Pretraga

Apsurd državne stipendije: Blizanke s istim uvjetima dobile različiti broj bodova

A- A+

Nakon što su studenti rezultate natječaja za državnu stipendiju čekali mjesecima, a dobili ih tek nakon što su dignuli medije na noge, buka oko iste se ne stišava još uvijek. Od 506 žalbi, Ministarstvo je u E kategoriji prihvatilo svega 89, a javile su se i brojne nelogičnosti. Dvije sestre blizanke tako su imale identične kriterije koji su se bodovali, ali nekako je njihov zbroj bodova bio u potpunosti različiti.

foto: Ivan Božić|Srednja.hr

Pred dva dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je objavilo konačne rezultate natječaja za državnu stipendiju skupa s listama prigovora. Prisjetimo se, radi se o natječaju koji je bio raspisan još u siječnju, a studenti su konačne rezultate dobili tek ovaj tjedan, nakon što su se javno pobunili. Ugovora i novca još uvijek nema, a prema svemu sudeći dobit će ga na kraju ove akademske godine.

Boduje se isključivo socio-ekonomski status, prosjek ocijena nije bitan

Bodovi za stipendiju u E kategoriji, u kojoj se najviše studenata natjecalo, mogu se ostvariti u sljedećim kategorijama: niski prihodi po članu kućanstva, ako su jedan ili oba roditelja umrli, nestali ili nepoznati, ako se studenti školuju izvan prebivališta i imaju brata ili sestru koji su u sustavu obrazovanja, ako obitelj prima socijalnu naknadu, ako jedan ili oba roditelja imaju tjelesno oštećenje te ako student ima brata ili sestru s teškoćama u razvoju.

Prosjek i količina ECTS bodova nisu bitni, bitno je samo da je minimalan broj ECTS-a 45, te da studenti imaju status redovitog studenta na visokom učilištu u Republici Hrvatskoj.

Nakon objave privremenih rezultata u toj kategoriji dodijeljeno je 5.154 studentske stipendije, a ukupno je završeno bilo 9.736 obrazaca za prijavu u E kategoriji. Oni koji stipendiju nisu dobili, imali su pravo uložiti žalbu, a to pravo je iskoristilo 506 studenata koji su se natjecali u ovoj kategoriji. Prihvaćeno je samo 89 prigovora.

Izdvojeni članak

MZOS se očitovao o tome kada će studentima isplatiti stipendije i zašto preko PBZ-a

Sestre blizanke žive u identičnim uvjetima, ali imaju različiti broj bodova

Svoje pravo na žalbu prihvatila je i studentica Anamarija. Nje nakon objave privremenih rezultata nije niti bilo na listi onih koji su dobili i onih koji nisu dobili stipendiju, a njena je sestra blizanka bila na listi dobitnika. Razlog je doznala naknadno.

– Već treću godinu zaredom sestra i ja sve smo dokumente slale u istoj kuverti, preporučenom pošiljkom jer nam je tako financijski lakše. Prve dvije godine je sve bilo u redu, zahtjevi uredno zaprimljeni, iako se moralo slati puno više dokumenata nego ove godine. Ove godine smo doslovno slale četiri papira i njenu prijavu su priznali, a moju nisu ni ubilježili kao zaprimljenu, kaže nam Anamarija.

Nakon toga odlučila je napisati prigovor u kojemu je jasno naznačila što se dogodilo. Prigovor joj je uvažen, ali našla se tek nešto iznad crte u dobitnicima. Naime, dobitnici su morali imati minimalno 1.400 bodova, a ona ih je imala 1.500. I tu kreću zavrzlame. Njena sestra, blizanka koja dobiva bodove za identične kategorije kao i Anamarija imala je 1.800 bodova.

– Dobile smo bodove na to što smo sestre u sustavu obrazovanja, što nam je tata umro prije 10 godina, obje živimo i studiramo izvan mjesta prebivališta u istoj studentskoj sobi u domu i za prihode po članu kućanstva koji su nam iznimno niski jer je mama nezaposlena, nabraja Anamarija.

Dakle, djevojke ispunjavaju iste kriterije za bodovanje, ali jedna je od druge nekako imala čak 300 bodova više. Napominjemo, prosjek, kao niti ECTS bodovi ne vrednuju se za ovu stipendiju, tako da zaista ne postoji logično objašnjenje zašto sestre blizanke koje žive u identičnim uvjetima imaju potpuno različiti zbroj bodova.

Nije dobila stipendiju jer je ‘kolegica koja je unosila podatke zaboravila kliknuti kvačicu’

Ovo nije jedina nelogičnost koja se javila nakon objave konačnih rezultata koji su uključili i žalbe. Jedna studentica se požalila kako je ispunila apsolutno sve uvjete za stipendiju, ali zbog ljudske greške djelatnice Ministarstva, ona stipendiju nije dobila. Željela je ostati anonimna jer namjerava uložiti još jednu žalbu, pa se boji da bi joj ovaj tekst mogao naštetiti.

Nakon što je izračunala da je zakinuta za 300 bodova koje joj sustav jednostavno nije uračunao i zbog kojih je ostala bez stipendije, studentica je odlučila napisati žalbu.
Žalba joj je prihvaćena, ali stipendiju nije dobila jer su joj uračunali samo polovicu tih bodova, te je odlučila kontaktirati Ministarstvo da vidi što se dogodilo.

– Zvala sam ih i žena mi je rekla da je žalba priznata i prihvaćena u potpunosti. Ja sam ju upitala kako je prihvaćena u potpunosti kad po njihovoj listi ja i dalje nemam dovoljan broj bodova odnosno nalazim se ispod crte, a trebala bih imati. Nakon kratke prepirke s njom da nešto nije u redu i da mi objasni o čemu se radi žena pogleda prijavu, pogleda prigovor i kaže meni ‘a kolegica koja je unosila podatke u sustav zaboravila je kliknuti kvačicu na obrascu i potvrda vam je priznata, ali kako sustav automatski obrađuje podatke bez kvačice nije prepoznao da trebate dobiti te bodove’, ispričala je studentica svoju priču.

Za kraj nam je samo rekla kako će se pokušati još jednom žaliti jer se radi isključivo o pogrešci Ministarstva, ali nije sigurna hoće li joj i ova žalba biti uvažena.