Pretraga

Zbog ovih poremećaja u učenju se mladi smatraju glupima

A- A+

Nismo svi jednako inteligentni, nemamo iste mogućnosti pamćenja pa stoga ni sposobnost učenja. Među generacijom koja pohađa isti razred ili kolegama na fakultetu ta razlika je jasno vidljiva, pogotovo u vrijeme testiranja ili ispitnih rokova. Ne mogu si svi školarci i studenti dopustiti taj luksuz da se odaju kampanjstvu, a najčešće se dogodi upravo to da oni inteligentniji spremaju gradivo u zadnji tren. No, ne kaže se bezveze da fakultete završavaju uporni, a ne inteligentni. Kad je u pitanju samo učenje, postoji nekoliko poremećaja zbog kojih mladi moraju biti još uporniji i marljiviji ako žele ostvariti dobar uspjeh u školi ili na fakultetu.

Postoji veliki broj učenika koje od učenja dijeli isključivo njihova lijenost ili nezainteresiranost, dok bi drugi dio htio učiti, ali im ne polazi najbolje od ruke. Ta skupina školaraca ili studenata bori se s raznim poteškoćama u učenju, koje često djeluju obeshrabrujuće. Poteškoće se javljaju na nekoliko područja, a većinu njih se može pobijediti samo na jedan način – ulažući više vremena i strpljenja. Važno je promijeniti pristup usvajanju literature, a evo s kojim se poremećajima najčešće susreću mladi željni naobrazbe.

Izdvojeni članak

Najveće pogreške u učenju kad ste kratki s vremenom

Poteškoće i poremećaji prilikom učenja

Učenici koji pate od disgrafije imaju poteškoće u usvajanju vještine pisanja. Prvi znakovi po kojima možete shvatiti da netko ima disgrafiju su nečitak rukopisu, nepravilnom držanje olovke kao i ispuštanje slova, slogova te njihova zamjena.

Svima najpoznatija, disleksija, odnosi se na poteškoće čitanja i razumijevanja pročitane riječi, no i kod disleksičara je zamijećen problem pravilnog pisanja.

Diskalkulija je, pak, vezana uz problematično usvajanje matematičkih vještina te utječe na računanje, ali i na sposobnost pamćenja matematičkih podataka.

Izdvojeni članak

Šokantno: Što cjelonoćno učenje čini vašem tijelu

Motoričke poteškoće koje utječu na sposobnost koordiniranja pokreta nazivaju se dispraksijom.

Poremećaji vidnog procesiranja očituje se kao smanjena sposobnost stvaranja smislene slike iz informacija koje apsorbirate organima vida. Također je čest poremećaj i slušnog procesiranja, a odnosi se na sposobnost analiziranja ili pronalaženja smisla u informacijama koje ste čuli.

Poremećaj pažnje, koji se može javiti i uz ostale poteškoće, a karakterizira ga nemir, rastresenost i smanjena mogućnost koncentracije, što uvelike otežava podučavanje i usvajanje gradiva.

Izdvojeni članak

Prednosti učenja u knjižnicama ili učionicama

Suočite se s problemom

Naveden nedostaci ne trebaju biti prepreka u učenju, jer se svi mogu uspješno svladati. Mnogi pojedinci koji su prosječno ili nadprosječno inteligentni, ali pate od ovih poremećaja, u jednom trenutku odustanu od učenja i školovanja jer izgube samopouzdanje i osjećaju se glupo.

Ako želite pobijediti probleme pri učenju, nikako iste ne smijete skrivati od roditelja, prijatelja ili profesora. Stoga potražite pomoć stručnih osoba kao što su školski pedagog ili psiholog, ali vam uvelike mogu olakšati i vaši profesori.