Pretraga

12 profesora filozofije: ‘Prorektor Ante Čović je u višestrukom sukobu interesa s Hrvatskim studijima’

A- A+

12 nastavnika i vanjskih suradnika Odsjeka Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, uglavnom bivših, oglasilo se o stanju na Hrvatskim studijima. Do 12. prosinca ove godine Hrvatski studiji moraju riješiti niz nedostataka uočenih u postupku reakreditacije koji je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje prije tri godine o čemu smo iscrpno izvjestili. Riječ je o dugotrajnom procesu degradacije studija, a za njih je glavni krivac prorektor Ante Čović. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti, a tekst o današnjoj cenzuri studenta i novinara srednja.hr možete pročitati ovdje. U paralelni svemir pročelnika Grčevića možete zaviriti ako pročitate njegovo priopćenje objavljeno na stranicama HS-a. Riječ ili dvije o tome kako je prekršio članak 19. Zakona o studentskom zboru nema nigdje.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

Priopćenje za javnost nastavnika i vanjskih suradnika Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Nastavnici i vanjski suradnici Odsjeka za filozofiju, kakav je donedavno postojao, više su puta upozoravali akademsku i širu javnost na niz protuzakonitih, protustatutarnih i krajnje nekorektnih postupaka uprave Sveučilišta u Zagrebu prema Hrvatskim studijima kao sastavnici Sveučilišta, a napose prema Odsjeku za filozofiju Hrvatskih studija. Naime, nastavnici Odsjeka za filozofiju – svi do jednoga! – isključeni su iz privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća, tijela koje odlukom Senata od 17. siječnja 2017. upravlja Hrvatskim studijima.

Na sjednici Senata održanoj 14. ožujka 2017. prorektor Ante Čović predložio je da od akad. god. 2017./18. preddiplomski studij filozofije na Odjeku za filozofiju Hrvatskih studija više ne upisuje studente. Taj je prijedlog na sjednici Senata izrijekom podržao i privremeni pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, unatoč tome što je sâmo privremeno Znanstveno-nastavno vijeće Senatu uputilo umjereniji prijedlog prema kojemu bi prijašnju kvotu od 30 upisnih mjesta trebalo tek smanjiti na 15. Zahvaljujući studentskoj blokadi, prosvjednim pismima domaće i inozemne stručne javnosti, te pritisku medija, kvota od 15 upisnih mjesta na koncu je odobrena, ali odnos prema nastavnicima i vanjskim suradnicima Odsjeka za filozofiju nije se promijenio. Točnije, promijenio se na gore.

Izdvojeni članak

Autonomija Borasa i Čovića prekrižila demokraciju: Uprava Hrvatskih studija zabranila studentima da govore

Politika zapošljavanja koju je provodilo privremeno Znanstveno-nastavno vijeće u potpunosti je zaobilazila Odsjek za filozofiju. Bez ikakvih konzultacija s Vijećem Odsjeka za filozofiju, tijekom rujna 2017. Odsjeku su jednostavno dodijeljena tri nova zaposlenika, bez obzira što su inicijalno, i u skladu s raspisanim natječajima, ti zaposlenici bili pridruženi drugim odsjecima. Među novoprimljenim zaposlenicima je i osoba koja je stekla uvjete za mirovinu na drugom sveučilištu, a kojoj je na tom sveučilištu odbijen zahtjev za produljenjem radnog odnosa. Istovremeno, privremena uprava Hrvatskih studija nije pokazala nikakav interes za produljenje radnog odnosa itekako perspektivnim zaposlenicima s vlastitog odsjeka čiji su ugovori o radu bili pred istekom. Privremena uprava im čak nije htjela dati ni priliku da kao vanjski suradnici nastave izvoditi barem one kolegije koje su sami osmislili, koje su godinama izvrsno izvodili i zahvaljujući kojima je studij filozofije na Hrvatskim studijima postao prepoznatljiv. Također, suradnja je naprasno otkazana – doslovno pred sam početak akademske godine – gotovo svim dosadašnjim vanjskim suradnicima Odsjeka za filozofiju, koji su također dali znatan doprinos kvaliteti i prepoznatljivosti studija filozofije na Hrvatskim studijima. Umjesto njih angažirani su novi vanjski suradnici bez jasnih znanstvenih kriterija, bez poštivanja načela racionalnosti i ekonomičnosti, i bez znanja Vijeća Odsjeka za filozofiju. Od 9 nastavnika (5 u znanstveno-nastavnim i 4 u suradničkim zvanjima) zaposlenih na Odsjeku ostala su tek tri zaposlenika u znanstveno-nastavnim zvanjima i jedna zaposlenica u suradničkom zvanju, a od 13 vanjskih suradnika (od kojih 4 iz inozemstva) uključenih u nastavu na sve tri razine studija u posljednje tri godine, na početku akad. god. 2017./18. ostao je tek jedan jedini vanjski suradnik!

