Pretraga

Škole, prijavite se: Nagrađujemo vaše najbolje eko-projekte!

A- A+

ekoLucija 101 je kampanja koja u prvi plan stavlja sve razloge za optimizam oko ekologije. O toj temi pišemo, ali i razgovaramo sa stručnjacima na video konferenciji koja će se održati ususret Danu planeta Zemlje. Otvorili smo i natječaj kojim najbolje eko-projekte škola nagrađujemo putovanjem na program Euroscola u Europski parlament u Strasbouru za cijeli razred ili setom edukativnih robota – Hexapoda. Sve organizira portal srednja.hr, a projekt se ove godine održava drugi put.

Tražimo najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola, a ove smo godine natječaj unaprijedili pa se možete prijaviti u više kategorija. | ilustracija: srednja.hr

Rješenja za ekološke probleme postoje i učinkovita su. Održivi razvoj učenicima otvara prilike za nove, zelene karijere. Na pitanju održivosti radi velik broj ljudi, a svoja znanja žele prenositi mladima koji će ih jednog dana unaprijediti. Projektom ekoLucija 101 ističemo baš takve primjere dobrih praksi koje bude optimizam, a gdje bolje početi nego od škola?

Znamo da škole rade genijalne stvari po pitanju pripremanja svojih učenika za stvaranje zelenije budućnosti. Zato u sklopu projekta otvaramo natječaj koji će one najbolje i nagraditi. Tražimo najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola, a ove smo godine natječaj unaprijedili pa se možete prijaviti u više kategorija.

Prijavite eko-projekte svojih škola u pet kategorija

Projekti se mogu prijaviti u slijedećim kategorijama: školski vrtovi, recikliranje i odvajanje otpada, edukacije učenika, ekologija i promet te zdrava prehrana. Detaljnije o svakoj od kategorija pročitajte ispod. Važno je da su se aktivnosti održale u 2022. godini, a da je njihov cilj bio poboljšati održivost škole i/ili educirati učenike o važnosti ekološkog djelovanja.

Najbolje projekte ćemo proglasiti u svakoj od kategorija. O njihovim projektima i plasmanu na natječaju ćemo objaviti na portalu, a zahvalit ćemo im i posebnim plaketama. Osim toga, dva projekta, jedan projekt osnovne, a drugi srednje škole, će biti proglašeni pobjednicima natječaja.

Izdvojeni članak
industrijska strojarska škola

Učenici izradili ‘drobilicu’ koja rješava važan problem: Posjetili smo ih i doznali više

Najbolje nagrađujemo!

Nagrada za pobjedničku osnovnu školu su dva Hexapoda, edukativna robota tvrtke Stemi kojima uvodite robotiku u svoje učionice. Uz njih se dobije i sav potreban hardware i software, kao i pristup edukacijskoj platformi Stemi Lab na kojoj se nalaze svi nastavni materijali za izvođenje robotike, ali i dodatni besplatni STEM materijali.

Nagrada za pobjedničku srednju školu je putovanje u Europski parlament u Strasbourg u Francuskoj za 24 učenice i učenika te dvoje profesora. Učenici će sudjelovati u programu Euroscola, dan će provesti u ulozi zastupnika u Europskom parlamentu i na simulaciji plenarne sjednice raspravljati o njima važnim temama, uz pomoć stručnjaka iz Europskog parlamenta. Uz sve to, naravno, imat će dovoljno vremena za istražiti Strasbourg, a put i troškovi bit će im osigurani od strane Europskog parlamenta.

Nagrade su omogućili partneri projekta, tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak
ekolucija 2023

Što je ekoLucija 101? Donosimo odgovore na sva često postavljana pitanja

Kako se prijaviti?

Škole se na natječaj mogu prijaviti do nedjelje 16. travnja u 23:59h. Kako biste se prijavili, ispunite obrazac koji je dostupan ovdje. U obrascu je potrebno kratko opisati projekt i priložiti fotografije, video materijale ili dokumente koje mislite da su potrebni. O najboljim projektima i pobjednicima odlučit će žiri sastavljen od partnera projekta i redakcije portala srednja.hr.

Pobjednike ćemo proglasiti na video konferenciji koja će se održati ususret Dana planeta Zemlje, 21. travnja s početkom u 10 sati. Ugostit će stručnjake koji će govoriti o održivosti, prilikama za obrazovanje i karijere koje to područje otvara mladima te načinima na koje svatko od nas može djelovati za zeleniju budućnost. Sve odgovore na najčešća pitanja o projektu pronađite ovdje.

Izdvojeni članak
osnovna škola braća radić koprivnica

Koprivnički osnovnoškolci spojili umjetnost i ekologiju te pobijedili na natjecanju: Ovo su njihovi radovi

Niste sigurni koju kategoriju odabrati?

U padajućem izborniku odaberite kategoriju koja vas zanima i doznajte više o njoj.

Školski vrtovi

U kategoriju 'školski vrtovi' ubrajaju se projekti uređivanja školskih vrtova ili parkova, očuvanja autohtonih sorti, čišćenja školskog dvorišta i slično.

U kategoriju 'recikliranje i odvajanje otpada' spadaju projekti koji uključuju prenamjenu i ponovnu uporabu različitih predmeta, odvajanje plastike, električnog, papirnatog ili drugog otpada, sakupljanje otpada na nekom području i slično.

U kategoriju 'edukacije učenika' ubrajaju se školske manifestacije, učenički projekti, projekti koji uključuju video ili druge digitalne alate, humanitarne akcije, suradnja s lokalnom zajednicom i slično.

U kategoriju 'ekologija i promet' ubrajaju se biciklistički i drugi projekti koji se tiču prometa i održivosti. 

Kategorija 'zdrava prehrana' obuhvaća projekte ekološkog uzgoja hrane i edukacije učenika o toj temi, promoviranje zdrave prehrane, projekte izrade zdravog školskog jelovnika i slično.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U sklopu projekta provodimo i natječaj za najbolje eko-projekte škola. Odgovore na često postavljana pitanja o projektu pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca. Odgovore na često postavljana pitanja pronađite ovdje, a sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101.