju da će se tog poslijepodneva održati sjednica Školskog odbora na kojoj će ravnateljica gimnazije Sonja Kamčev Bačani za novu nastavnicu njemačkog predložiti upravo – Ivanu Valjak Ilić. Odmah po saznanju tih informacija kontaktiramo ravnateljicu i kandidatkinju te ih pitamo da nam razjasne ovu situaciju.

Nastavnica kaže da se konzultirala s inspekcijom

Valjak Ilić na naš upit kaže kako se na natječaj prijavila nakon konzultacija s prosvjetnom inspekcijom te proučavanja pravilnika. Utvrdila je da članovima Školskog odbora nije zabranjeno konkurirati za radna mjesta u školama u radu čijih odbora sudjeluju. No, u slučaju zaposlenja, ističe, ne može obnašati dužnost kao član istog odbora iz reda osnivača, odnosno Grada Zagreba.

– Moj mandat temeljem zaključka koji je dostupan na stranicama Grada Zagreba još nije verificiran te dosad nisam sudjelovala u radu ŠO IV. gimnazije. Da bi mandat bio važeći, mora ga se verificirati na sjednici ŠO. Budući da moj mandat u trenutku objave natječaja nije bio verificiran, te da sam provjerila zakonski okvir, prijavila sam se na natječaj te u trenutku kad sam doznala da sam nakon selekcijskog postupka kandidat za radno mjesto kojega će Školski odbor morati odobriti, podnijela sam molbu za razrješenjem mandata s jučerašnjim datumom, rekla nam je u četvrtak Valjak Ilić.

Istaknimo, dakle, da je razrješenje iz Školskog odbora zatražila tek u trenutku kada je saznala da će isto to tijelo odlučivati o suglasnosti za njeno zaposlenje u IV. gimnaziji.

‘Bilo bi problematično da je moj mandat verificiran’

Na sjednici Školskog odbora, koja se održala u četvrtak, 24. ožujka, i na kojoj je izglasana suglasnost za zaposlenje Valjak Ilić, ona sama nije sudjelovala, kako nam je i najavila.

– I da nisam tražila razrješenje, moj bi mandat prestao trenutkom zaposlenja, no tek bi to bila iznimno problematična situacija. Grad će imenovati drugoga kandidata u Školski odbor. Sve skupa bilo bi iznimno problematično da je moj mandat verificiran, te da nisam tražila razrješenje. Ovako sam poduzela sve nužne korake da ne budem dio Školskog odbora koji donosi odluku o mom zaposlenju, tvrdi nastavnica.

Na koncu navodi da osim zaključka o imenovanju nema njenog sudjelovanja u radu Školskog odbora jer dosad nije bilo sjednice s članovima koje imenuje Grad Zagreb. Na prvoj takvoj sjednici, prema njenim navodima, mandati bi se verificirali. Sama konstituirajuća sjednica Školskog odbora, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, održana je lani, no bez vanjskih članova, a do četvrtka nije bilo sjednice s novoimenovanim vanjskim članovima koji su izabrani putem javnog poziva Grada, na kojoj bi se mogli verificirati mandati tih vanjskih članova. Tako nikada nije verificiran ni mandat Valjak Ilić.

– Zbog toga tvrdnja da sjedim u Školskom odboru ne stoji jer nije bilo sjednica u čijem sam radu mogla sudjelovati, budući da nisam bila verificirana, pojašnjava Valjak Ilić.

Ravnateljica kaže da zakonski sve štima

Sonja Kamčev Bačani, ravnateljica IV. gimnazije, na naš upit ponavlja, više manje, istu priču. Točno je, kaže, da je Valjak Ilić imenovao Grad za članicu Školskog odbora, no njezin mandat ‘nije verificiran od strane istog, niti je ikad sudjelovala u radu Školskog odbora IV. gimnazije te pravne prepreke za njezino zapošljavanje ne postoje’. Tom prilikom ravnateljica ispravno napominje da članovima Školskih odbora nije zabranjeno prijavljivati se na natječaje.

