Pretraga

Akademska zajednica zavijena u crno: Preminula profesorica koja je predavala na više fakulteta

A- A+

U 77. godini života preminula je vodeća hrvatska bohemistica i istaknuta slavistica Dubravka Sesar, izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, čija je Sesar bila članica suradnica. Predavala je na studijima bohemistike i slovakistike na nekoliko fakulteta prije četiri godine postala je professor emerita Sveučilišta u Zagrebu.

Dubravka Sesar

Dubravka Sesar: foto: HAZU

Tuga u akademskoj zajednici – u 77. godini života preminula je vodeća hrvatska bohemistica i istaknuta slavistica Dubravka Sesar. Kako stoji u njenoj biografiji na stranici HAZU-a, čija je Sesar bila članica suradnica, završila je studij rusistike, polonistike i bohemistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti je od 1976. do umirovljenja 2017., a prije četiri godine postala je professor emerita Sveučilišta u Zagrebu. Predavala je na više fakulteta na studijima bohemistike i slovakistike te je vodila niz izbornih kolegija za slaviste i kroatiste.

Predavala je na više fakulteta

– Održavala je nastavu na poslijediplomskim doktorskim studijima lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kroatistike na Filozofskom fakultetu u Rijeci te na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Dubravka Sesar bila je pročelnica tadašnjega Odsjeka za slavenske jezike i književnosti i predstojnica tadašnje Katedre za zapadnoslavenske jezike i književnosti od 1995. do 2004. i njenom zaslugom 1997. je osnovan samostalni studij slovačkog jezika. Od 2004. do 2013. bila je predstojnica Katedre za slovački jezik i književnost, a od 2009. do 2013. i predstojnica Katedre za češki jezik i književnost. Bila je i prodekanica za nastavu Filozofskog fakulteta u Zagrebu od 2000. do 2001. i predsjednica Upravnog vijeća Staroslavenskoga instituta od 1999. do 2005. Bila je i predsjednica Hrvatskog slavističkog komiteta od 1996. do 2001. Kao pedagog bila je iznimno omiljena među studentima i kontinuirano se brinula za školovanje, usavršavanje i napredovanje mlađih kolega, navode s HAZU-a.

Bila je i jedna od osnivačica Društva hrvatsko-češkog i slovačkog prijateljstva, današnjeg Hrvatsko-češkog društva. Neke od najvažnijih knjiga i radova koje je napisala su: Putovima slavenskih književnih jezika (1996.), Slavistika i kroatistika ili: Koliko se međusobno poznajemo (2016.), Hrvatski i europski jezici u 19. stoljeću (2016.) i Slavenski jezici u 17. stoljeću (2017). Bila je i autorica Češko-hrvatskog i hrvatsko-češkog praktičnog rječnika s gramatikom iz 2002., a uz to je i koautorica Slovačko-hrvatskog i hrvatsko-slovačkog praktičnog rječnika s gramatikom.

Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada

– Dubravka Sesar dala je i nemjerljiv doprinos popularizaciji češke književnosti u Hrvatskoj, naročito svojim prijevodima nekih od vodećih čeških književnika i njihovih djela, navode, među ostalim, s HAZU-a.

Za svoj radi i doprinos ovom području dobila je brojne nagrade i priznanja.

– Zbog zasluga u popularizaciji češke kulture u Hrvatskoj 2004. je nagrađena priznanjem ‘Gratias agit’, koje dodjeljuje češko Ministarstvo vanjskih poslova i nagradom ‘Artis bohemicae amicis’, koju dodjeljuje češko Ministarstvo kulture. Zbog prijevoda poezije, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca nagradilo ju je 2004. godišnjom nagradom, Hrvatsko-češko društvo joj je 2012. dodijelilo prvu Nagradu ‘Predrag Jirsak’ zbog njenog doprinosa razvoju hrvatsko-čeških odnosa na području bohemistike, a 2017. Dubravka Sesar odlikovana je i Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i promociju hrvatske slavistike u Hrvatskoj i u svijetu, navode s HAZU-a.