Pretraga

Studente smo pitali zašto su odabrali baš svoj studij: ‘Banulo mi je mjesec dana prije mature’

A- A+

Od onih koji još u djetinjstvu znaju čime se žele baviti do nekih koji o studiju odluče pred same upise, iskustva upisa faksa vrlo su šarolika. Budući da se trenutak odluke za ovogodišnje maturante itekako bliži, pitali smo studente što je njih motiviralo da upišu studij i zašto su ga odabrali. Slično pitanje odlučili smo postaviti i maturantima koji se još uvijek mogu uključiti u naše istraživanje, a sudionike ćemo darovati novim Samsung Galaxy Z Flip4 128 GB mobitel te poklon paketima koje je osigurala Coca-Cola HBC Hrvatska.

brucoš 101 upis studija

Studenti su nam otkrili kako su odabrali svoj studij | Foto: srednja.hr

Ako ste proces upisa faksa već prošli, znate da to nije nimalo jednostavan zadatak. Neki su u svoj izbor jako sigurni, drugi ne mogu odlučiti između više studija, treći nemaju pojma što žele… a sve to upravo čeka i ovogodišnje maturante.

Izašli smo stoga na teren kako bi prikupili iskustva koja bi maturantima mogla olakšati nadolazeći period. Pitali smo ih zašto su odabrali baš svoj studij i je li se ta odluka pokazala dobrom, a njihova iskustva su, kako je za očekivati, poprilično raznolika.

Maturanti se mogu uključiti u naše istraživanje

Slično pitanje željeli smo postaviti i maturantima, stoga smo za njih pripremili malo istraživanje. Provodimo ga u sklopu projekta Brucoš 101, a cilj je doznati kako maturanti biraju svoje buduće fakultete i kako se o njima informiraju.

Sretnu sudionicu ili sudionika istraživanja Samsung će darovati novim Samsung Galaxy Z Flip4 128 GB mobitelom, a za deset sudionika partneri Coca-Cola HBC Hrvatska i ZŠEM su osigurali poklon pakete! Poklon paketi se sastoje od Coca-Cola prijenosnih zvučnika, pakiranja Coca-Cole i Costa kave te ZŠEM hudica i drugih vrijednih iznenađenja.

Ako ste maturant ili maturantica, uključite se u naše istraživanje putem ovog linka ili ispod teksta.

@srednja_hrMaturant si i želiš osvojiti Samsung mobitel? ✨📱✨ Sudjeluj u istraživanju! 🧠 Link u opisu profila 👆 #brucos101 #srednjahr #fakultet #upisinafaks #maturanti #matura #justsrednjathings #srednja♬ original sound – srednja_hr

Neki odlučili još u školi, drugi mjesec dana prije mature

Što se iskustva studenata tiče, možemo ih sumirati riječima – ima svega. Jedna studentica koja je upisala biologiju rekla nam je da ju je genetika počela zanimati još u srednjoj, a voli i pomagati drugima, stoga je odlučila upisati studij medicine. Drugi student nam je rekao da je prijavio više studija i odlučio upisati onaj na kojeg upadne – no upao je na sve, pa se našao u problemu.

Studentica koja je upisala studij fizioterapije svoju je odluku pak donijela u zadnjim mogućim trenucima.

– Banulo mi je mjesec dana prije mature, pa sam tako odlučila, jer cijeli život sam u sportu i volim to područje. Zanimljivo mi je jer se tiče tijela, objasnila je.

Od naših smo sugovornika čuli stvarno različite kriterije za upis, od visine plaće do toga da su ih drugi usmjerili u to područje. U videu kojeg smo objavili na TikTok profilu portala srednja.hr možete čuti odgovore svih studenata.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Edward Bernays University College, Samsung, Coca-Cola HBC Adria i dm. U sklopu projekta ćemo nagraditi najbolje projekte studentskih udruga, a više o tome kako se prijaviti pročitajte ovdje. Uz to, provodimo i istraživanje kojim želimo doznati kako maturanti biraju studije. Neke sudionike istraživanja ćemo darovati Samsung Galaxy Z Flip4 mobitelom i poklon paketima partnera, a sudjelujte ovdje. Sve vijesti o projektu pratite kroz rubriku Brucoš, a često postavljanja pitanja pročitajte ovdje.