Pretraga

Studenti u domovima ne razdvajaju otpad, ali odvajaju plastične boce za beskućnike: Ovo je moja priča

U zagrebačkim studentskim domovima, barem trenutno, sustavno ne postoji model razdvajanja otpada. Takozvane ‘ZG vrećice’ u domovima se ne koriste jer studentski domovi spadaju pod pravne osobe. Stoga su studenti često primorani sav otpad stavljati u onaj mješoviti. No, studenti u domovima, pa tako i ja, barem odvojimo plastične boce po koje redovito dolaze beskućnici.

plastične boce

Plastične boce | foto: Pixabay

Online konferenciju ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju održali smo kako bismo ekologiji dali dodatan medijski prostor, a kako je to izgledalo pročitajte i pogledajte ovdje. Partneri našeg projekta su Stemi Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Kada je održivost u pitanju, nezaobilazna je tema i odvajanje otpada. Tako sam u konferenciji podijelio priču kako studenti u domovima odvajaju plastične boce za beskućnike jer sustavnog razdvajanja otpada – nema.

Kod kuće na selu nagovorio sam mamu da razdvajamo otpad, a kada sam došao u Zagreb nastao je pravi paradoks jer sam ja prestao razdvajati otpad iz već opisanih razloga. U studentskim domovima, konkretno u studentskom domu Stjepan Radić, svaki paviljon ima svoje spremište za otpad gdje često dolaze i beskućnici u potragu za plastičnim bocama.

@srednja_hr Kako biste vi reagirali u ovoj situaciji? 🤔 Hrvoje je s nama podijelio ovo nerijetko iskustvo, a cijeli razgovor s ekipom iz redakcije u projektu ekoLucija 101 pogledajte na linku u opisu profila ☝ #srednjahr #boce #plastika #recikliranje #reciklaža #ekolucija101 #ekolucija #studentskidom #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Zato stanari doma često barem odvajaju te plastične boce kada već ne mogu odvajati i drugi otpad. Tako sam i ja jednom došao u to spremište gdje me dočekao jedan beskućnik i molio me mogu li mu dati plastične boce. Tada sam otvorio svoju vreću i vadio mu boce, a istovremeno razmišljao zašto ne razdvajamo otpad i u čemu je problem.

Cijelu konferenciju ekoLucija 101 možete pogledati u videu ispod.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101. U sklopu projekta smo organizirali i natječaj za najbolji školski eko-projekt, a dobitnike smo proglasili na online konferenciji koja se održala 21. travnja na našem YouTube kanalu i TikTok profilu.