Pretraga

Agencija koja ocjenjuje fakultete uskoro će dobiti novog šefa: Otkrili su nam kad izlazi natječaj

Sljedeći tjedan stiže novi statut, a početkom veljače i natječaj za novog ravnatelja. Agencija za znanost i visoko obrazovanje, nakon donošenja Zakona o osiguravanju kvalitete u tom resoru, proći će brojne promjene u svojem poslovanju. Postat će samostalnija i neovisnija u ocjenjivanju fakulteta, a odsad će davati – ili uskraćivati – svoja odobrenja za pokretanje novih studija na svim visokim učilištima, pa tako i onim autonomnim – sveučilištima.

Agencija za znanost i visoko obrazovanja AZVO

Foto: Martina Gelenčir, srednja.hr

Nakon što je nedavno stupio na snagu novi, izmijenjeni Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, tu sferu resora očekuju velike promjene. Te će se promjene, očekivano, predvoditi stožerna Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Sljedeći tjedan dolazi novi Statut

O tim smo promjenama ovih dana popričali sa zadarskom rektoricom Dijanom Vican, inače predsjednicom Upravnog vijeća u Agenciji. Sad kad je došao novi Zakon, kaže nam, treba izmijeniti više podzakonskih akata, a prvi od njih je Statut.

– Izmjena podzakonskih akata je neophodna i zbog novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, te svojedobnim izmjenama Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Poslovi Agencije se povećavaju u nekim segmentima, primjerice, AZVO ima obvezu uskladiti opće akte sa zakonodavnim izmjenama kao i postupke vanjskog vrednovanja s novim zakonodavnim okvirom, napominje Vican.

Rad na izmjenama Statuta AZVO-a je u tijeku, potvrđuje nam Vican, a bit će završen idući tjedan. Radi se punom parom i na ostalim dokumentima, a u skladu s periodom prilagodbe, bit će uređeni najdulje za šest mjeseci.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Donesen još jedan važan zakon: Studenti će od sada svi biti upisani u veliku evidenciju koju će voditi AZVO

Uskoro biraju novog ravnatelja

Nakon što AZVO dobije novi Statut, inače temeljni propis prema kojemu će Agencija djelovati, prelaze na drugi važan zadatak, a to je – izbor novog ravnatelja. Naime, od odlaska prijašnje, aferične i također privremen šefice Jasmine Havranek, vršiteljica dužnosti ravnateljice AZVO-a postala je Sandra Bezjak.

Kako nam je otkrila Dijana Vican, predsjednica Upravnog vijeća , redovni javni natječaj za ravnatelja ili ravnateljicu Agencije za znanost i visoko obrazovanje bit će raspisan početkom veljače. Otkrila nam je i na čemu Agencija trenutno radi ususret novom ciklusu reakreditacije.

– Pored primjene novih zakona najesen počinju reakreditacijski procesi studijskih programa i visokoškolskih ustanova, kao i instituta. Djelatnici AZVO-a su pored rada na podzakonskim aktima duboko zaronjeni u izradu uputa, obrazaca i drugih materijala te koordinaciju sa svim ustanovama kako bi ti procesi prošli uspješno, zaključuje Vican.


ŠTO RADI AGENCIJA?

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) temeljna je agencija za vanjsko vrednovanje u sustavu visokog školstva i znanosti. AZVO provodi tzv. postupke (re)akreditacije, odnosno ocjenjuju pojedine visoke škole, fakultete, veleučilišta i sveučilišta prema zadanim parametrima. Na temelju toga donose zaključak treba li neko učilište nastaviti s radom. Isto tako, da bi bilo koje učilište ili potpuno novi studij uopće s krenuli s radom, potrebno je zeleno svjetlo Agencije.


Izdvojeni članak
jasmina havranek

Nakon skandala, šefica agencije koja ocjenjuje fakultete podnijela ostavku

Agencija će biti samostalnija i neovisnija

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, kako smo pisali, izmjenama propisa postaje samostalnija i neovisnija no ikad prije. Agencija će uz pomoć stručnjaka provoditi i zaključivati postupke ocjenjivanja fakseva i studijskih programa. Inicijalnu dopusnicu za novi studijski program morat će dobiti i javna sveučilišta. Bez zelenog svjetla AZVO-a, neće moći pokrenuti novi studij.

Hrvatski zavod za zapošljavanje davat će AZVO-u mišljenje o usklađenosti pojedinog studijskog programa i potreba na tržištu rada. U stručna tijela Agencije, koja se, među ostalim, bave ocjenjivanjem studija i fakseva, ući će i studentski predstavnici. Uoči svake promjene standarda kvalitete Agencija će provesti javno savjetovanje, dok su kriteriji vrednovanja i sadržaj dopusnice implementirani u novi Zakon.