Pretraga

[VIDEO] ‘Tradicionalna’ zanimanja umiru: Naši studenti već se obrazuju za ‘zelena’ radna mjesta

A- A+

Klimatske promjene su tu i nema aspekta našeg života koji se zbog toga neće promijeniti. Upravo se takva jedna velika promjena događa i u pogledu radnih mjesta, odnosno stvaraju se nova koja nazivamo – zelenim radnim mjestima. Što je to, gdje sve postoje i kako se za njih školovati, ali i na ostala pitanja odgovorio nam je profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Gelo na našoj online konferenciji EkoLucija 101.

Foto: srednja.hr

Vremena se mijenjaju, svijet oko nas se mijenja i to je neizbježna stvar. Ubrojimo li k tome još i klimatske promjene kojima smo i sami svjedoci posljednjih nekoliko godina, nemamo baš puno vremena za ‘razmišljanje’, već se moramo pokrenuti u skladu s tim promjenama.

Ekonomisti uče o ekologiji, održivoj poljoprivredi, energetici…

Upravo to se događa i na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu posljednjih šest godina, a o čemu se točno radi na našoj online konferenciji EkoLucija 101 otkrio je voditelj stručnog diplomskog studija Ekonomija energije i okoliša, Tomislav Gelo.

– Mi smo na Ekonomskom fakultetu prepoznali u proteklih šest godina pokrenuli smo specijalistički diplomski stručni studij, to je dvogodišnji studij kojeg aje do sad upisalo preko 250 studenata gdje smo na jedan multidisciplinaran pristup pokušali pristupiti problemima energije, okoliša i klimatskih promjena. Angažirali smo profesoricu s PMF-a koja drži kolegij Osnove ekologije, što je, rekli biste, neobično za ekonomistu, rekao je profesor Gelo.

‘Neka znanja koja ste imali prije 10,15 godina danas uopće više nisu potrebna i javljaju se potrebe za novim radnim mjestima’

Osim profesorice s PMF-a, angažirali su i vanjskog predavača koji predaje Osnove energetike te su s Agronomskog fakulteta uključili i profesoricu koja predaje Održivu poljoprivredu. Sve te promjene kako bi se nove generacije pripremile za poslove budućnosti i za koje se neka radna mjesta tek kreiraju, a koja će itekako biti potrebna.

– Neka znanja koja ste imali prije 10, 15 godina danas uopće više nisu potrebna i stoga se javljaju potrebe za novim radnim mjestima. Kada bi sada pogledali na tržištu radne snage u fokusu su ta zelena radna mjesta, a srž tih radnih mjesta je da ona imaju pozitivan utjecaj na okoliš i na klimatske promjene. Možemo uzeti za primjer obnovljive izvore energije, danas je to dosta u fokusu i studenti jednostavno učeći i stječući nova znanja se pripremaju za uključivanje u tržište rada i s ekonomskog aspekta pristupaju problemu obnovljivih izvora, objašnjava profesor.

Izdvojeni članak
ured europskog parlamenta

[VIDEO] Profesori kao primjer: U budućnosti neće moći voziti običan auto i predavati o okolišu

Cijeli intervju, odnosno našu konferenciju u kojoj smo se bavili ekologijom, klimatskim promjenama i što se sve kroz znanost i obrazovanje može dogoditi kako bi postali jedno održivo i zeleno društvo, možete pogledati u videu niže.


Pročitajte više o ovoj temi:

Održali smo konferenciju ekoLucija 101 i proglasili najbolje školske ekoprojekte!

Profesor EFZG-a objasnio koja radna mjesta su budućnost: ‘Za njima je svaki dan sve veća potreba’

[VIDEO] Profesori kao primjer: U budućnosti neće moći voziti običan auto i predavati o okolišu

Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.