Pretraga

[Brucoš 101] Korištenje javnog prijevoza u drugom gradu ne mora biti muka, evo što sve trebate znati

A- A+

Ako studiraš u drugom gradu, a fakultet ti nije dovoljno blizu da do njega dođeš pješice, gotovo ćeš se svakodnevno susretati s javnim prijevozom. Iz tog razloga donosimo sve potrebne informacije za javni prijevoz u četiri najveća sveučilišna grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, koje će ti pomoći da se lakše snađeš u novom okruženju te pripremiš za sve troškove koji te čekaju.

Foto: Unsplash/srednja.hr

Ako si za svoj studij odabrao grad koji je ponešto veći od onog u kojem si živio, javni prijevoz će se na početku činiti kao znanstvena fantastika. Hrpetina autobusnih ili tramvajskih linija mnogima zadaje glavobolju, a kupovanje pokaza ili karte može biti pravi izazov.

No, kako proces upoznavanja s javnim prijevozom ne bi bio tako težak, donosimo sve potrebne informacije na jednom mjestu, koji će ti pomoći da se lakše snađeš te bez problema dođeš na željeno odredište.

Zagreb

Zagreb kao glavni grad Republike Hrvatske i najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovnika, ima najveći broj fakulteta, ali i najkompliciraniji javni prijevoz, kojeg uz autobuse čine i tramvaji. Tramvajskih linija ima 15, dok autobusnih ima više od 140.

Cijene karte javnog prijevoza na području Zagreba variraju ovisno o tome koliko se dugo voziš. Na primjer, karta od 30 minuta košta četiri kune, od 60 minuta sedam, dok je najskuplja ona od 90 minuta, za koju je potrebno izdvojiti 10 kuna.

Tu, naime, valja istaknuti činjenicu kako su cijene karte skuplje ako se kupuju kod vozača u vozilu, stoga preporučujemo da se unaprijed pripremiš i kupiš kartu na obližnjem kiosku. Pojedinačna karta za noćne tramvaje ili autobuse košta 15 kuna.

Ako ti se ne da stalno misliti na kartu, nije loša opcija razmisliti o kupovini mjesečnog ili godišnjeg pretplatnog kupona, kolokvijalno poznatog kao ‘pokaz’. Studentski mjesečni pokaz košta 100 kuna, dok je cijena godišnjeg 960 kuna.

Osim toga, pokaz se može koristiti i u HŽ-ovim vlakovima, no tada je cijena ipak nešto skuplja. Studentski mjesečni ZET + HŽ pokaz košta 200 kuna, dok je za godišnji potrebno izdvojiti 2.400 kuna.

Pokaz se može kupiti u prodavaonicama karata u Sesvetama, Zaprešiću, Velikoj Gorici, Dubravi, Pothodniku, Zapruđu, na Borongaju, Dubcu, Črnomercu, Savskom Mostu te u Petrićevoj 4, Ulici grada Vukovara 41 i Ozaljskoj 105. Također, kupnja je moguća i na pojedinim kioscima Tiska te iNovina. Prije kupnje, provjeri radno vrijeme prodajnih mjesta na ZET-ovoj internetskoj stranici.

Mreža tramvaja. Foto: ZET

Split

U Splitu postoji 23 gradske linije te više od 30 linija prigradskog i šire gradskog prometa. Autobusni promet u Splitu i okolici, podijeljen je na četiri zone, prema kojima se određuje cijena karte ili pokaza. Zone možeš pogledati na službenoj internetskoj stranici Promet Splita.

Pojedinačna karta za jedno putovanje kupljena na kiosku, u prvoj zoni košta devet, u drugoj 13, u trećoj 17 te u četvrtoj 21. kunu. Postoji mogućnost kupovanja i karte za dva putovanja na kiosku u bloku od minimalno pet karata, no ušteda nije značajna, stoga preporučujemo da radije razmišliš o mjesečnom pokazu.

Mjesečni pokaz u Splitu za studente donosi neograničen broj putovanja za 130 kuna u prvoj, 190 u drugoj, 230 u trećoj te 265 u četvrtoj zoni. Za one koji imaju prebivalište u Splitu, cijena samo za prvu zonu iznosi 69 kuna.

