Pretraga

Svi očekuju da mladi riješe ekološke probleme: ‘Kad starija generacija već nije odradila sve što je trebala’

A- A+

Mladi bi trebali riješiti ekološke probleme koje je starija generacija ostavila iza sebe. Čini se da mnogi tako gledaju na aktualnu situaciju glede klimatskih promjena i okolišnih pitanja. Međutim, to nije pošteno postavljena situacija jer su svi zakazali. Bilo bi poštenije da starije generacije pokušaju bar neke probleme riješiti i ostaviti u nasljedstvo bolje stanje, smatra stručnjak Julije Domac.

Foto: Marija Žarić | Unsplash

O ekološkim problemima se puno priča, ali čini se kao da ljudi svejedno ne shvaćaju ozbiljno znanstvena upozorenja o tom pitanju. Iako je činjenica da upravo naši potezi sada mogu odlučiti kako će izgledati budućnost čovječanstva na našem svijetu. No,postavlja se pitanje ne samo kako probleme klimatskih promjena, ekologije i zaštite okoliša riješiti, već tko bi ih trebao riješiti? Na to nam je pitanje odgovorio ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Julije Domac, jedan od gostiju naše online konferencije u sklopu projekta EkoLucija povodom Dana planeta Zemlje.

Izdvojeni članak

Hrvatska se zagrijava više nego, primjerice, polovi: ‘To su loše vijesti kakve politika ne voli govoriti’

‘Mladi su svjesniji, nisu angažirani, ali od njih se to ni ne treba očekivati’

– Ja mislim da su mladi danas dosta svjesniji od nas tih problema. Oni to mogu čuti i mogu gledati. Na pametnom telefonu je sve dostupno. Mislim da su oni vrlo svjesni problema i vrlo svjesni tema. Nisu možda angažirani, nisu možda spremni se angažirati. Ruku na srce pa to se od njih ni ne bi trebalo očekivati, uvjeren je Domac.

Naš sugovornik je nastavio i kako je trenutno društvo u čudnom stanju. Očekujemo, ističe Domac, da mlada generacija spašava cijelu priču. No, upozorava, Domac, svi smo mi u tom lancu, na neki način zakazali.

Nepošteno postavljena priča: ‘Vjerujem  u mladu generaciju’

Stoga smatra nepoštenim teret ove krize i problema stavljati na maloljetnike pa da oni radi neku vrst pritiska. Na tom je tragu prokomentirao i slučaj klimatske aktivistkinje Grete Thunberg. Istaknuo ju je za primjer pravljenja pritiska, kakav god on bio, da se situacija promjeni.

– Uvijek, ja barem, vjerujem, naravno, u mladu generaciju. Kad starija već nije odradila sve što je trebala. Ali, priču smo postavili prilično ne fer. Ostavljamo im zemlju u jednom lošem stanju, ostavljamo im probleme. Bilo bi poštenije da smo barem pokušali neke probleme riješiti i ostaviti zemlju u boljem stanju nego što smo je mi dobili. To bi bilo pošteno, zaključio je Domac.

Cijelu konferenciju EkoLucija možete pogledati u videu ispod ili na našem YouTube kanalu.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

U sklopu projekta smo otvorili natječaj kojim nagrađujemo najbolje eko-projekte škola u Hrvatskoj. Odgovore na često postavljana pitanja o natječaju pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca

EU emblem

Pravilnik natječaja ‘ekoLucija 101’ pročitajte ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab