Pretraga

Još samo tri dana do izbora: Ovo je sve što trebate znati prije izlaska na birališta

A- A+

Glasovanje za europske izbore već je započelo u nekim državama Europske unije, dok se u Hrvatskoj održavaju 9. lipnja. Ovi izbori su ključni za jačanje demokracije i donošenje odluka koje će oblikovati budućnost. Stoga donosimo vodič o stvarima koje morate znati prije nego što izađete na birališta u nedjelju.

učionica u pozdaini, ruka koja stavlja listić u glasačku kutiju

Foto: Canva

U nedjelju 9. lipnja održavaju se izbori za Europski parlament. Zbog toga donosimo popis s nekoliko ključnih informacija koje trebate znati prije nego što se uputite na birališta.

Za sudjelovanje na izborima morate zadovoljavati sljedeće kriterije:

  • imati najmanje 18 godina na dan izbora;
  • imati hrvatsko državljanstvo s prebivalištem u ili izvan Hrvatske;
  • imati registraciju za državljane EU-a sa zakonitim boravkom u Hrvatskoj.

Građani Hrvatske ili EU-a koji žele glasati u Hrvatskoj moraju to učiniti na biračkom mjestu koje je određeno njihovom kućnom adresom. Za informaciju o najbližem biračkom mjestu, posjetite Središnji državni portal.

Izdvojeni članak
hrvatska zastava

Ovaj događaj prekretnica je u hrvatskoj novijoj povijesti: Evo što se sve zbog toga promijenilo

Koji dokumenti su mi potrebni na biračkom mjestu?

Sa sobom trebate ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu, a iznimno i vozačku dozvolu ili drugu javnu ispravu s fotografijom na temelju koje se nedvojbeno može utvrditi vaš identitet.

Birači s tjelesnom manom ili nepismenošću mogu glasati uz pomoć druge osobe, a onima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu omogućeno je glasanje kod kuće. Detaljne upute o takvom glasanju mogu se pronaći na poveznici.

Izdvojeni članak

Zašto je važno izaći na EU izbore i glasati za budućnost kakvu želimo?

Što se događa nakon izbora?

Izabrani zastupnici formiraju klubove zastupnika, biraju predsjednika Parlamenta te odobravaju predsjednika Europske komisije i povjerenike. Uloga građana je da ostanu informirani o ključnim pitanjima i sudjelovati u demokratskim procesima tijekom cijelog mandata izabranih predstavnika.

Rezultati uživo i projekcije mandata bit će dostupni od 9. lipnja na službenim stranicama EU izbora.

Izdvojeni članak
europski izbori 2024.

Ovi izbori direktno utječu na vašu svakodnevicu: Evo i na koje načine

Zašto je demokratski angažman važan?

Izađite na izbore i iskoristite svoj glas kako biste utjecali na smjer kojim će se kretati naša zajednička budućnost.  Demokracija se nikada ne smije uzimati zdravo za gotovo – ona počinje s vama. Što više građana glasa, to je demokracija jača i održivija.

Glasanje na europskim izborima 9. lipnja je prvi korak prema aktivnom sudjelovanju u demokratskim procesima. Više informacija o europskim izborima mogu pročitati u vodiču kroz izbore za Europski parlament 2024., koji je izradila Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL). Kako biste dobili pristup informacijama, događanjima i edukativnim materijalima pridružite se mreži zajednoza.eu.


Ovaj tekst financiran je od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, i ne odražava nužno stajalište Europske unije i Vlade Republike Hrvatske. Skeniraj kod i registriraj se!

Ovi izbori direktno utječu na vašu svakodnevicu: Evo i na koje načine

Zašto je važno izaći na EU izbore i glasati za budućnost kakvu želimo?

Sudjelujte u sučeljavanju kandidata za Europski parlament: Evo kada se održava

Ovaj događaj prekretnica je u hrvatskoj novijoj povijesti: Evo što se sve zbog toga promijenilo