Izdvojeni članak

Autoplagijator Mislav Kukoč postao povjerenik za doktorske studije na Hrvatskim studijima

Ovakav odnos prema nastavnicima cijeloga jednoga sveučilišnog odsjeka je bez presedana i ne bi smio biti moguć na jednom europskom sveučilištu. No, on očito jest moguć, i to zbog toga što je restrukturiranje i rješavanje kadrovskih pitanja Hrvatskih studija povjereno prorektoru Anti Čoviću koji je u višestrukom sukobu interesa s Hrvatskim studijima. Zaposlenici Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija na taj su sukob interesa višekratno upozoravali, između ostaloga i etičkom prijavom upućenom 24. studenog 2016. Senatu Sveučilišta protiv rektora Damira Borasa koji je znao za taj sukob interesa ali ga nije izbjegao kad je imenovao prorektora Čovića u tijela koja će krojiti sudbinu Hrvatskih studija (Senat o toj prijavi nikada nije raspravljao, suprotno Etičkom kodeksu Sveučilišta u Zagrebu, čl. 33, st. 3). Naime, prorektor Čović bio je jedan od osnivača Hrvatskih studija 1992. godine, no 1995. godine bio je smijenjen s mjesta voditelja Hrvatskih studija, nakon čega je pisao polemičke napise protiv Hrvatskih studija. K tome, prorektor Čović zaposlen je na drugom odsjeku za filozofiju na Sveučilištu i bio je pročelnik tog odsjeka do preuzimanja prorektorske dužnosti. Na koncu, prorektor Čović je tijekom godina pokrenuo i vodio sudske sporove protiv čak pet nastavnika Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija, pri čemu nijedan spor nije dobio. Očigledniji sukob interesa teško je zamisliv!

Izdvojeni članak

Sveučilište Borasa i Čovića na korak do uspjeha: Za manje od 3 mjeseca Hrvatski studiji više neće postojati

Nakon što mu nije uspjelo odjednom, zabranom upisivanja studenata, ugasiti Odsjek za filozofiju, prorektor Čović isključio je sve postojeće nastavnike Odsjeka iz svih procedura odlučivanja i zamijenio ih svojim ljudima. U tome je svesrdnu podršku dobio od privremene uprave Hrvatskih studija, te dijela zaposlenika Hrvatskih studija koji su pristali sudjelovati u radu tzv. „privremenog“ Znanstveno-nastavnog vijeća – tijela koje ne poznaje ni zakon ni sveučilišna praksa. Senat je, u pravilu većinom glasova, prihvaćao prijedloge ili potvrđivao odluke prorektora Čovića i privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća, iako je nekoliko članova Senata uporno i argumentirano ukazivalo na višestruku problematičnost tih odluka.

Provedenim kadrovskim promjenama na Odsjeku za filozofiju Hrvatskih studija ili, točnije rečeno, rastjerivanju njihovih dugogodišnjih nastavnika i suradnika, nije prethodila nikakva strategija razvitka filozofske struke na Sveučilištu u Zagrebu, popraćena analizom znanstvene produktivnosti, međunarodne suradnje i nastavnih kvaliteta, niti je prethodio sustavan i transparentan pristup rješavanju poteškoća s Hrvatskim studijima utvrđenih u postupku reakreditacije. Sve što im je prethodilo bila je tek odlučnost prorektora Čovića da poravna svoje osobne račune.

Smatramo da je ovime učinjena nesaglediva šteta studentima, filozofiji kao struci, te ugledu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Nastavnici i vanjski suradnici Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija:

izv. prof. dr. sc. Tomislav Bracanović

dr.sc. Ana Butković

dr.sc. Dušan Dožudić

prof. dr. sc. Pavel Gregorić

doc. dr. sc. Tomislav Janović

doc. dr. sc. Tvrtko Jolić

prof. dr. sc. Stipe Kutleša

dr.sc. Lovorka Mađarević

doc. dr. sc. Davor Pećnjak

dr.sc. Dragana Sekulić

prof. dr. sc. Neven Sesardić

doc. dr. sc. Matej Sušnik