Pretraga

30 godina Erasmusa: Proglašena najbolja europska država za razmjenu studenata

A- A+

Članovi Erasmus delegacija diljem Europe, proteklih su se dana okupili u Berlinu na Generalnoj skupštini Erasmus Student Networka. Održano je ondje predstavljanje petstotinjak lokalnih podružnica, među kojima i hrvatskih, a na završnoj gala večeri Hrvatska je proglašenja najboljom ESN državom.

Hrvatska ESN delegacija

Hrvatska Erasmus delegacija, sastavljena od 12 članova iz Nacionalnog odbora i lokalnih podružnica u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu jučer se vratila iz Berlina, gdje je prisustvovala Godišnjoj generalnoj skupštini Erasmus Student Networka. 

Radi se o najvećem i najbitnijem događaju u ESN mreži, događaju na kojem se bira sastav Internacionalnog odbora te se donose odluke o budućem radu mreže.
Upravo na njemu, naši su Erasmusovci dobili veliko priznanje za svoj trudi i rad – Hrvatska je proglašena najboljom ESN državom.

Izdvojeni članak

Dok je na Erasmusu godišnje 1.500 studenata, stručna praksa u inozemstvu nije posve zaživjela

Erasmus više od samog studiranja na inozemnom sveučilištu 

– Erasmus studentska mreža Hrvatska dokazala je i ove godine da ima vrijedne, marljive, motivirane i entuzijastične volontere koji sve svoje slobodno vrijeme ulažu u pomoć Erasmus studentima koji svoj period mobilnosti provode u Hrvatskoj i zajedno sa preko 13.000 volontera u ostatku Europe rade na budućnosti Erasmus+ programa. Priznanje za sav trud i rad stigla je u obliku nagrade za najbolju ESN (Erasmus Student Network) državu, priopćili su iz ESN Hrvatska. 

Radi se o važnom priznanju, a o važnosti samog Erasmusa na Godišnjoj je skupštini govorila i
predsjednica Erasmus studentske mreže Safi Sabuni, koja je istaknula da je Erasmus više od samog studiranja na inozemnom sveučilištu te da je kulturalno iskustvo i prilika da se upozna ljude iz svih dijelova svijeta. Osvrćući se na važnu obljetnicu koju slave ove godine – 30 godina Erasmus programa, izjavila je: 

– Ako jedan student može započeti pokret, cijela generacija može donijeti promjen, kazala je Sabuni. 

Tijekom skupštine održana je i panel rasprava pod temom 30 godina Erasmusa: Od stranaca do prijatelja.

Izdvojeni članak

Ako se dvoumite oko odlaska na Erasmus, nakon Nikolinine priče više nećete

ESN Hrvatska dobitnik nekoliko priznanja 

Brojni studenti i srednjoškolci, te zainteresirana javnost, mogla je ondje sudjelovati i na sajmu mobilnosti na kojemu je predstavljeni 520 lokalnih podružnica Erasmus studentske mreže koji su zainteresirane upoznavali sa svojim matičnim sveučilištima. Osim toga, preko 900 sudionika iz 40 zemalja članica mreže koračalo je ulicama Berlina pod parolom ‘We are One’, čime je taj grad na trenutak pretvoren u glavni grad Erasmusa. 

– Posebno je emotivna bila gala večera na kojoj su se dodjeljivale nagrade lokalnim podružnicama ESN-a i ESN državama članicama kao priznanje za rad u protekloj godini. S velikim osmijehom na licu i srećom u srcu, hrvatska se delegacija vraća sa ukupno tri nagrade: ESN Split i ESN Zagreb osvojili su nagradu za MEekend, najbolju Mov’in Europe aktivnost čija je svrha bila promocija mobilnosti, ESN Zadar osvojio je nagradu za glazbeni video na znakovnom jeziku čija je svrha bila promocija ExchangeAbility-a – ESN-ovog projekta koji promiče inkluziju i dostupnost visokog obrazovanja za studente s invaliditetom, a ESN Hrvatska osvojila je nagradu za najbolju ESN državu, priopćili su iz hrvatske Erasmus mreže.