– Jučerašnja sjednica Školskoga odbora bila je 9. sjednica. Na njoj su verificirani mandati članova Školskog odbora imenovani od strane Osnivača. Ivana Valjak Ilić je podnijela molbu za razrješenje mandata te u skladu s time nije niti verificirana kao novi član, a samim time nije mogla biti prisutna kao član Školskog odbora na ovoj, a ni na prethodno održanim sjednicama Školskog odbora IV. gimnazije, rekla nam je u petak, dan nakon održane sjednice Školskog odbora, ravnateljica Kamčev Bačani.

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama izrijekom ne spominje verificiranje mandata članova školskih odbora, već regulira da nakon imenovanja većine članova tog tijela, u roku od 15 dana, ravnatelj mora sazvati konstituirajuću sjednicu školskog odbora. Verificiranje mandata članova, pa tako i onih imenovanih od strane gradske vlasti, se, istaknimo, regulira u Statutu IV. gimnazije kao i u Poslovniku o radu Školskog odbora IV. gimnazije; odnosno, općenito u statutima i poslovnicima škola.

‘Mislim da je to neetično ponašanje’

O ovom slučaju razgovaramo i s profesorom Damirom Bakićem, zastupnikom MOŽEMO koji je bio član gradskog povjerenstva zaduženog za imenovanja članova školskih odbora.

– Iako to nije protuzakonito niti protupropisno, mislim da je to neetično ponašanje i želim izraziti iskreno žaljenje što se nešto takvo uopće dogodilo. Nije nezamisliva situacija, bilo ih je i prije, u kojima se član Školskog odbora neke škole prijavi na natječaj koji ta škola objavljuje, ali mislim da je neki minimalni demokratski standard, da se izbjegne bilo kakav sukob interesa, da se osoba prije prijave na natječaj na svoj osobni zahtjev razriješi iz tijela, kaže nam Bakić.

Sasvim je jasno, dodaje, da kandidatura neke osobe koja je već imenovana u školski odbor unosi novu gravitaciju u cijeli postupak, i to već pri početnom ocjenjivanju kandidata te njihovih kompetencija i motivacije.

– Kompletan postupak izbora ne može biti izmaknut iz tog ozračja. Automatski nisu svi kandidati u ravnopravnom položaju i to je problem. Činjenica da je kandidatkinja dan ranije od sjednice Školskog odbora zatražila razrješenje, ne mijenja stvari. To je trebalo učiniti prije prijave na natječaj za posao. Transparentno bi bilo u trenutku prijave na posao već imati potpisani zahtjev za razrješenjem iz Školskog odbora, smatra Bakić.

‘Neće nas ovo pokolebati’

Transparentan način imenovanja članova školskih odbora u školama pod gradskom ingerencijom bio je jedan od važnijih ciljeva nove gradske vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem. Bakića stoga pitamo i kako se ovaj slučaj odnosi prema njihovim idejama o demokratizaciji tog postupka.

– Vrlo spremno i s entuzijazmom smo krenuli u proces biranja članova Školskog odbora, i tom smo procesu izrazito privrženi i bit ćemo u budućnosti. To ide rame uz rame s našom širom slikom obrazovanja i tendencijom da otvorimo vrata školskih odbora za kvalitetne ljude. Neće nas ovo pokolebati. U sagledavanju cijelog procesa, mislim da smo uspjeli imenovati motivirane i kompetentne ljude. Ne možemo nego izraziti žaljenje kada se dogodi ovakav odmak od  demokratičnosti i etičnosti, no ovo nas zasigurno neće zakočiti u općenitim nastojanjima da u svim procesima potaknemo i povećamo participativnost građana, tvrdi Bakić.

Na koncu, dodaje, u budućnosti valja promisliti i o eventualnoj manjkavosti propisa koji uređuju ova pitanja.