Pretraga

[VIDEO] Na eseju iz Hrvatskog mogu se pojaviti i djela izvan popisa, doznajte zašto se to događa

A- A+

Na državnoj maturi iz Hrvatskog maturantima je najčešće jedan od zadataka pisanje usporednog eseja. Pritom obično uspoređuju jedno djelo s unaprijed zadanog popisa u ispitnom katalogu te drugo izvan tog popisa. Zašto na eseju iz Hrvatskog može biti zadano i djelo koje se na nalazi na popisu u ispitnom katalogu pitali smo gošću naše online konferencije, Nataliju Ćurković iz NCVVO-a.

Foto: srednja.hr

Portal srednja.hr nedavno je održao videokonferenciju Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju. Da bi uopće postali brucoši, maturanti moraju položiti državnu maturu, a što mogu očekivati na ovogodišnjoj doznali smo od Natalije Ćurković, više stručne savjetnice u Istraživačko-razvojnom odjelu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Dotaknuli smo se i teme eseja na Hrvatskom jeziku. Još ove godine ne određuje se zaseban minimalni prag na eseju, odnosno pozitivna ocjena iz eseja nije uvjet za prolazak čitavog ispita iz Hrvatskog. To se mijenja od 2023. godine.

No, ono što maturanti trebaju znati jest da se u esejskom djelu, uz ono s popisa iz ispitnog kataloga, može pojaviti i djelo koje nije na popisu ispitnog kataloga.

– U samom eseju se može pojaviti ono što se smatra da je bilo djelom redovnog kurikuluma kroz koji su učenici prolazili. Ne može ispitivati na kraju četiri, ili u konačnici nakon 12 godina školovanja, samo nekoliko književnih djela koja su, recimo to tako, lektirna. Jako se puno tih drugih sadržaja i ishoda prolazi i puno književnika i puno književnih djela koja nisu striktno vezana uz lektiru, nego nešto što se trebalo proći u samoj redovnoj nastavi, što je naprosto dio redovnog kurikuluma. Nikada se ne pojavljuje nešto što je potpuno neočekivano ili nešto što nije zadano službenim obrazovnim dokumentima, pojasnila je Ćurković.

Više o tome kako će izgledati državna matura u 2022. godini možete vidjeti u snimci razgovora ispod:


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

 

[VIDEO] Na eseju iz Hrvatskog mogu se pojaviti i djela izvan popisa, doznajte zašto se to događa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap