Pretraga

Bivša predsjednica Kolinda ima novi posao: Postala je savjetnica na zagrebačkom faksu

A- A+

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) predvodi međunarodni Erasmus projekt razvoja kurikuluma, tj. obrazovnog programa namijenjenog profesionalnim sportašima i bivšim sportašima. Taj program trebao bi im omogućiti nove poslovne karijere nakon što okončaju one sportske. U projekt se uključuje i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Budući da je nakon predsjedničkog mandata postala članicom Međunarodnog olimpijskog odbora i Hrvatskog kluba olimpijaca, Grabar-Kitarović imat će ulogu savjetnice.

kolinda grabar kitarović_mato njavro

Foto: ZŠEM

ZŠEM radi na obrazovnom programu koji bi sportašima trebao omogućiti poslovnu karijeru nakon sportske. Kako su priopćili ste visokoškolske institucije, u ZŠEM kao predvodnika, konzorcij projekta čine olimpijski odbori Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine, Europski institut za sport u Sloveniji. Osim navedenih, u njega su uključena i elitna sveučilišta – Stockholm School of Economics iz Švedske čiji profesori sudjeluju u odabiru dobitnika Nobelove nagrade te njemački WHU – Otto Beisheim School of Management & Euromasters, čiji je magistarski program za menadžment ugledni časopis Financial Times uvrstio među tri najbolja u svijetu.

Naglasak na razvoju poduzetničkih i poslovnih vještina

– Projekt MLEA (Micro Learning Entrepreneurship for Athletes) će razvojem specijaliziranih, ‘tailor made’ programa sadašnjim i bivšim sportašima u regiji omogućiti stjecanje neophodnih poslovnih znanja i vještina radi lakše tranzicije iz sportske u poslovnu i poduzetničku karijeru. Naglasak programa bit će stoga upravo na razvoju poduzetničkih i poslovnih vještina, a projekt je specifičan po tome što će uključivati i elemente gamifikacije te metodologiju mikro učenja, priopćeno je sa ZŠEM-a.

Dodatno naglašavaju kako poslovne škole Švedske i Njemačke uključene u projekt godinama razvijaju svoje svjetski priznate centre za sport i management koji funkcioniraju kao interdisciplinarni istraživački centri s ekspertizom u brojnim područjima od menadžmenta i marketinga, do međunarodnog poslovanja i financija.

– Namjera ZŠEM-a je kroz ovaj projekt postaviti temelje za stvaranje sličnog sportskog centar za jugoistočnu Europu, naglašavaju sa ZŠEM-a.

Izdvojeni članak

Kolinda stranim novinarima: Korupcija u Hrvatskoj započinje varanjem na ispitima u školi

Kolinda Grabar-Kitarović postala savjetnica na faksu

Pohvalili su se i kako će se u projekt aktivno uključiti i nova savjetnica ZŠEM-a za međunarodna pitanja, Kolinda Grabar-Kitarović. Grabar-Kitarović inače je doktorandica, a nakon predsjedničkog mandata postala je članicom Međunarodnog olimpijskog odbora. Sa ZŠEM-a kažu kako će Grabar-Kitarović podržati njihovu ‘ambiciju dodatnog širenja međunarodnih suradnji i još aktivnijeg angažmana na međunarodnim projektima’.

– ZŠEM je od svog osnutka međunarodno orijentiran i kontinuiramo radi na jačanju veza sa sličnim i najboljim poslovnim školama i sveučilištima u svijetu. Smatramo da je ta globalna umreženost jedna od naših najvećih kvaliteta i jedinstvenih vrijednosti koje dajemo našim studentima, Zbog toga naše međunarodne suradnje ali i našu globalnu prepoznatljivost i poziciju želimo nastaviti jačati i u narednim godinama. Dolazak gospođe Grabar-Kitarović u naš tim u tome nam bez sumnje može značajno pomoći. Drago nam je što će svoje bogato i vrijedno životno i profesionalno iskustvo koje je stekla na prethodnim pozicijama dijeliti upravo s nama i našim studentima, izjavio je Mato Njavro, dekan ZŠEM-a

Osim što je članica Međunarodnog olimpijskog odbora, Kolinda Grabar-Kitarović je i dio Hrvatskog kluba olimpijaca, te zagovara cjeloživotno obrazovanje.

– U svijetu je uobičajeno da se bivši predsjednici po okončanju svojih političkih karijera angažiraju u području obrazovanja i drago mi je što sam i ja dobila takvu priliku. Način rada ZŠEM-a i ambicije za daljnji razvoj i međunarodno pozicioniranje otvorile su prostor za našu suradnju. Ona počinje s projektom vezanim uz sport i želju ZŠEM-a da se u budućnosti pozicionira kao regionalni centar za obrazovanje sportaša. Poznato je da oni relativno mladi završavaju sportske karijere, a vrlo često nemaju adekvatnih vještina i znanja koja bi im omogućila razvoj jednako uspješnih poslovnih karijera pa njihovi potencijali često ostaju nedovoljno iskorišteni što je propuštena prilika i za njih kao pojedince, ali i za zajednicu, istaknula je Grabar-Kitarović.