Pretraga

Osniva se novo sveučilište: Izvodit će programe koji već postoje

A- A+

Hrvatska će dobiti novo sveučilište. U javnoj raspravi našao se tako Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Ne radi se zapravo o osnivanju novog visokog učilišta, već će se postojeće Hrvatsko vojno učilište ‘Dr. Franjo Tuđman’ transformirati u novo sveučilište. No i nakon transformacije, najavljuje se u prijedlogu osnivačkog akta, nastavit će se suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu i Sveučilištem u Splitu.

Foto: pixabay

– Na postupak osnivanja Sveučilišta ne primjenjuju se odredbe Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, kojima je reguliran postupak inicijalne akreditacije, piše u prijedlogu Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Novi status

Izdvojeni članak
vojska

Ministarstvo obrane raspisalo natječaj za prijam kadeta: Upisuje se 155 kandidata

Novo Sveučilište neće se osnovati iz početka, već će dosadašnje Hrvatsko vojno učilište ‘Dr. Franjo Tuđman’ dobiti novi status.

Sveučilišta obrane i sigurnosti nastavit će izvoditi programe koje je dosad izvodio HVU – Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo i Vojno pomorstvo.

Studenti novog sveučilišta ujedno će biti i kadeti Hrvatske vojske, a postojeći studenti vojnih programa, postat će studenti novog Sveučilišta.

– Studenti koji se obrazuju za potrebe popune Oružanih snaga imaju status kadeta u skladu sa zakonom kojim se uređuje služba u Oružanim snagama te prije upisa studija na Sveučilištu podliježu provjeri posebnih sposobnosti koje su tim zakonom propisane kao uvjet za prijam u kadetsku odnosno vojnu služb, stoji u prijedlogu zakona.

Za upravni nadzor nadležno Ministarstvo obrane

Za razliku od drugih sveučilišta, nad kojima upravni nadzor može vršiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, za provedbu nadzora nad Sveučilištem obrane i sigurnosti zaduženo je Ministarstvo obrane.

 Budući da im nedostaje znanstveno-obrazovni kadar, studiji Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo nastavit će se izvoditi u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, a Vojno pomorstvo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Imat će i poslijediplomski

Izdvojeni članak

Boras potpisao sporazum s Vladom: Ustrojava se prvi studij domovinske sigurnosti u Hrvatskoj

Kako je najavljeno u rujnu, Sveučilište obrane i sigurnosti izvodit će i novi specijalistički poslijediplomski studij domovinske sigurnosti, također u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu.

–  Sretni smo što u našoj 350. obljetnici potpisujemo ovaj sporazum koji je temelj naše daljnje suradnje, istaknuo je tada rektor Damir Boras te poručio kako će Sveučilište u Zagrebu dati punu potporu transformaciji HVU-a u Sveučilište za obranu i sigurnost.

Zanimljivo je kako je tada najavljeno da će vojno sveučilište nositi ime prvog hrvatskog predsjednika, no, prema prijedlogu Zakona o osnivanju, u njegovu nazivu nema imena dr. Franje Tuđmana.

Javna rasprava o prijedlogu Zakona o osnivanju traje do 4. svibnja, a možete joj se priključiti putem eSavjetovanja.

Copy link
Powered by Social Snap