Pokazi i karte za javni prijevoz u Splitu, mogu se kupiti u centralnom prodajnom mjesto na Sukoišanskoj, na kioscima u Splitu, Kaštel Sućurcu, Kaštel Starom te na kolodvoru u Trogiru. Napominjemo kako karta za, primjerice, četvrtu zonu, vrijedi i za prvu, drugu i treću.

Mreža gradskih autobusnih linija u Splitu. Foto: Promet Split

Rijeka

Gradski prijevoz u Rijeci obavlja se na 18 linija, dok se prigradski obavlja na njih 30. Treba napomenuti kako postoje i dvije noćne linije koje voze samo unutar grada. Autobusni promet podijeljen je na četiri zone, prema kojima se, baš kao i u Splitu, određuje cijena karte. Zone su dostupne na službenoj internetskoj stranici Autotroleja.

U Rijeci se mogu kupiti pojedinačne karte za jedno ili dva poništavanja te dnevna ili tjedna karta za prvu ili sve zone. Cijena najobičnije karte koja vrijedi samo jednom te se kupuje kod vozača u vozilu, za prvu zonu iznosi 12, za drugu 16, treću 19,50 i za četvrtu 25,50 kuna.

Karta za dva poništavanja prodaje se na prodajnim mjestima Autotroleja i na kioscima Tiska te iNovina. Cijena za prvu zonu iznosi 19, za drugu 25,50, za treću 32. te za četvrtu 36 kuna. Dnevna karta iznosi 24 kune za prvu zonu, dok za sve zone moraš platiti 41. kunu. Uz to, postoji i tjedna karta za koju je u prvoj zoni potrebno izdvojiti 96 kuna ili za sve zone 192. kune.

Mjesečne karte upisuju se na karticu Torpedo u elektroničkom obliku te vrijede za neograničeni broj putovanja na području jedne ili svih upisanih zona. Studentska mjesečna karta za prvu zonu iznosi 134, za drugu 180, za treću 229 te za četvrtu 274 kune. Mjesečna prava mogu se produljiti na internetskoj stranici Rijeka City Card, na Jelačićevom trgu 2, na Trgu Velog Jože 1 u Opatiji te na kioscima Tiska i iNovina.

Mreža autobusnih linija u Rijeci. Foto: Autotrolej

Osijek

Osim autobusa, u Osijeku od 1884. godine postoji i tramvaj, pa se tako ovaj grad može pohvaliti da ga je imao prije mnogih europskih i svjetskih gradova. Javni prijevoz u Osijeku odvija se na dvije tramvajske te osam autobusnih linija, koje povezuju cijeli grad i predgrađa.

Jednokratna karta za prvu zonu košta 11, a za drugu 13 kuna. Karte je moguće kupiti nešto jeftinije u paketima, no definitivno je najpovoljnije uzeti mjesečnu studentsku karticu koja košta 120 kuna za prvu, a 130 kuna za drugu zonu.

Valja istaknuti da Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku sufinancira kartu svojim studentima, pa ona za prvu zonu iznosi 84, a za drugu 91. kunu. Karta se sufinancira i studentima iz općina Livana, Čepin, Bijelo brdo, Antunovac i Ivanovac, no cijene su različite ovisno o općini. To možeš pogledati na internetskoj stranici osječkog gradskog prijevoza.

Studentska kartica vrijedi od 1. listopada tekuće godine do 31. listopada sljedeće godine. Kartica se za studente izdaje na osnovu zamolnice ili potvrde sa Studomata i indeksa. Za subvencioniranu cijenu potrebno je donijeti potvrdu o prebivalištu, a cijena aktivacije iznosi 20 kuna

Kartica se može nadoupniti za jedan ili više mjeseci na prodajnim mjestima GPP-a u Ulici Cara Hadrijana 1, na Trgu Ante Starčevića u pothodniku te na Gajevom trgu. Također, moguće je nadopuniti karticu za jedan mjesec i na kioscima Tiska. Nadopuna se vrši od 25. u mjesecu za sljedeći mjesec, a kartica vrijedi od prvog do zadnjeg dana u mjesecu za koji je nadopunjena.

Mreža autobusnih i tramvajskih linija u Osijeku. Foto: GPP Osijek

P.S. Za sve pojmove iz ovoga teksta koji vam nisu jasni ili ih ne znate, bacite pogled na našu brucošku abecedu.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.