Pretraga

Besplatan prijepis ocjena bez čekanja pred referadom: Moguće je uz novu mrežnu uslugu koja se nudi studentima

A- A+

I dok ste nekada na većini fakulteta za prijepis ocjena morali posjetiti referadu te uz to izdvojiti i određenu novčanu svotu za dragocjeni komad papira, AZVO, u suradnji s Ministarstvom uprave, novom uslugom na portalu e-Građani, želi dokinuti takvu praksu.

Foto: Pixabay

Radi se o usluzi „e-Razmjena studentskih ocjena“, koja se nudi na portalu e-Građani, a kojom se Hrvatska pridružila mreži EMREX. Svrha te mreže je poticanje studentske mobilnosti i osnaživanje studenata da učinkovitije kontroliraju vlastite studentske podatke i njihovu razmjenu, posebice izvan granica svoje države. Uz to, kako smo naveli, studenti mogu i besplatno zatražiti elektronički prijepis ocjena, u bilo kojem trenutku.

Izdvojeni članak

MUP ušao u 21. stoljeće: Po novom ćemo do vozačke pomoću nekoliko klikova mišem

Za sada su, unutar usluge dostupni podaci za tri visoka učilišta iz Hrvatske: Hrvatsko katoličko sveučilište, Tehničko veleučilište u Zagrebu i Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić, ali u planu je daljnje povećavanje broja visokih učilišta i dostupnih podataka za studente.

Studentima koji dio studija provode na drugom visokom učilištu u sklopu studentske razmjene, ova će usluga pojednostaviti postupak razmjene ocjena, budući da će sada sami moći zatražiti elektronički prijepis ocjena i učitati ga na mrežnu stranicu visokog učilišta na koji odlaze na razmjenu. U slučaju kada visoko učilište nije član EMREX-a, a prihvaća digitalne zapise, student može dostaviti elektronski potpisani dokument preuzet s mrežne stranice e-Građani. Po povratku s razmjene, ocjene također mogu učitati na mrežnu stranicu matične institucije.

Uz navedene, studentima se na portalu e-Građani nudi još jedna usluga Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Riječ je o mogućnosti prijava na diplomske studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj, a od sljedeće godine bit će u ponudi i mogućnost prijava na preddiplomske i integrirane studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj.