Pretraga

Baketa: Osnivanjem Sveučilišta sigurnosti i obrane Sveučilište u Zagrebu gubi novac, a pitanje je dobiva li išta

A- A+

Nikola Baketa, znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja, na N1 televiziji komentirao je osnivanje Sveučilišta sigurnosti i obrane. Podsjetio je kako Sveučilište u Slavonskom Brodu nije osnovano jer se Sveučilište u Osijeku nije željelo odreći dijela svojih programa, a sada se isto traži od Sveučilišta u Zagrebu. Ono bi osnivanjem novog sveučilišta izgubilo dio studenata pa samim time i novaca, a Baketa se pita bi li uopće dobili išta zauzvrat.


– Kada su se vojni studiji slagali na Sveučilištu u Zagrebu prema zahtjevima vojske, tada se nije spominjalo nikakvo njihovo odvajanje od zagrebačkog Sveučilišta. Govorilo se da će vojni kadar, kada bude osposobljen, raditi na tim studijima, ali u okviru Sveučilišta u Zagrebu, kaže Nikola Baketa.

Znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja, na N1 televiziji komentirao je osnivanje Sveučilišta sigurnosti i obrane. Na samom početku podsjetio je kako nema potrebe za osnivanjem novog sveučilišta. Međutim, Baketa problem vidi i u činjenici da bi novo sveučilište moglo uvesti i programe koji već postoje.

– Ako pogledamo kako je definiran sustav vojske i obrane, vidimo da tu ima i drugih potreba, koje nisu nužno vezane uz vojna zanimanja. U prijedlogu zakona o osnivanju daju se jasne zakonske pretpostavke da je na novom sveučilištu moguće uvođenje i drugih studija. Tako bi primjerice mogli otvoriti studija prava, ekonomije i sličnih disciplina, ali bi oni bili pod ingerencijom Ministarstva obrane, smatra Baketa.

Vojni kadrovi i sada se imaju gdje obrazovati

Dodaje kako bi bilo bolje vojne kadrove obrazovati na već postojećim studijskim programima.

Izdvojeni članak

Osniva se novo sveučilište: Izvodit će programe koji već postoje

– Ukoliko želite dobiti najbolji kadar, onda ćete ih slati ondje gdje imate najbolje studije. A to nije osnivanje vlastitih studija. Sumnjam da novoosnovani studij nekome može dati bolje obrazovanje od studija koji već postoje, ističe znanstvenik.

Spornim vidi i što sadašnji programi neće ići u postupak reakreditacije, kao što je to bio slučaj prilikom osnivanja drugih sveučilišta.

Osnivanjem Sveučilišta sigurnosti i obrane, smatra, daje se na važnosti ideji domovinske sigurnosti kako je vidi ministar Krstičević.

– Prije njegova mandata nije se uopće govorilo o osnivanju sveučilišta, već je vojno učilište djelovalo kao učilište, napominje Baketa.

Što bismo dobili?

Nejasno je, upozorava, i kako će novo sveučilište imati akademske i istraživačke slobode, ako djeluje u okviru sustava obrane. Podsjetio je i kako je zbog sličnih razloga ugašen i vojni znanstveni časopis.

Također, podsjetio je i kako Sveučilište u Slavonskom Brodu nije osnovano jer se tada Rektorski zbog, kojeg je vodio Damir Boras, požalio Ustavnom sudu kako bi se time Sveučilište u Osijeku moralo odreći dijela svojih programa.

– Sada se ista situacija događa na Sveučilištu u Zagrebu. Ono bi osnivanjem novog sveučilišta izgubilo dio studenata pa samim time i novaca, a pitanje je što bi dobilo, zaključio je Baketa.

Copy link
Powered by Social Snap