Pretraga

Maturante iznenadila tema eseja na Hrvatskom: ‘Prvo mi se smračilo, a onda laknulo’

A- A+

Esej iz Hrvatskog ove godine je pred maturante stavio čuveni roman ‘Zločin i kazna’ Fjodora Dostojevskog. Maturanti su u 160 minuta trebali objasniti zašto su Dunja i Sonja požrtvovni likovi, a dobili su i dva ulomka iz romana. Većinu naših sugovornika esejska tema je iznenadila, no na pozitivan način jer im je bila jednostavna. Ipak, postoje i oni koji se već pitaju što ih čeka na eseju ove jeseni.

Foto: srednja.hr

Nakon tjedana i tjedana neizvjesnosti, teoretiziranja i igre pogađanja oko teme eseja na ovogodišnjoj maturi iz Hrvatskog, konačno je sve razriješeno. Kako nam je potvrdilo više maturanata, na ljetnom roku eseja iz Hrvatskog sve se vrtjelo oko književnog djela ‘Zločin i kazna’, čuvenog ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. U 160 minuta, koliko su imali za pisanje eseja, maturanti su morali odgovoriti na esejsko pitanje ‘Zašto su Dunja i Sonja požrtvovni likovi?’. Pri tome su na raspolaganju imali i dva ulomka kultnog romana.

‘Prvo mi se smračilo, ali sam uključila maštu za pisanje’

U razgovoru s maturantima, može se zaključiti da je većina poprilično zadovoljna ovogodišnjom esejskom temom. ‘Bilo je sasvim okej. Nisam očekivala Zločin i kaznu, bilo je puno toga za napisati’, ‘Top’, ‘Zločin i kazna se desio’, ‘Tema nije mogla bit bolja’, neki su od komentara koje smo primili preko društvenih mreža.

Monika, maturantica medicinske škole Bjelovar imala je pomalo podijeljene dojmove kad je tek vidjela temu eseja. No, sve u svemu je zadovoljna i smatra da će najvjerojatnije dobiti ‘solidnu četvorku’. Naglasila je i da je vrlo zadovoljna svojim esejom jer je u Medicinskoj školi imala samo dvije godine Hrvatskog.

Izdvojeni članak

Što ako ste u eseju napisali manje ili više od 440 riječi? Evo kako vam se boduje u tim situacijama

– Kad sam vidjela da je ‘Zločin i kazna’, malo mi se smračilo. Ali, nakon što sam pročitala pitanje, laknulo mi je. Znala sam da u vezi tog pitanja mogu napisati dosta toga uz dosta argumenata. Da budem iskrena, ovo mi je prvi put da sam pisala esej u zadnje tri godine. Pripremala sam se tako da sam čitala druge eseje, naučila podosta toga o piscu i uključila maštu za pisanje. Iskreno, nisam očekivala ovu temu, pošto smo dosta vježbali esej na tekstovima iz ‘Zločina i kazne’. Ali, kad sam vidjela da nije poezija, pao mi je kamen sa srca, rekla nam je Monika koja planira upisati Sestrinstvo u Bjelovaru.

Dodala je da joj je esej iz Hrvatskog bio lakši od eseja iz Engleskog kojeg je ranije pisala. Kako zbog više znanja, tako i zbog više materijala kojim je mogla raspolagati. Zadanih 160 minuta bilo joj je, kaže više nego dovoljno vremena. No, druženje s Dostojevskim u utorak nije baš svima bilo ugodno.

– Reakcija na temu mi je bila ‘sve samo ne to’. Jedva sam čekala da prođe 31 minuta da mogu izaći iz učionice. Tako da se vidimo najesen, kratko nam je rekla Lara, maturantica Građevinske tehničke škole u Rijeci.

Izdvojeni članak
Matura iz Hrvatskog

Maturanti na Hrvatskom morali sažeti tekst o pčelama: ‘Ujević + Dubravka = trauma i zahtijevam zabranu’

Zabrinjavajuće jednostavno: ‘Ne želim sad ureknuti…’

Za neke je pisanje o Dunji i Sonji bilo čak i prelagano. Miško, maturant zagrebačkog MIOC-a nam je rekao da se nadao ‘Zločinu i kazni’. Ali, nije očekivao budući da je često bila na ranijim maturama.

– Stvarno je ove godine bilo zabrinjavajuće jednostavno. Izašao sam iz učionice nakon sat vremena s ogromnim osmjehom na licu. Pripremao sam se par dana ranije. Samo sam prošao skriptu da znam generalno o svakom piscu barem malo- Za ‘Zločin i kaznu’ sam imao i dosta predznanja iz škole, što mi je dosta pomoglo. Ne želim sad ureknuti, ali očekujem dosta dobru ocjenu i na eseju i testu. Osim nekih manjih gluposti koje sam stavio, mislim da su prošli puno bolje nego očekivano, rekao nam je Miško koji cilja na upis Fakultet elektrotehnike u njemačkom Karlsruheu, ali bit će zadovoljan i zagrebačkim FER-om ili FSB-om.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)

Matura iz Hrvatskog se ne može proći bez dvije pozitivne ocjene: ‘Mislim da je to apsolutno glupo’

Naše smo sugovornike pitali i smatraju li da je u redu pravilo da se mora dobiti prolazna ocjena i iz testa i iz eseja da bi se položila matura iz Hrvatskog. Miško baš nije zadovoljan time da netko može recimo, stopostotno riješiti test, ali svejedno pasti maturu ako zabrlja esej.

– Mislim da je to apsolutno glupo. Ali, nije problem proći esej, samo osnovne informacije traže i jako malo zapravo znanja o djelima. No, mislim da bi se trebalo pustiti ekipi da predaju prazan esej ako su dovoljno samouvjereni da je ispit bio dobar. Ali bi onda naravno trebali dići prag za prolaznost ispita, što se mnogim ljudima ne bi svidjelo, naveo je Miško.

Slično razmišlja i Paula, maturantica zagrebačke Graditeljske tehničke škole. Iako nam je navela da ‘tema nije mogla biti bolja’, svejedno smatra da je nepotrebno da se traži pozitivna ocjena i iz jednog i iz drugog. Za razliku od Miška i Paule koja nam je rekla da želi upisati Građevinski fakultet u Zagrebu, naša sugovornica Monika o tom pitanju nema neko posebno mišljenje.

– Što se mora, mora se. Ne možemo mi puno trenutno napraviti da se to promjeni. To već moraju druge generacije, zaključila je Monika.

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Hrvatskog jezika?


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.