Pretraga

Zašto bježite od kuće?

A- A+

Svjedoci smo sve češćih nestanaka djece i tinejdžera u posljednje vrijeme. Vjerojatno se mnogi pitaju zašto djeca odlaze od kuće ili iz ustanova. Odgovore smo pronašli kod stručnjaka na stranici nestali.hr.

Djeca predškolske dobi i prvih razreda osnovne škole najčešće napuštaju dom pod utjecajem momentalne ljutnje ili povrijeđenosti, kaže prof.dr.sc Dubravka Kocijan-Hercigonja. Za one starije, djecu u pubertetu, Dubravka tvrdi kako se oni često natječu tko će biti hrabriji, bolji i manje pod utjecajem roditelja. Prihvaćaju međusobne oklade i dokazivanja uključujući hrabrost da napuste roditeljski dom. Zbog toga su posve nesvjesni i zanemaruju sve opasnosti.

Ne smije se zaboraviti da često djeca u toj dobi napuštaju dom kada se u njemu osjećaju nesigurno, nevoljeni, kada su tužni ili osjećaju da ih roditelji ne razumiju i da im nisu važni.

Nekada odlaze iz straha od kazne, što također ukazuje na odnos nepovjerenja u roditelje, nadodaje Dubravka.

Uzroci i razlozi bježanja najčešće su povezani s visokom razinom stresa i frustracije za dijete koju ono bijegom pokušava razriješiti, rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić na stranici nestali.hr. Pojasnila je kako se često radi o djeci koja su zanemarivana ili zlostavljana od strane roditelja ili drugih osoba ili su u obitelji prisutni razni oblici socijalne patologije (npr. alkoholizam u obitelji).

Od kaznenih djela do žrtve trgovinom djecom

Dijete u bijegu od kuće često je prisiljeno činiti funkcionalna kaznena djela kako bi priskrbilo hranu i druge potrebe. Time se svrstava u red počinitelja kaznenih djela i prema njemu se tada primjenjuju oblici zaštite i odgoja određeni Zakonom o sudovima za mladež.

Bježanje od kuće predstavlja visoko rizičnu situaciju po dijete i zbog moguće izloženosti nizu zlouporaba od strane odraslih dobronamjernih osoba, od seksualnog iskorištavanja, prisiljavanja na prosjačenje i činjenje kaznenih djela, sve do trgovine djecom, riječi su to pravobraniteljice za djecu.

Kad smo već spomenuli trgovinu djecom, evo što policijska službenica Katrin Gluić kaže od tome:

Trgovanje ljudima fenomen je modernog doba. Žrtvi trgovanja ljudima ograničena je sloboda kretanja kao i kontakti s okolinom i obitelji, stoga se trgovanje ljudima danas često naziva i modernim ropstvom, zločinom modernog doba. Danas ono predstavlja jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina u kojem se zarada procjenjuje između 9 i 12 milijardi američkih dolara godišnje. Žrtve trgovaca ljudima mogu biti osobe obaju spolova, svih dobnih skupina. Posebno ranjive skupine su mlađe ženske osobe.

Na pitanje može li se bježanje djece od kuće izbjeći, prof.dr.sc Dubravka Kocijan-Hercigonja kaže da je rješenje u boljoj informiranosti roditelja, nastavnika i svih osoba koje su u kontaktu s mladima. Nadodala je i kako su poseban problem Twiter i Facebook nad kojima roditelji moraju imati kontrolu.