Pretraga

Podignuta optužnica protiv bivše rektorice Dijane Vican: Tereti je se za štetu od 1,45 milijuna kuna

A- A+

USKOK je podignuo optužnicu protiv bivše zadarske rektorice Dijane Vican i bivše državne tajnice Josipe Pleslić (ex Rimac) zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanjem utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti. U optužnici je i Ante Stanišić iz tvrtke Graditelj svratišta. USKOK piše da je Vican obustavila naplatu garancije za gradnju studentskog doma i menze na zahtjev Pleslić i time Sveučilište oštetila za 1,45 milijuna kuna.

dijana vican i studentski dom

Dijana Vican i studentski dom u Zadru otvoren 2022. godine | foto: Sveučilište u Zadru, obrada: srednja.hr

USKOK je podignuo optužnicu protiv bivše rektorice Sveučilišta u Zadru Dijane Vican, bivše državne tajnice Josipe Pleslić (ex Rimac) i Ante Stanišića iz tvrtke Graditelj svratišta. Kako pišu u priopćenju, nakon provedene istrage podignuta je optužnica pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Pleslić je, naime, na traženje spomenute tvrtke od rektorice zatražila obustavu naplate bankovne garancije toj tvrtki koja se javila na natječaj za radove na studentskom domu. Rektorica je to učinila i, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije, oštetila Sveučilište za 1,45 milijuna kuna, navodi USKOK. Novi studentski dom s menzom otvoren je na kraju u Zadru krajem 2022. godine. Pleslić je za navedene usluge koristila stan u vlasništvu tvrtke bez plaćanja režija, a uz to društvo joj je omogućilo besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama vrijednosti 20.000 kuna.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zadru dobit će novu zgradu: Nakon pritvora se prvi put u javnosti pojavila i bivša rektorica

– USKOK je u optužnici predložio da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Vican je zbog navedenih optužbi u studenom boravila tri tjedna u istražnom zatvoru. Cijelo vrijeme Vican je i na čelu Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Predsjednicom tog tijela imenovana je u odluci koju potpisuje predsjednik Vlade Andrej Plenković.