Pretraga

[VIDEO] Na eseju iz Hrvatskog mogu se pojaviti i djela izvan popisa, doznajte zašto se to događa

A- A+

Na državnoj maturi iz Hrvatskog maturantima je najčešće jedan od zadataka pisanje usporednog eseja. Pritom obično uspoređuju jedno djelo s unaprijed zadanog popisa u ispitnom katalogu te drugo izvan tog popisa. Zašto na eseju iz Hrvatskog može biti zadano i djelo koje se na nalazi na popisu u ispitnom katalogu pitali smo gošću naše online konferencije, Nataliju Ćurković iz NCVVO-a.

Foto: srednja.hr

Portal srednja.hr nedavno je održao videokonferenciju Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju. Da bi uopće postali brucoši, maturanti moraju položiti državnu maturu, a što mogu očekivati na ovogodišnjoj doznali smo od Natalije Ćurković, više stručne savjetnice u Istraživačko-razvojnom odjelu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Dotaknuli smo se i teme eseja na Hrvatskom jeziku.

Ono što maturanti trebaju znati jest da se u esejskom djelu, uz ono s popisa iz ispitnog kataloga, može pojaviti i djelo koje nije na popisu ispitnog kataloga.

– U samom eseju se može pojaviti ono što se smatra da je bilo djelom redovnog kurikuluma kroz koji su učenici prolazili. Ne može ispitivati na kraju četiri, ili u konačnici nakon 12 godina školovanja, samo nekoliko književnih djela koja su, recimo to tako, lektirna. Jako se puno tih drugih sadržaja i ishoda prolazi i puno književnika i puno književnih djela koja nisu striktno vezana uz lektiru, nego nešto što se trebalo proći u samoj redovnoj nastavi, što je naprosto dio redovnog kurikuluma. Nikada se ne pojavljuje nešto što je potpuno neočekivano ili nešto što nije zadano službenim obrazovnim dokumentima, pojasnila je Ćurković.

Više o tome kako će izgledati državna matura u 2022. godini možete vidjeti u snimci razgovora ispod:


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.