Pretraga

Profesor EFZG-a objasnio koja radna mjesta su budućnost: ‘Za njima je svaki dan sve veća potreba’

A- A+

Sve se više država obvezuje na ciljeve održivosti, što zauzvrat mijenja strukturu našeg gospodarstva i otvara nove poslove koji do jučer nisu postojali. U sklopu konferencije ekoLucija 101 smo ugostili izv. prof. dr. sc. Tomislava Gelu, voditelja stručnog diplomskog studija Ekonomija energije i okoliša na EFZG-u. Doznali smo za kojim će stručnjacima u budućnosti biti sve veća potreba i čime će se oni baviti, što kao pojedinci već danas možemo napraviti da riješimo izazove klimatskih promjena te što Hrvatska čini po tom pitanju.

ekolucija 101

U sklopu konferencije ekoLucija 101 smo ugostili izv. prof. dr. sc. Tomislava Gelu koji je ispričao koji su poslovi budućnosti za kojima je sve veća potreba | Foto: srednja.hr

Klimatske promjene mijenaju više od klime. Kako se sve više država obvezuje ispuniti globalne ciljeve održivog razvoja, tako se mijenjaju i strukture našeg društva. Neke industrije, poput onih energetskih, se mijenjaju kako bi omogućile ostvarivanje tih ciljeva o kojima ovisi opstanak svijeta. Promjene znače nove izazove, ali i nove prilike, posebno za mlade koji su još u sustavu obrazovanja i tek odlučuju o svojoj budućoj karijeri. Tržište rada ne tako daleke budućnosti izgledat će posve drugačije nego što izgleda sada, stoga si mnogi postavljaju pitanje: gdje se obrazovati i čime se baviti kako bismo osigurali svoju buduću konkurentnost na tržištu rada, posebno ako svojim djelovanjem želimo pozitivno doprinijeti životu cijelog planeta?

Izdvojeni članak
ured europskog parlamenta

[VIDEO] Profesori kao primjer: U budućnosti neće moći voziti običan auto i predavati o okolišu

Odgovor na to pitanje smo dobili u sklopu konferencije ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. Gost konferencije bio je i izv. prof. dr. sc. Tomislav Gelo, profesor s Ekonomskog fakulteta Zagreb i voditelj stručnog diplomskog studija Ekonomije energije i okoliša. Profesor Gelo je o održivom razvoju govorio iz ekonomske i tržišne perspektive, naslanjajući se na svoju ekspertizu i iskustvo predavanja na kolegijima kao što su Osnove energetike, Osnove energetskog tržišta, Tržište energenata te Tržište električne energije. Struktura gospodarstva se mijenja, potvrdio je profesor, a znanja stara 50 godina više nam ne trebaju.

Zelena radna mjesta su u fokusu. To su ona koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš i klimatske promjene. Primjerice, poslovi vezani uz obnovljive izvore energije, održiva poljoprivreda, radna mjesta u raznim udrugama i državnima agencijama koje brinu o održivosti, objasnio je profesor.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Profesorica o klimatskim promjenama: Učenici o tome više znaju nego odrasli

‘Ja sam optimist’

Kako bismo riješili klimatske izazove, bit će nam potrebni stručnjaci različitih profila koji će se zapošljavati na zelenim poslovima. Ciljeve održivosti moguće je postići, a u isto vrijeme se nastaviti gospodarski razvijati, istaknuo je profesor Gelo. Želimo se razvijati uz pad potrošnje energije, pogotovo fosilnih goriva. Želimo smanjiti resurse potrebne za rast bruto domaćeg proizvoda, želimo uvesti kružnu ekonomiju. Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, budući ekonomski stručnjaci, ovom sektoru pristupaju iz ekonomskog aspekta i za njima je svakim danom sve veća potreba. U tome profesor vidi budućnost za studente.

Ekonomski fakultet Zagreb doprinosi stvaranju te budućnosti. Studij kojeg vodi profesor Gelo, Ekonomija energije i okoliša, temi održivosti pristupa multidisciplinarano. Na studiju surađuju sa stručnjacima koji dolaze s PMF-a, Agronomskog fakulteta, iz realnog sektora koji studente uče sagledati izazov održivosti iz različitih perspektiva. Naposljetku, uskoro nećemo imati izbora – morat ćemo se uključiti u rješavanje ovog problema, ali profesor Gelo je istaknuo kako kao smo na dobrom putu da zajednički ga zajednički riješimo.

Izdvojeni članak

[VIDEO] ‘Tradicionalna’ zanimanja umiru: Naši studenti već se obrazuju za ‘zelena’ radna mjesta

– Kod nas na fakultetu par pojedinaca je pokrenulo promjene. Mladi se moraju uključiti, dati svoj doprinos, jer na njima ostaje svijet. Ja sam optimist. Pravac u kojem idemo je jako dobar. Europska unija do 2050. godine želi biti klimatski neto neutralna. To znači da ćemo i dalje proizvoditi CO2, ali nećemo imati negativan utjecaj, jer sve što proizvedemo će priroda neutralizirati. Hrvatska je na dobrom putu da ispuni svoje obveze i doprinese tom cilju Europske unije, naveo je profesor Gelo razloge za optimizam.

Sve o prilikama za zaposlenje na zelenim poslovima budućnosti pogledajte u videu ispod. Doznat ćete, osim toga, i koja je uloga konzumerizma u klimatskim promjenama, kako naša država doprinosi ostvarenju ciljeva održivosti, ali i što kao pojedinci možemo napraviti da doprinesemo rješavanju izazova klimatskih promjena.


Pročitajte više o ovoj temi:

Održali smo konferenciju ekoLucija 101 i proglasili najbolje školske ekoprojekte!

[VIDEO] ‘Tradicionalna’ zanimanja umiru: Naši studenti već se obrazuju za ‘zelena’ radna mjesta

[VIDEO] Profesori kao primjer: U budućnosti neće moći voziti običan auto i predavati o okolišu

Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.