Pretraga

Šokantno: Što cjelonoćno učenje čini vašem tijelu

A- A+

Gotovo da nema osobe koja barem jednom nije pokušala cijelu noć provesti učeći za ispit sljedećeg jutra. Iako ste možda i uspjeli položiti test, nemojte misliti da je ovo metoda koju slobodno možete ponavljati. Dugoročno, cjelonoćno učenje napravit će samo štetu, i to značajnu.

Svi smo mi barem jednom bahato mislili kako nema veze što se nismo spremali za ispit postepeno, već smo planirali u jednoj besanoj noći nadoknaditi lijenost i kampanjski stil rada, te ujutro položiti ispit. Mnogima je to nekad i uspjelo, no oni koji to rade često, trebali bi se zamisliti nad posljedicama koje takav način rada ima na njihovo tijelo. Business Insider donosi dugoročne efekte koje cjelonoćno učenje ima na osobu.

Izdvojeni članak

Šalabahter za kampanjce: Kako uspješno učiti cijelu noć?

Ocjene će vam biti niže

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu St. Lawrence, studenti koji nikad nisu prakticirali metodu cjelonoćnog učenja imali su prosjek ocjena oko 3,1, dok su oni koji su se redovito oslanjali na takav način rada postigli prosjek ocjena otprilike 2,9. Ovaj raskorak najbolje se može objasniti efektima nedostatka sna. Logično, dekoncentracija, glavobolja, zaboravnost i općenita iritabilnost lako mogu ometati osobu koja riješava test.

Memorija će vam se pogoršati

Pokušaj cjelonoćnog učenja zaista vašu memoriju čini manje funkcionalnom. To je tako zato jer spavanje vašem mozgu daje priliku da se osvježi. Efektivnost mozga koja se očituje u pozornosti, dosjećanju i razumijevanju je značajno smanjena kada ste ozbiljno neispavani.

Vaše metode učenja su manje efektivne

Cjelonoćno učenje podrazumijeva ‘ubijanje od rada’ u roku od barem osam sati. Takav način rada mnogo je lošiji od ostalih metoda, a studije su pokazale kako smo skloni zapatiti prvu i zadnju stvar koju čujemo u nekom periodu vremena, dok se informacije u sredini često zaborave. Zamislite onda što se dogodi s informacijama koje trpate u svoju glavu u noćnim satima, kada vam nedostaje sna i odmora. Jednostavno gubite ogromanu količinu sadržaja.

Izdvojeni članak

Kako se smiriti noć prije važnog ispita

Manjak sna može dovesti do kratkotrajne euforije

Ovo možda zvuči ludo, ali istinito je. Kada vam fali sna, vaše tijelo vas zapravo opskrbljuje s velikom dozom energije koja vam pomaže da prođete kroz tu fazu, dajući vam euforični osjećaj intenzivnog zadovoljstva i motivacije. To bi bilo odlično, kada bi bilo realno. Ipak, vaše vas tijelo zapravo pokušava natjerati da prestanete raditi to što radite, te uzmete odmor.

S godinama ste skloniji doživjeti moždani udar

I ako ste općenito savršenog zdravlja, vaše navike spavanja mogu imati veliki učinak na vaše zdravlje. Prema Associated Professional Sleep Societies, zdravi odrasli ljudi koji spavaju manje od šest sati dnevno četiri su puta skloniji doživjeti moždani udar od ostalih. Preporučena doza spavanja iznosi sedam do osam sati.