Pretraga

[VIDEO] Profesori kao primjer: U budućnosti neće moći voziti običan auto i predavati o okolišu

A- A+

Oni koji se bore da se o klimatskim promjenama sve više priča u društvu, koji svojim aktivnostima rade na dobrobiti za našu planetu svakako su uzor nama, ali našim najmlađima. Upravo zato oni profesori koji učenike i studente podučavaju o klimatskim promjenama, ekologiji i očuvanju prirode, u budućnosti, ako ne već i sad, morat će pokazati kako to što predaju primjenjuju i izvan učionice. O tome je našoj konferenciji EkoLucija 101 govorio i proefsor s Ekonomskog fakulteta.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje predaje i naš gost s online konferencije EkoLucija 101, Tomislav Gelo, već se šest godina provode kolegiji koji odgovaraju na pitanja o najsuvremenijem problemu današnjih generacija – klimatskim promjenama. Neki od njih su Osnove ekologije, Osnove energetike i Održiva poljoprivreda te studenti koji polaze te kolegija dobivaju znanja koja ih pripremaju za tržište budućnosti i tzv. zelena radna mjesta.

– Na našem studiju, ja recimo imam hibrid, dva profesora i jedna profesorica imaju čiste električne automobile. Ja se onda znam zafrkavati, kažem ‘Kolege, ubuduće vi ne možete kupiti auto koji vi želite, nego morate kupiti automobil koji je u skladu s našim studijem’. Tako da studenti onda vide da mi ono što pričamo da to i radimo, rekao je profesor Gelo.

Dodao je i kako je jedan kolega nabavio električni automobil prije godinu dana i da je njemu, zbog poskupljenja energenata, mjesečna rata porasla za otprilike 70 kuna, no da je važno napomenuti da ga puni kod kuće.

Izdvojeni članak

Profesor EFZG-a objasnio koja radna mjesta su budućnost: ‘Za njima je svaki dan sve veća potreba’

Zatim je objasnio koji su benefiti kupnje ‘eko-automobila’ te je dao svoj pogled na tržište nafte i plina, ali i zašto smatra da je Hrvatska u vrloj dobroj poziciji. Cijeli intervju možete pogledati na poveznici.


Pročitajte više o ovoj temi:

Održali smo konferenciju ekoLucija 101 i proglasili najbolje školske ekoprojekte!

[VIDEO] ‘Tradicionalna’ zanimanja umiru: Naši studenti već se obrazuju za ‘zelena’ radna mjesta

Profesor EFZG-a objasnio koja radna mjesta su budućnost: ‘Za njima je svaki dan sve veća potreba’

Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.