Pretraga

Dojmljiva mapa pokazuje kako će se klima Hrvatske promijeniti u budućnosti

A- A+

Znate one dane ljeti kad je toliko vruće da se ne usudite pomaknuti iz kuće? Ili kada u proljeće padne toliko kiše da se rijeke izliju iz korita? Ovisno o tome gdje živite, te bi vam se stvari u budućnosti mogle događati puno češće. Pronašli smo mapu koja jasno pokazuje kako će izgledati život u zemljama Europske unije u nadolazećim desetljećima. Mapiran je utjecaj klimatskih promjena, a Hrvatska je posebna po tome što se dijeli na tri regije koje će promjene različito zahvatiti.

mapa klimatske promjene

Mapa pokazuje kako će u budućnosti izgledati život u Hrvatskoj po regijama | Foto: srednja.hr

O klimi i utjecaju klimatskih promjena svi učimo u školi. No, ponekad je teorija ipak malo previše apstraktna i teško je predočiti si kako zapravo utječe na stvarni svijet. Na našem portalu smo ovoj temi odlučili posvetiti posebnu pažnju, a projekt ekoLucija 101 jedan je od načina na koji to činimo.

U svoj podcast studio pozvali smo stručnjake iz područja ekologije i održivosti. Na video konferenciji koju ćemo održati ususret Danu planeta Zemlje, 21. travnja, predstavit će nam temu klimatskih promjena na sasvim razumljiv i životan način. Naučit ćemo kako će utjecati na naše prilike za obrazovanje, karijeru i svakodnevni život.

Osim toga, upravo tražimo i najbolje školske eko-projekte. Prijaviti se mogu u pet kategorija, a najbolje ćemo proglasiti u svakoj. Uz to, ukupni pobjednik u kategoriji osnovne škole osvojit će dva edukativna robota Hexapoda, a pobjednik u kategoriji srednje škole osvaja putovanje u Strasbourg za cijeli razred i dva nastavnika kroz program Euroscola.

Izdvojeni članak

Škole, prijavite se: Nagrađujemo vaše najbolje eko-projekte!

Više o projektu i nagradnom natječaju pročitajte ovdje. Kako bismo ovu važnu temu još bolje razumjeli, iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, partnera projekta ekoLucija, podijelili su s nama niz zanimljivih podataka o klimatskim promjenama, kao i što čine kako bi se njihov negativni utjecaj poništio.

Mapa budućnosti Europe

Kada kažemo ‘klima’ vjerojatno prvo pomislite na temperaturu i godišnja doba. Točno je da će klimatske promjene utjecati i na njih, ali to će, pak, pokrenuti čitav lanac promjena. Životinjski i biljni svijet, ekonomija i tržište rada, zdravlje ljudi i način na koji živimo – sve to će u budućnosti izgledati dosta drugačije. Kako će točno izgledati, ovisi o tome gdje živite.

Hrvatska se u geografskom smislu dijeli u tri regije: mediteransku, kontinentalnu i planinsku. Zbog toga, iako je naša zemlja relativno mala, utjecaj klimatskih promjena bit će šarolik. Najveći dio Hrvatske spada pod mediteranski utjecaj, a baš će tu promjene biti najopsežnije.

ekolucija 101

Pogledajte mapu koja pokazuje budućnost života u Hrvatskoj | Foto: srednja.hr

Život blizu mora neće izgledati kao prije

Živite li u mediteranskoj regiji, u budućnosti budite spremni na više ekstremnih temperatura ljeti i zimi. Imat ćemo manje kiše i veće rizike od suše, ali i požara. Mnoge životinje i biljke koje nisu naviknute na takve promjene više tu neće moći opstati. Druge, poput kukaca, će se lakše razmnožavati pa ćemo imati više zaraza i bolesti.

U tim uvjetima će i proizvodnja hrane, ali i energije biti teža. Zbog toga, patit će i gospodarstvo pa trebamo biti spremni i na više ekonomskih kriza. Turizam nam je važan, ali on ljeti možda postane nemoguć. Ipak, moguće je da poraste u hladnijim dijelovima godine.

Što će biti s drugim dijelovima Hrvatske?

Stanovnici planinskih dijelova naše zemlje mogu očekivati iznadprosječno povećanje temperatura kroz cijelu godinu. Neke životinje kojima će u nizinskim krajevima postati prevruće će migrirati u planinske, što će narušiti ravnotežu tog kraja. Neke, kojima u planinama postane prevruće, će izumrijeti.

Živite li u kontinentalnoj regiji, očekujte puno više ekstremnih vremenskih uvjeta. Ljeti ćete, primjerice, doživjeti više suša i požara, a u drugim dijelovima godine bit će više poplava. To je samo dio promjena koje nas čekaju, a detalje provjerite na mapi ispod.

mapa klimatske promjene

Foto: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Imamo plan koji će sve ovo preokrenuti

Naravno, Europski parlament i cijela Europska unija ulažu jako puno u aktivnosti kojima bismo negativne utjecaje klimatskih promjena mogli zaustaviti. Najvažniji dogovor kojeg su potpisale države članice zove se Europski zeleni plan, a za njega ste, vjerojatno, već čuli.

Najvažnije što o njemu trebate znati je da bi uz njega Europa trebala postati klimatski neutralna do 2050. godine. To znači da ćemo sav negativni utjecaj na klimu poništavati onim pozitivnim, i tako više nećemo štetiti našem planetu. Da bismo to postigli, morat ćemo uvesti niz promjena u sve aspekte našeg života.

Kada se sve promjene uvedu, konkretno, trebali bismo imati čišći zrak, vodu i tlo, obnovljene domove, manje račune za energiju, bolji javni prijevoz i zdraviju hranu. Europska unija ulagat će novac u područja koja će to omogućiti, što znači da ćemo imati i više novih zelenih radnih mjesta.

Puno više informacija o utjecaju klimatskih promjena i načinima na koje se protiv njih borimo možete dobiti na web stranici Europskog parlamenta.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U sklopu projekta provodimo i natječaj za najbolje eko-projekte škola. Odgovore na često postavljana pitanja o projektu pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca. Odgovore na često postavljana pitanja pronađite ovdje, a sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101.