Pretraga

8 stvari koje ti je mama sigurno rekla za vrijeme ispitnih rokova

A- A+

Ispitni rokovi opako su se zakotrljali. Pokušavaš nadoknaditi sve ono što nisi uspio riješiti preko kolokvija, želiš očistiti godinu i bezbrižno uživati u dugom studentskom ljetu. I visoke temperature neumorno te podsjećaju da požuriš s ispitima i što prije se zaputiš prema obali. Uz sav stres koji ti ispiti nose, dodatan ti na nos nabijaju – a tko drugi nego starci. Najčešće je to mama, beskrajno zabrinuta za tvoju budućnost i činjenicu da još uvijek nemaš čistu godinu. Barem neku od ovih 8 stvari i tebi je mama sigurno rekla tijekom ispitnih rokova.

Izdvojeni članak

42 stvari koje možeš napraviti kada vidiš da si usrao državnu maturu

Tko ovo nije čuo, nije studirao!

1. Sve smo ti omogućili, a ti ovako. Tvoje je samo da učiš!

Večer prije ispita kužiš da si ipak prekasno krenuo učiti i pišeš kući propalo što se tiče ovog roka. Mama te, naravno, pita jesi spreman za ispit i odlučiš joj iskreno priznati kakva je situacija. Kažeš da ćeš ipak otići na ispit samo da pogledaš pitanja. Zabrinuto-razočaranim pogledom, kakav ti samo ona može uputiti, kaže ti: ‘Sve smo ti omogućili. Sve. Tvoje je samo da učiš’.

2. A, koliko su drugi dobili?

Jebiga, pao si ispit. Dolaziš doma, naravno da te mama pita kak’ je prošlo, ‘pohvališ’ se padom i kreneš objašnjavati. Prekasno, nju samo zanima koliko su drugi dobili, osobito cura iz susjedstva.

3. Ne zanima me koliko su drugi dobili, zanimaš me samo ti.

Dobio si pet iz ispita, posve neočekivano. Mami objasniš detaljnije rezultate, kako nitko drugi nije dobio ni četiri, a kamoli pet. Ukratko, genijalac si. Ona odgovara kao iz topa ‘Ne zanima me koliko su drugi dobili, zanimaš me samo ti’.

Izdvojeni članak

42 razloga zašto ćeš ostaviti ispit za jesenski rok

4. Hoćeš li ti ikada završiti taj fakultet?

Taman su ti završila predavanja i odlučuješ s ekipom odmah zapaliti na more. Propustit ćeš prvi rok, ali bezbrižan si, ostala su ti dva ispita i diplomski – ispite ćeš riješiti na roku u 7. mjesecu, diplomski ćeš laganini pisati u 8., branit ga u 9. i stvar je riješena. Preskačeš prvi rok i objašnjavaš mami da za sve još ima dovoljno vremena i da se prvo ideš na more malo odmoriti od faksa. Ona opet nabacuje onaj zabrinuto-razočarani pogled i potreseno te pita: ‘Hoćeš li ti ikada završiti taj fakultet?’.

5. Nemaš li ti ispit sljedeći tjedan?

Ispit ti je sljedeći tjedan, ali ne brine te to previše, samo laganini, imaš vremena, naravno da imaš. Mama te hvata u tvom blaženom trenutku bezbrižnosti i ekspresno te vraća u stvarnost s par riječi – ‘A nemaš ti neki ispit sljedeći tjedan?’.

6. Zadnji dan se ne uči, nego se ponavlja.

Dan prije ispita; u teškoj si panici jer si prekasno počeo učiti i sad pokušavaš to nekako nadoknaditi. Letiš kroz gradivo, upijaš svaku riječ iz literature. Ili bar optimistično misliš da upijaš sve to. Nakon pauze za ručak, mama ti kaže da opereš suđe, ali ti naravno ne možeš jer moraš učiti i to joj vrlo jasno i pomalo iznervirano daješ do znanja. Na tvom izlasku iz kuhinje, časti te riječima kojih si svjestan, ali ih stvarno ne želiš čuti u tom trenutku: ‘Dan prije ispita se ne uči, nego se ponavlja!’

Izdvojeni članak

42 stvari za koje je kriv Zavod za zapošljavanje

7. Da si učio na vrijeme, imao bi slobodno ljeto.

Zeznuo si rokove pred ljeto, zeznuo si si ljeto, ostaješ doma dok će svi uživati na moru i osjećaš se…pa, ko govno. Da ti bude još mrvicu gore, mama te kreće ‘tješiti’ riječima kojih si itekako svjestan, ali ih stvarno stvarno ne želiš čuti: ‘A gledaj, da si učio na vrijeme, imao bi slobodno ljeto i uživao bi. Ovako, tu ti je knjiga’.

8. U tvojim godinama, ja sam već imala i diplomu i dijete.

Studiranje ti se odužilo. Kad si završavao srednju, nisi imao pojma što želiš studirati i otišao si na faks na koji je odlazilo pola tvog razreda. Tamo si nakon dvije godine skužio da je to jedan od tvojih žešćih failova i najesen odlaziš na novi faks. Tamo uživaš, daješ godine u roku, ali na samom kraju još se odlučuješ i za apsolventsku. Ono, da još godinu dana uživaš u studentskom životu. Prešao si već 25.-26. godinu i ne brine te to previše. Ali tvoju mamu da. Jer, ona je u tvojim godinama imala i diplomu i posao i muža i tebe. I nema problema nabiti ti to na nos.

P.S. Pozdrav svim zabrinutim mamama, bit će sve ok!